Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Nie uruchamia się silnik

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Tychy -> Pszczyna
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1 .9 JTD 8 V 115 KM

Domyślnie Nie uruchamia się silnik

Witam,
    zdarzyło mi się to dwa razy , podczas bardzo dużych opadów deszczu. Wjechałem w głęboką kałużę na jezdni , na drugi dzień rano nie mogłem uruchomić silnika , po kilku próbach odpalił i później było OK , samochód trzymam w garażu. Drugi raz też wjechałem w koleiny wypełnione wodą , po drodze zatrzymałem się na 10 min. i znowu był problem z uruchomieniem silnika. Rozrusznik kręci , brak jest jakichkolwiek kumunikatów , po którymś razie odpala, później silnik chodzi prawidłowo i odpala za pierwszym razem. Sprawdziłem na kompie , brak jakichkolwiek błędów.
    Dzisiaj po pracy na parkingu odpalił dopiero za piątym razem. Pogoda bezdeszczowa od wielu dni , samochód garażowany w podziemnym garażu.
    Czego i gdzie szukać ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Igorrodz
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Sto cercando una bella macchina italiana.

Domyślnie

Sprawdź akumulator oraz przewody elektryczne - może one są zaśniedziałe na stykach lub w kostkach a wilgoć potęguje objawy?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Tychy -> Pszczyna
    Auto

Domyślnie

Aku mam nowy , 80 Ah . Mam włączony do gniazda zapalniczki taki mały cyfrowy woltomierz , napięcie aku jest ok.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V, Opel signum 1.9 180 km, honda vfr 800

Domyślnie

Cytat Napisał izych Zobacz post
    Witam,
    zdarzyło mi się to dwa razy , podczas bardzo dużych opadów deszczu. Wjechałem w głęboką kałużę na jezdni , na drugi dzień rano nie mogłem uruchomić silnika , po kilku próbach odpalił i później było OK , samochód trzymam w garażu. Drugi raz też wjechałem w koleiny wypełnione wodą , po drodze zatrzymałem się na 10 min. i znowu był problem z uruchomieniem silnika. Rozrusznik kręci , brak jest jakichkolwiek kumunikatów , po którymś razie odpala, później silnik chodzi prawidłowo i odpala za pierwszym razem. Sprawdziłem na kompie , brak jakichkolwiek błędów.
    Dzisiaj po pracy na parkingu odpalił dopiero za piątym razem. Pogoda bezdeszczowa od wielu dni , samochód garażowany w podziemnym garażu.
    Czego i gdzie szukać ?
    Witam
    to że nie ma błędów to nie znaczy ze jest ok proponuje podłączyć kompa wejść w listę danych i sprawdzić podczas kręcenia rozrusznikiem oczywiście wtedy jak nie odpala.
    1.obr silnika i czy jest synchronizacja (jest taki parametr na liście danych) jeśli to jest oki to krok nr.
    2. ciśnienie na szynie paliwowej sprawdz czy nabija podczas kręcenia rozrusznikiem żądaną wartość i czy jak masz na samym zapłonie to ciśnienie na szynie jest 0 bar bo miałem takie przypadki że czujnik się zawieszał na szynie paliwowej po zgaszeniu silnika i pokazywał ok 300 bar a wtedy sterownik silnika wysteruje zawór na pompie tak żeby ciśnienie z pompy szło w przelew ponieważ czujnik informuje go ze ciśnienie na szynie już jest a w rzeczywistości nie ma ciśnienia na szynie paliwowej .
    Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Tychy -> Pszczyna
    Auto

Domyślnie

Jeżeli dzieje się to rzadko i do tego nie mam przy sobie komputera to nic nie sprawdzę.
    Jeżeli silnik uruchamia się bez problemów to ciśnienie mam wporządku ,bo już wcześniej sprawdzałem. Jeszcze raz sprawdzę i zapiszę logi z pomiarów.
    Czy MES jest do tego odpowiedni ?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Głogów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał izych Zobacz post
    Jeżeli dzieje się to rzadko i do tego nie mam przy sobie komputera to nic nie sprawdzę.
    Jeżeli silnik uruchamia się bez problemów to ciśnienie mam wporządku ,bo już wcześniej sprawdzałem. Jeszcze raz sprawdzę i zapiszę logi z pomiarów.
    Czy MES jest do tego odpowiedni ?
    Skoro wiesz lepiej to spoko (przeczytaj dokładnie co napisałem w poście wyżej wszystkie logi mają sens jak zrobisz je wtedy jak nie odpala,) MES będzie odpowiedni.
    Ostatnio edytowane przez thomson87 ; 14-11-2014 o 22:00

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Tychy -> Pszczyna
    Auto

Domyślnie

Nie widzę parametru synchronizacja w programie MES. Gdzie to się znajduje ?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Głogów
    Auto

Domyślnie

Parametr znajduje sie na liście danych ja do diagnostyki używam FESa i z tego co dobrze pamiętam,, na liście danych jest parametr stan synchronizacji. ale raczej skupił bym się na układzie paliwowym i sprawdził tak jak napisałem ci wyżej,bo gdyby nie było synchronizacji powinno wyrzucić błąd jak coś to pisz na pw to podam ci nr. tel. do mnie i wszystko ci wytłumacze na spokojnie
    Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Tychy -> Pszczyna
    Auto

Domyślnie

Ok!
    Dzisiaj zrobię pomiary ciśnienia paliwa. Jak dotąd silnik uruchamia się normalnie i pracuje bez problemów...

Jak wstawić FESlog ?
    Ostatnio edytowane przez izych ; 16-11-2014 o 20:43