Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: (156) wymiana wahaczy

xxx258
    Gość

Domyślnie

witam mam jeszcze takie pytanie - kupiłem górne wachacze trw i miałem z tym pojechać do mechanika ale sie dogadałem z kolegom że on mi je wymieni tylko teraz nie wiem czy jeszcze czegos nie musze dokupić. Bo jak u mechanika to sam sobie kupi a jak pojade do kumpla to rozbierze i nie chce zeby się okazało że jeszcze coś trzeba kupować. Tak więc co jeszcze można wymienić przy wymianie wahaczygórnych.

cin_ek
    Gość

Domyślnie

a kolega to mechanik, robił już kiedyś taką wymianę? gdzie to będzie robić? jak przed garażem na podnośniku to radziłbym jednak do mechanika pojechać przy okazji ustawi zbieżność. zastanów się żeby później nie okazało się że wahacze po 1000 km są do wymiany.

xxx258
    Gość

Cytat Napisał cin_ek Zobacz post
    a kolega to mechanik, robił już kiedyś taką wymianę? gdzie to będzie robić? jak przed garażem na podnośniku to radziłbym jednak do mechanika pojechać przy okazji ustawi zbieżność. zastanów się żeby później nie okazało się że wahacze po 1000 km są do wymiany.
    tak kolega był mechanikiem mi sie wydaje że to nie jest jakaś wielka sztuka wymienic wachacze (chyba że w naszych alfach nawet to jest "wyjątkowe") tak naprawde to wole żeby mi to zrobił za friko i zbierznosc sam sobie ustawie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

żeby później nie okazało się że wahacze po 1000 km są do wymiany.
    Jaki błąd montażowy może to spowodować?
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

cin_ek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Wesolatempra Zobacz post
    Jaki błąd montażowy może to spowodować?
    sam dokładnie nie wiem bo nie znam się na tym ale jakiś czas temu jak pytałem o wymianę wahaczy i czytałem inne wątki trafiłem na taką informację że może być lipa jak się skręca to wszystko pod garażem.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

To się może opłacić jak masz darmową robociznę, inaczej włóż oryginalną VEMĘ lub oryginalne TRW.
    VEMA to porażka jak montować to oryginały TRW takie jak w AR montują na pierwszy raz, co do FAST mogę powiedzieć tylko że 30k km wytrzymają ile więcej to nie wiem.
    TRW sprawdzał kolega mówił że 60k km spokojnie.

Cytat Napisał xxx258 Zobacz post
    Tak więc co jeszcze można wymienić przy wymianie wahaczy górnych.
    Większość związaną z zawieszeniem z przodu a co masz dokupić to może pierwsze jedź na "szarpaki" niech Ci sprawdzą co nadaje się do wymiany i będziesz miał jasność co musisz dokupić.

zbierzność sam sobie ustawie.
    zbierzność może i sam sobie ustawisz natomiast zbieżność polecałbym ustawić w miejscu gdzie się tym zajmują

sam dokładnie nie wiem bo nie znam się na tym ale jakiś czas temu jak pytałem o wymianę wahaczy i czytałem inne wątki trafiłem na taką informację że może być lipa jak się skręca to wszystko pod garażem.
    jak kolega jest rozgarnięty i ma narzędzia (klucze, zwykłe nie ma tam żadnych "patentowych" śrub) potrzebne do tego to bez problemu to powinien dać sobie z tym radę.
    Ostatnio edytowane przez mrutyś ; 12-02-2009 o 13:31

xxx258
    Gość

Domyślnie

zbierzność może i sam sobie ustawisz natomiast zbieżność polecałbym ustawić w miejscu gdzie się tym zajmują

panie polonisto wybacz ale pisałem szybko bo jestem jeszcze w robocie a za to że marnuje czas nie chcą jakos zapłacić a odnosnie ustawienia zbierzności to właśnie chodziło mi o to że pojadę do miejsca gdzie się tym właśnie zajmują

bardziej chodziło mi o to czy poprostu przy wymianie górnych wahaczy nie ma jakis standardowych części do wymiany razem z nimi

Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mrutyna Zobacz post
    VEMA to porażka jak montować to oryginały TRW takie jak w AR montują na pierwszy raz, co do FAST mogę powiedzieć tylko że 30k km wytrzymają ile więcej to nie wiem.
    TRW sprawdzał kolega mówił że 60k km spokojnie.
    Kpl zawieszenia z tyłu mam VEMA i wytrzymał ponad 40kkm i wszystko OK.

Z przodu jeździłem na tym co wkłada arkuszowa. Bo u nich serwisowałem ok. 1,5roku. Z tego co wiem wkładają tą "tańszą Vemę". Nie mam o tym sprzęcie najlepszej opinii.
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Moje aktualne:

mrutyś
    Gość

Domyślnie

bardziej chodziło mi o to czy poprostu przy wymianie górnych wahaczy nie ma jakis standardowych części do wymiany razem z nimi
    górne wahacze są osobne i nie ma nic innego co by można było wymienić z nimi ewentualnie dolne i resztę części zawieszenia

co do tej zbieżności to nie jestem pan poza tym to jest skrypt, który podkreśla większość błędów jak piszesz posta, wystarczy po napisaniu rzucić okiem co się napisało sorry za OT

Kpl zawieszenia z tyłu mam VEMA i wytrzymał ponad 40kkm i wszystko OK.
    VEMA z tyłu podobno nie jest najgorsza przynajmniej na poprzecznych. Ale przód słyszałem wiele opinii że jest to porażka i szkoda wydawać kasę na montaż bo za kilka tys km będzie trzeba ją wyjąć i wymienić na coś innego i pewno to będzie TRW
    Ostatnio edytowane przez mrutyś ; 13-02-2009 o 11:52

Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto

Domyślnie

Dostałem gwarancję na 2 lata na przednie wahacze VEMA, więc śpię dość spokojnie. Robociznę mam gratis, muszę tylko podjechać 70km w jedną stronę.

Moje ex:
    Moje aktualne: