Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Mała pomoc dla jeszcze początkującego GTisty

Użytkownik Embrion Avatar SzczylZafajdany
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie Mała pomoc dla jeszcze początkującego GTisty

Witam
    Kajetan Z Poznania się kłania
    W poniedziałek nabyłem sobie GT 1.9JTD
    W związku z tym mam parę pytań, jeszcze nie zbyt płynnie poruszam się na forum więc pozwolę sobie wyrzucić pierwsze swoje pytania w tym poście:
    1. Na co zwrócić uwagę po zakupie, jak dbać itp itd?
    2. To już bardziej do Poznaniaków, jakieś miejsca w poznaniu przyjazne Alfom? Chodzi mi tutaj o dobrych mechaników którzy mają Alfy i wiedzą jak się z nimi obchodzić.
    2. Nie mogę znaleźć nic konkretnego o nawigacji oryginalnej i mapach, czy ma ktoś aktualne czy można dostać polskie, jeśli tak to pokrótce gdzie je dostać i jak wgrać?
    3. Mam też zestaw dzwoniący Alfy i jest on oczywiście na kartę sim, ale czy są może jakieś adaptery bluetooth co by sobie smartfonika podłączyć?
    4. Jaką trwałość mają mniej więcej na naszych drogach zawieszenia? Wielowahacze i te sprawy wiem, że jest to nietani interes ale co ile średnio trzeba wymieniać?
    5. Mam też czujniki cofania, jak wrzucę wsteczny to trochę popikają troszkę chaotycznie po czym cisza, obadałem już gdzie są wtyczki do końca tygodnia wjadę na kanał i tam pogrzebię sobie, nie są mi one koniecznie do szczęścia potrzebne, ale lubię jak wszystko działa tak jak powinno tak więc zapytam, ktoś miał już jakieś doczynienia z podobnym problemem?
    Więcej pytań nie pamiętam jak sobie przypomnę to dołożę, dzięki wielkie za pomoc i pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar mazi
    Auto
    AR GT 1,9jtd

Domyślnie

odp na 1 pytanie: lej dobre paliwo, dbaj o turbo, nie zwlekaj z wymianą olejów
    odp na 4 pytanie: zawszenie niezbyt trwałe ale jeżeli wymienisz całość to spokojnie przejeździ ok 40k km
    odp na 5 pytanie: problem czujników często pojawia się na forum (http://www.forum.alfaholicy.org/gt/5...ia_awaria.html - przykładowy temat) proponuje dokładne przeczyszczenie czujników jak i styków

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Dzięki, to dość trwała zawiecha

Użytkownik Świeżak Avatar mazi
    Auto
    AR GT 1,9jtd

Domyślnie

Jeszcze tego nie poczulem, bo wymienilem w swojej od marca 2 górne wahacze, i 2 laczniki, a dolny jakies 1k temu zaczal mi popukiwac

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Ja mam lewy górny do wymiany tylko troszkę puka, ale nie jest źle auto też od pasjonata więc zadbane

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

górne to trw nawet te z allegro nadają sie 195zł plus wysyłka niezdziw sie jakbys je kupił i miały starte numery czy cos)

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

a co to bez numerów bo spadły z TIRa w transporcie? a jeszcze dwa pytanka:
    1. Jeśli chodzi o olej w skrzyni biegów, ktoś coś poleca? i co ile zmieniacie? wiem że przez ostatnie 30tys gość nie zmieniał więc ja teraz to zrobię, kwestia tego czy kupić jakiś specjalny?
    2. Z taką pogodą jak mamy teraz, nie wariuje, spokojna jazda póki wszystkiego nie zrobię, temperatura jaką Alfa łapie to 70-80 stopni, to nie za mało? myślałem że taki standardzik to 90 ale nawet się nie zbliża do tej granicy.

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

termostat moze masz padniety w miescie 90 mi dochodzi,a co do numerów startych to był kiedys temat czemu starte,czy nazwabo kupiłem taki,i zobaczyłem to starcie myslałem ze cos nietak z nimi),olej w skrzyni fabryka zalewa "tutela car technyx"75w-85 to jest-2litry musisz kupic koszt koło 100zł za 2litry

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

- Dobry olej, dobre części i będzie ok.
    - Co do czujników. U mnie po zakupie był ciągły pisk przez 3 sek. Osłuchałem czujniki i okazało się, że jeden nie działa. Najgorszy bo teoretycznie nie da się go wyciągnąć bez zdejmowania zderzaka. Mi się jednak udało… Czujnik nabyłem na Allegro za coś ok. 70zł. Malowanie + 30 minut wymiana. Teraz działa idealnie.
    - zawieszenie u mnie ma dopiero 5 tys km. Zakupiłem całość w Amoto (góra, dół, łączniki i końcówki drążków, wszystko TRW). Po wymianie bajka. Auto trzyma się jak przyklejone. ( zakręt z Hlonda na Śródkę przy 120 to małe piwo )
    - co do temperatury to do wymiany termostat. Niestety drogi bo ok. 250zł. Jtd musi trzymać równo 90 stopni.

Jak zobaczysz grafitowe PZ 762GA to mrugnij

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

100 za olej nie jest źle, a wczoraj jak go pogoniłem po mieście to te 90 stopni miał, jeszcze pojeżdżę z tydzień zanim zmienię ten termostat obadam sprawę dokładnie..

Jasne że dam znak ;D sam jak zobaczysz białą GietKę na czarnych kółkach to bankowo ja, raczej takich nie ma na drogach u nas jestem jeszcze na blachach z Bielska - SB