Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Nowy z awariami :(

Domyślnie Nowy z awariami :(

Witam
    Jestem posiadaczem AR 156 2.0 JTS z 2002
    Jestem nowy na forum, tematy były już pewnie poruszane na forum ale tyle się tego nazbierało że postanowiłem założyć nowy temat.
    Chciałbym w miarę możliwości sam naprawić a resztę oddać mechanikowi ( tylko dobrze by było wiedzieć co JEJ dolega żeby nie zdarł odemnie za dużo i niepotrzebnie ).

1.błąd abs i kontroli trakcji - pierwszy raz błąd pojawił się rok temu w zimę jak umyłem samochód na myjni bezdotykowej, potem raz się pojawiał raz nie, aktualnie jest cały czas. Jak odłączę i podłączę czujnik pod maską to po uruchomieniu silnika jest ok i po przejechaniu ok 100m znów się pojawia

2.błąd silnika - czasami po zatankowaniu 98 i przejechaniu ok 15-20km błąd znika ale potem gdy tankuje 95 znów powraca

3.elektryka tylnych szyb - obie nie działają, ani z panelu kierowcy ani z tyłu, po prawej stronie jak chcę opuścić lub podnieść szybę to słychać charakterystyczne "pstryk"

4.skrzypi zawieszenie z przodu od strony pasażera -(poliuretany) jak je nasmarować i jakim smarem

Za pomoc z góry dziękuje

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maxiking
    Mieszka w
    Tarnów 33-100
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 koni 2001/2002r

Domyślnie

1. Czujnik w którymś kole, najlepiej podłączyć fesa i wszystko będzie wiadomo , kabelek jakieś 30zł
    2. Podobnie jak poprzednio FES, nikt w fusów nie wywróży co jej dolega .
    3. Z szybami to bezpieczniki przelecieć, ewentualnie może też być przycisk ten od strony kierowcy co blokuje tylne szyby , jeżeli nie to to wiązka do przejrzenia , bez demontażu boczków sie nie obejdzie, bo mogą być gdzieś kable np przetarte, tego też nikt nie wywróży
    4. Odnośnie skrzypienia to raczej pasowałoby jakimś smarem silikonowym w sprayu.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pietek
    Mieszka w
    Katowice / Lubin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1999 1.6 TS 120KM Alfa Romeo 156 2002 2.0 JTS 166KM

Domyślnie

Jeżeli chodzi o bledy silnika paliwo raczej nie ma nic tu do rzeczy to raczej cos związane jest z elektryka i najprawdopodobniej z wypadaniem zapłonu, Te bledy potrafią się pojawiać, same znikac i nie zostawiając zadnej historii bledu w komputerze. Blad jest a brak objawow podczas jazdy. Dobrze by było podpiac komputer akurat w momencie wyskoczenia bledu to by moglo cos nakierować. A jeżeli chodzi o szyby tak jak kolega napisał poprzegladaj bezpieczniki bo dziwne by było żeby az 4 silniczki były tak zamaraszone żeby nie dalo się szyb otwierac i zamykac.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Co do błędu silnika, (EOBD) to w 2.0JTS bywały problemy z przegrzewającą się kostką - wtyczką jednej z sond lambda, bo kostka ta sąsiadowała z kolektorem wydechowym . Było chyba nawet rozwiązanie serwisowe oficjalne, żeby ją przełożyć gdzieś dalej.

Użytkownik Rowerzysta Avatar klaku156
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    AR 156sw 1.9 116km 2003 virus 176km

Domyślnie

jak masz poliuretan to bedzie skrzypiec
    AR 145 1,6 BOXER 1996
    AR 156 1,9 JTD 2003
    AR 166 3.0 V6 1999

Domyślnie

Znajomy poradził żebym wymienił sonde lambde ponieważ strasznie dużo mi pali ok 15-18l/100km i czuć benzynę w spalinach. I teraz moje pytanie jaki nr powinna mieć tą sonda?

Domyślnie

A do tego doszła ogromna emisja spalin, sprawdzałem na kompie i sonda pracuje więc to nie to, ale jak wyłącze klime to wiatrak nie działa i się nagrzewa do 110°, i co teraz? Termostat cały wymienić czy czujnik? Jeśli czujnik to który i gdzie on jest?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Skąd jesteś kolego?
    Moja Bella

Domyślnie

Z Krakowa

Dodano po 4 minutes:

Posprawdzałem i okazało się że czujnik ten między akumulatorem a blokiem silnika jakimś cudem się odłączył, gdy go podłączyłem i pojechałem na jazdę próbną to przestał kopcić i nie czuć już benzyny ale błąd silnika dalej jest. I co teraz? Jechać jeszcze raz na zczytanie kompa?
    Ostatnio edytowane przez morycp ; 11-11-2014 o 17:42 Powód: Dodano

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Nie zaszkodzi.
    Na razie spróbuj odłączyć akumulator.
    Naładuj go dobrze i podłącz z powrotem.
    Często pomaga zwłaszcza z klimą.
    Moja Bella