Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: falujące obroty, szarpanie na zimnym 1,6 TS

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 1,6 TS 105KM

Domyślnie falujące obroty, szarpanie na zimnym 1,6 TS

Witam,
    Niedawno zakupiłem swoją Alfę 147 1.6 TS 105KM 2003r i niestety pod tygodniu, odpalając rano zauważyłem dziwne zachowanie silnika, tj po odpaleniu chodzi chwile normalnie (około pół minuty) potem zaczynają falować obroty i delikatnie poszarpuje całą budą, ciężko wkręca się na obroty, a przy próbie jazdy na zimnym brakuje mocy (tak do 3-4tys obr) i poszarpuje przy jezdzie. gdy silnik się rozgrzeje powyżej 50 st C wszystkie dolegliwości mijają. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc ? Dam radę sam się uporać z tym czy od razu lecieć do jakiegoś czarodzieja?

dodam ze poprzedni właściciel wymienił świece nie dawno, a rozrząd wymieniany 10tys km temu.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maupa
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    AR Brera 3.2JTS SKY (rekin)

Domyślnie

Na dobry początek sprawdziłbym ciśnienie w silniku. Przynajmniej ja tak obstawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał izyko Zobacz post
    dodam ze poprzedni właściciel wymienił świece nie dawno, a rozrząd wymieniany 10tys km temu.
    A kable?? Jakieś kody błędów??

Cytat Napisał Maupa Zobacz post
    Na dobry początek sprawdziłbym ciśnienie w silniku. Przynajmniej ja tak obstawiam
    Raczej bym to wykluczył bo nie mijały by objawy po rozgrzaniu.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pietek
    Mieszka w
    Katowice / Lubin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1999 1.6 TS 120KM Alfa Romeo 156 2002 2.0 JTS 166KM

Domyślnie

Tez bym stawial na jakiś problem elektryczny, może być jakies przebcie na kablach lub na cewkach. Sprawdz na komputerze czy nie pokaze jakiś bledow.

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 1,6 TS 105KM

Domyślnie

zapomniałem dodać ze od zakupu caly czas swieci sie kontrolka silnika i komputer pokladowy pokazuje jakis 'failure'. wychodzi na to że trzeba jechac na komputer jest to moje pierwsze auto z wiekszym zaawansowaniem technologicznym takze czas sie przestawic na inna diagnostyke w poprzednim jedyna elektryka to były światła i radio aa, bym zapomnial ze w aucie jest sekwencja

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adrian85
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTDm

Domyślnie

zapomniałem dodać ze od zakupu caly czas swieci sie kontrolka silnika i komputer pokladowy pokazuje jakis 'failure'. wychodzi na to że trzeba jechac na komputer jest to moje pierwsze auto z wiekszym zaawansowaniem technologicznym takze czas sie przestawic na inna diagnostyke w poprzednim jedyna elektryka to były światła i radio aa, bym zapomnial ze w aucie jest sekwencja
    Jak mozna kupić auto ze świecącą kontrolką silnika i nie sprawdzić co mu dolega ?

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6TS ' 08

Domyślnie

oj , takie tam drobnostki ...

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa 147 1.6TS 105 km

Domyślnie

Jak kupowaliśmy dla żony belle to też się świeciła kontrolka silnika. Oczywiście auto zastało przebadane przed zakupem i wyszło że przepływomierz do wymiany ( 380zł) druga sonda (130zł) i wymieniłem też świece zapłonowe przy okazji( 8szt ) dla pewności (około 450 zł)
    A objawy oprócz świecącej sie kontrolki check engine były identyczne jak u autora postu także wiele elementów może się składać na daną dolegliwość.. Teraz autko chodzi jak zegarek szwajcarski :-),

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maupa
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    AR Brera 3.2JTS SKY (rekin)

Domyślnie

U mnie palił się też silnik i na początek był to problem z cewkami, później okazała się zła mieszanka, a na deser problem z katalizatorem przy sądzie 2 :-\

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 1,6 TS 105KM

Domyślnie

Dobra, jutro umówiony z mechanikiem, zobaczymy co tam jej dolega.. mam nadzieję że to nic kosztownego:-)

jestem po wizycie u mechaniora, był też delikatnie slyszalny stukot spod maski (coś jak diesel) i majster twierdzi ze to moze być wariator zmiennych faz rozrządu, na razie nie ma czasu zeby rozebrac i dokladniej zajrzec co tam stuka ale na ucho twierdzi ze to to, a po podłączeniu do kompa wyszlo tez coś z sondą lambda (p1135 bodajżę p0035 i P0030?) ale mowi ze te bledy moga byc przez ten wariator wlasnie wiec na razie czekam do 10tego i odstawiam autko do znachora
    Ostatnio edytowane przez izyko ; 04-11-2014 o 19:30