A opinia o ZAP-Sznajder czy Banner? Ma ktoś doświadczenie?
Ja odradzam Vartę. Jedna w Hondzie Civic nie wytrzymałą dwóch lat, a trzy aku tego producenta poddały się chwilę po gwarancji w trzech rożnych motocyklach... wada to zwarcie wewnętrzne.
A opinia o ZAP-Sznajder czy Banner? Ma ktoś doświadczenie?
Ja odradzam Vartę. Jedna w Hondzie Civic nie wytrzymałą dwóch lat, a trzy aku tego producenta poddały się chwilę po gwarancji w trzech rożnych motocyklach... wada to zwarcie wewnętrzne.
A ja polecam również jak ktoś wyżej akumulatory FORSE. Nie dość że tanie, to jeszcze na prawdę dobre jakościowo. Użytkuję w dwóch autach - w jednym 2 lata, w drugim rok - bez jakichkolwiek zastrzeżeń, w zimie zawsze spokojnie dawały radę kręcić.
A nikt z was nie brał pod uwagę zakupu akumulatora w technologii AGM ?? (szybciej się ładują, są trwalsze bo nie mają płynnego elektrolitu - 10 lat, mniejszy jest wpływ temperatury na ich parametry, wolniej się rozładowują itd....), można taki trafić np na allegro w granicach 250-400,- tyle że warto sprawdzać datę produkcji na klemie - wiadomo im młodszy tym lepiej.
np tu niezła sztuka z 31 tygodnia 2013 roku za 420,- (oczywiście zapewne logo do zaklejenia)
http://allegro.pl/bmw-oryginalny-aku...750759369.html
albo tu 37 tydzień 2012 :
http://allegro.pl/mercedes-w218-akum...731785302.html
mam takie trzywszystkie mają lepsze parametry (sprawdzane testerem) od zapisanych na metkach mimo że są to egzemplarze z lat 2011 -2012
Ostatnio edytowane przez alf-a147 ; 05-11-2014 o 08:29
A z AGMami to nie jest tak, że trzeba je specjalną ładowarką traktować? Bo ponoć zwykły prostownik może je uszkodzić?
Ja właśnie zakupiłem Magnetti Marelli![]()
Trochę to dziwne.Impulsowym można,zwykłym nie.
A w aucie jak jest ładowany?Przecież nie impulsowo.Alternator ładuje jak zwykłą ładowarka.I co AGM na to?
Trochę to dziwne.Impulsowym można,zwykłym nie.
A w aucie jak jest ładowany?Przecież nie impulsowo.Alternator ładuje jak zwykłą ładowarka.I co AGM na to?
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Po wielu przeczytanych opiniach o różnych bateriach kupiłem Centrę Futurę i jużChciałem Bannera ale nie mogłem znaleźć o odpowiednich parametrach w sklepie stacjonarnym. Na nowym aku autko lepiej zapala.
[QUOTE=LukaSS;1522067]A opinia o ZAP-Sznajder czy Banner? Ma ktoś doświadczenie?
Wiem że już po zakupach ale podzielę się swoim doświadczeniem. ZAP-a miałem w dwóch poprzednich autach i zero żadnych problemów .Zdarzyło mi się kilka razy rozładować do zera poprzez nie wyłączenie świateł na noc prostownik na 24h i igła aku jak nowy motor odpalał z półobrotu,także polecam .