Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: Dwa kłopociki

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Nemiks
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150 KM

Unhappy Dwa kłopociki

Witam mam pewne kłopoty z moja AR a natomiast gdy właczam zimny silnik po nocy stania pod chmurką to po pierwszym odpalaeniu gasnie silnik, rzadko kiedy zostanie zapalony ... może się nawet tak dziać do 3-4 razy chyba ze od razu przy odpalaeniu silnika depne troszke gazu to nie zgasnie nigdy ... moje pytanko brzmi czy moze to bys wina filtra paliwa ? moze jest jakiś zabrudzony bądź słaby przez to ze działa tylko przy odpaleniu silnika i przez moment po bo ogólnie to jeżdze na na gazie.
    Drugi kłopot to też tylko przy odpalaniu na zimnym silniki ale tylko po nocy pod chmurką gdy odpalam silnik i chce ruszyć to gdy dodam gazu do okolo 1.5 -2 tys to zacznie szarpac calym autem ;/ a gdy rusze z samego sprzęgła badz z okolo 1.1-1.2 tys obrotów to nie szarpie gadałem z mechanikiem gadał ze to któraś z poduszek pod silnikiem tylko która ... ?

AR 1.6 TS 105 km z gazem.
    Ostatnio edytowane przez Nemiks ; 08-11-2014 o 10:26

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Na moje oko i doświadczenia ( w vectrze miałem podobnie) masz nieszczelność układu paliwowego i się zapowietrza, sprawdź przelewy (gumowe węże w oplocie) a najlepiej wymienić na nowe koszt ok 15zł. A profilaktycznie podłącz komora po nocy.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Paulos76
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    Alfa romeo 147 2.0 TS LPG

Domyślnie

Witam,jak masz gaz to podjedź do gazownika i sprawdź czy Ci się mapka od gazu nie rozjechała,w moim przypadku tak było.A jeszcze napisz czy po nocy jak odpali to szarpie trochę na luzie i nie równo chodzi?Bo jeśli tak to podłącz pod komputer,bo może Ci zapłon wypadać.

Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto

Domyślnie

Nie nie żadnego szarpania na luzie nie ma :p a do gazownika podjade a potem zobacze co z tymi przewodami a co do tego szarpania przy ruszaniu nie wiecie ?? Chyba ze o co Ci chodzi z tym szarpaniem ze np podskocza obroty do 1200 spadna do 500 tak zatelepie autem i znow podskocza do 1200 ?? Bo czasem ze i tak zdarza czy chodzi Ci o cos innego ?

Mieszka w
    Mielec
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Nemiks Zobacz post
    Chyba ze o co Ci chodzi z tym szarpaniem ze np podskocza obroty do 1200 spadna do 500 tak zatelepie autem i znow podskocza do 1200 ?? Bo czasem ze i tak zdarza czy chodzi Ci o cos innego ?
    Tak,oto chodzi.U mnie po odpaleniu obroty skakały od 1500 do 500 prawie,że gasł.Ale trwało to niedługo,chwilę pochodził i się uspokajało,a ruszają wtedy auto dopóki się chwilkę nie zagrzał tak jakby skakało,takie szarpnięcia były.Ponowne wgranie mapki u gazownika załatwiło sprawę,koszt u mnie około 30 złotych.

Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto

Domyślnie

Ale u mbie te obroty to tak przekrecsm klucxyk obroty wskakuja na 1200 obr spadaja na 500 ustrzymuja sie przez 1-2 sek i albo rosna do 1200 albo zgasnie roznie to bywa xd ale chodzi o to ze te obroty 500 ma typko max 2 sek. Tez tak masz ??

Mieszka w
    Mielec
    Auto

Domyślnie

Też tak miałem,takie skoki,czasami zgasł,ale po chwili wszystko chodziło dobrze.Ja z instalacją walczyłem długo,miałem wypadanie zapłonu,nie szło wyregulować.Wymieniłem reduktor na KME RED 1 Silver S,nowe wtryski Hana.Parę podejść z regulacją na postoju jak i w czasie jazdy i odpukać blisko dwa lata mam spokój,byłem tylko dwa razy na wymianie filtrów.

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 było

Domyślnie

Odpalasz go na gazie?

Mieszka w
    Mielec
    Auto

Domyślnie

Dodano po 4 minutes:

Cytat Napisał illu Zobacz post
    Odpalasz go na gazie?
    Pytasz mnie?Ja tylko na benzynie,dopiero po około 20-30C nie pamiętam jak mam ustawione przełacza mi na gaz.Zresztą to nie ma znaczenia,że odpala na benzynie,jak będzie miał rozjechaną mapkę od gazu to tak będzie mu się działo.
    Ostatnio edytowane przez Paulos76 ; 08-11-2014 o 22:32 Powód: Dodano

Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto

Domyślnie

Tzn gasze go na gazie a jak przekrecam zaplon kiedy kolwiek to odpala teoretycznie na benzynie bo lampka z gazu jest na czerwono chyba ze to odpalenia ciagnie jeszcze jakis gaz ktory jedt w przewodach tuż przed wylaczeniem silnika. Ale tal jak pisal kolega wyzej prselacza mi sie dopoero na gaz gdy silnik osiagnie tam 30-40 stopni.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia