Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Falowanie obrotów - Czy winna może być skrzynia? 2.4 JTD 20V

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Aktualnie Vw Polo Variant 1.4 16V 75 KM

Domyślnie Falowanie obrotów - Czy winna może być skrzynia? 2.4 JTD 20V

Cześć wszystkim.

Mam z moją Alfą problem.

Od czasu do czasu zdarzają jej się gorsze dni. Nie wiem czym to może być spowodowane. Obroty zaczynają bardzo falować i zdarza się, że gdy się to dzieje to po prostu gaśnie.. nagle i koniec. Po odpaleniu mogę jechać dalej. Czy to może być spowodowane przez skrzynię biegów? Jest taka możliwość aby ona miała na to wpływ? Podczas jazdy z tymi objawami mam również takie wrażenie jak by auto się cofało do tyłu i przyśpieszało, takie odczucie tył, przód. Nie równa prędkość, obroty. Poniżej zamieszczę film falujących obrotów.

https://www.youtube.com/watch?v=G96G...ature=youtu.be
    Ostatnio edytowane przez Krystian# ; 04-11-2014 o 13:47

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

1. Falowanie występuje na postoju na każdej pozycji lewarka czy tylko na D, bo trudno określić pod koniec filmiku.
    2. Czy występuje na zimnym silniku czy tylko na ciepłym ?
    3. Sprawdź czy falowanie ustąpi jak w czasie postoju na D przerzucisz lewarek na sport.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    1. Falowanie występuje na postoju na każdej pozycji lewarka czy tylko na D, bo trudno określić pod koniec filmiku.
    2. Czy występuje na zimnym silniku czy tylko na ciepłym ?
    3. Sprawdź czy falowanie ustąpi jak w czasie postoju na D przerzucisz lewarek na sport.
    Do 25 sekundy lewarek jest na D ale trzymam hamulec nożny. Po 25 sekundzie samochód się toczy bez dodawania gazu(falowanie się widocznie zwiększyło). Po przestawieniu lewarka na P falowanie następuje nadal lecz delikatnie mniej niż podczas postoju na D. Było to na zimnym silniku. Na ciepłym falowanie również się "dzieje" i tak jak napisałem potrafi nagle zgasnąć..(Po zatrzymaniu) Ostatnio mi zgasła na skrzyżowaniu. Nie muszę pisać jakie miałem nerwy i stres znając Polską życzliwość kierowców.

Dodam jeszcze, że są też dni kiedy wskazówka w ogóle nie drgnie i wtedy jest miodzio...

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

A jak Ci gaśnie to jak hamujesz do zera, czy jak już wynajmujesz stoisz i wtedy dopiero po jakimś czasie gaśnie, może to problem konwertera ze do końca nie rozłącza?

Auto

Domyślnie

Jak się zdarzy, że zgaśnie to gdy zahamuję do zera. Dla przykładu dzień dzisiejszy czyli przyjemność z jazdy:
    https://www.youtube.com/watch?v=EvnB...ature=youtu.be
    Ostatnio edytowane przez Krystian# ; 04-11-2014 o 20:47

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Nie znam dokładnie jak to wszystko działa, ale walczyłem trochę ze swoją skrzynia, jest zawór który odpowiada za rozprzeganie konwertera, ale to bez kompa do skrzyni pewnie się nie obędzie.

Auto

Domyślnie

To powinno to być ciągłym objawem, a nie raz na kilka tygodni chyba...

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

No nie byłbym tego taki pewien, jak miałem rozwalony sterownik z zaworami to czasami działała skrzynia w miarę ok, czasami nie, konwerter raz rozprzedali, a raz trzymało aż zaczął chrobotac, ogólnie u mnie im zimniej było na dworze tym gorzej skrzynia chodziła.

Auto

Domyślnie

Panowie proszę o odpowiedź.

Przykładowo gdy autko ma dobry dzień i jedzie się spoko to co może być powodem tego, że gdy włączę klimę/ogrzewanie obroty zaczynają pofalowywać i biegi zaczynają się ślizgać? Gdy wyłączę to przestaje ślizgać.. Aha no i zauważyłem, że tryb awaryjny mi się włącza zawsze gdy jadę z klima lub chwilę po tym jak ją wyłączę. Gdy robię trasę bez dotykania klimy/ogrzewania i jej nie włączam to nie zdarzyło mi się aby wpadła w tryb awaryjny. Jak włączę tam na 30 sekund żeby odparować szyby i wyłączę to nic się nie stanie ale na dłużej to zazwyczaj się to kończy ERROREM. Gdzie w takim razie szukac winy? W skrzyni czy gdzie indziej?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał Krystian# Zobacz post
    Panowie proszę o odpowiedź.

Przykładowo gdy autko ma dobry dzień i jedzie się spoko to co może być powodem tego, że gdy włączę klimę/ogrzewanie obroty zaczynają pofalowywać i biegi zaczynają się ślizgać? Gdy wyłączę to przestaje ślizgać.. Aha no i zauważyłem, że tryb awaryjny mi się włącza zawsze gdy jadę z klima lub chwilę po tym jak ją wyłączę. Gdy robię trasę bez dotykania klimy/ogrzewania i jej nie włączam to nie zdarzyło mi się aby wpadła w tryb awaryjny. Jak włączę tam na 30 sekund żeby odparować szyby i wyłączę to nic się nie stanie ale na dłużej to zazwyczaj się to kończy ERROREM. Gdzie w takim razie szukac winy? W skrzyni czy gdzie indziej?
    Sprawdź napięcie w instalacji (winno wynosić ok. 14 V ), przyczyną mogą być spadki napięcia (brak ładowania z alternatora) podczas włączania klimy.