Nie![]()
Nie![]()
SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !
Sam także jeżdżę na oponach zimowych 205/60/16 i jest wporzo. Ten rozmiar tak naprawdę nie jest większy od np 225/50/17(notabene seryjny rozmiar, do niego mam porównanie na co dzień), opona z kołem jest niemal identycznie taka sama.
Podoba mi się stwierdzenie, że 205/55 obniża auto bo faktycznie tak jest. Ciekawostka taka im większy rozmiar felg tym opona w rezultacie też nieco większa i się mieści w nadkolu, więc ten profil jak dla mnie jest rozwiązaniem optymalnym.
Dodano po 7 minutes:
Po przeliczeniu na kalkulatorze opon wychodzi na to, że 205/60/16 jest o 4,4mm niższa od 225/50/17, natomiast gdyby założyć profil 55 to niższa o 24,9mm.
Ostatnio edytowane przez Luck ; 05-11-2014 o 17:55 Powód: Dodano
ja mam 205/55/16 i jakos wiekszych problemow nie zauwazylem ale jak ktos widzi wielka roznice w tych kilku milimetrach przy 215/55/16 to OK
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Minusem przy profilu 60 jest brak homologacji na AR159, co mnie dziwi. W każdym razie możliwe,że kiedyś może to być powód do braku wypłacenia pieniędzy z ubezpieczenia w razie jakiegoś wypadku czy stłuczki. Z drugiej strony 60 lepiej wypełnia to przepastne nadkole![]()
Kurcze Pany - gdzie tą homologację można sobie dokładnie przeczytać ?
szukałem wyciągu ze świadectwa homologacji do 159 ale ciężko mi idzie
chyba trza bedzie do FAP się wysilić i prosić i aż poczytam
bo w instrukcji jest tylko :
"W „Wyciągu ze świadectwa
homologacji” podane są wszystkie
opony homologowane."
Przecież głośność opony nie mierzy się z kabiny. :|
Witam,
A jak z felgami? Pisał ktoś że powinienem wiedzieć ile mam śrób. Wiem że 5 ale na allegro w filtrze jest chyba z 20 możliwych różnych rozstawów 5 śrób... nie za bardoz wiem który wybrać.
5x110 i chyba jeszcze 5x112 taki jest rozstaw ŚRÓB![]()
Alfa 159 ma tylko 5x110
Otwór środkowy 65mm
Et przy 16" 34
Szerokość felgi 7j
SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !