Panowie, macie 156 po FL, silnik 150 KM, jtd, i macie 159, młodsze o 3 lata (z 2007 albo z 2008 roku), silnik też 150 KM, jtdm.
Oba auta w dobrym stanie, serwisowane itd.
Pytanie brzmi: jakie są róznice w jeździe, w eksploatacji na szosie, w mieście i na trasie. 159 to auto większe, cięższe też, ale nowocześniejsze.
Nie chodzi mi o roznice mechaniczne ale o wrażenia z jazdy, i z codziennej eksploatacji, uwagi typu: zawracanie, przyśpieszanie, "zwinność" na szosie, komfort prowadzenia, wygoda w srodku itd.
Namówilem bowiem kumpla na kupno alfy) bardziej podoba mu się 156, ale 159 ma lepsze recenzje "techniczne". Kasa jest mniej ważna, czy to będzie 15 czy 25 tysięcy, dla niego to nie ma znaczenia. Chce mieć alfe sedana i męczy mnie pytaniami.
Pytanie jest do osób, które miały (lub mają) takie auta. Subiektywne odczucia. Auto będzie jeżdżone 50% trasa, 50% miasto, z tego co mówił robi około 25 tys rocznie, czasem nieco więcej.
Dziękuje w imieniu nowego alfistyKażda uwaga będzie cenna. Ja 156 słabo znam a 159 miałem TBi wiec to inna jazda trochę.