tez mialem spostrzezenie, ze jak bella postala w sloncu to wtedy potrafilo sie to przydazyc
tez mialem spostrzezenie, ze jak bella postala w sloncu to wtedy potrafilo sie to przydazyc
W jaki sposób dostać się do stacyjki? Trzeba demontować środkową konsolę? Ile mniej więcej czasu na to potrzeba?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jakieś 3 browaro-kwadranse z tym schodziNajpierw wyjmujesz radio (4 pręty wkładasz w dziury po rogach). Potem musisz dolną ramkę z manszetem biegów wyjąć (podważaj od strony ręcznego). Jak już to zrobisz to musisz odkręcić śruby widoczne w miejscu radia, w okolicy ramki, i niestety pod kratkami nawiewu. Nawiewy musisz pociągnąć i podważyć czymś plastikowym jednocześnie. Ja do tego mam teflonowe kliny ale możesz użyć np w miarę miękkiej skrobaczki do szyb, szpachelki plastikowej itp. Chwyć je za jedną z poprzeczek poprzez szmatkę, żeby nie porysować i ciągnij z wyczuciem. Jeśli by Ci się rozleciały to zazwyczaj nic się im nie dzieje. Wystarczy poskładać i włożyć na miejsce potem. Poza tym jeszcze konsola ma kliny ale one łatwo puszczają.
Tutaj mała pomoc w postaci rysunków: http://www.alfa-romeo-portal.de/arco...bauen-536.html
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 04-11-2014 o 20:22
Witam chciałbym odświeżyć temat .
Problem tkwi w tym że jak wsunę kluczyk do stacyjki wszystko chodzi ok dopiero jak nagniotę przycisk by odpalić to zapala normalnie ale cos w stacyjce drży/buczy , po chwili przestaje przy gwałtownym ruszaniu samochodem problem sie powtarza i wyskakuje komunikat ( blokada kierownicy ).
W sobotę rozebrałem z ciekawości stacyjkę zobaczyć co jest nie tak wyjąłem silnivczek elektryczny i dałęm kapkę kleju na wirnik i osadzoną na nim zębatkę i złożyłem . Na dwa dni był spokój i wszystko chodziło tak jak należy , ale usterka powróciła widać klej puścił ale jak przesuwa sie listwę zebata wszystko kreci sie tak jak należy .
Co radzicie wyrzucić ten silniczek i nowy wsadzić czy próbować go dalej skleic lepszym klejem czy wgl go zastąpić jakimś odpowiednikiem typu (żarówka ) ???