Witam,
Pojawił się u mnie problem z pracą silnika. Na wolnych obrotach auto lekko strzela w wydech, jakby wypadały zapłony. Towarzyszy temu zadrżenie auta i bujnięcie obrotami.Dziwne jest również następujące zachowanie.....na postoju wcisnę gaz i utrzymuje pewne stałe obroty, nagle nie zmieniając pozycji pedału gazu obroty same spadają i skaczą (jest to pokazane na załączonym filmiku, tam utrzymuję 3tys.obrotów i nagle jest skok w dół).
Wrzucam wykres z pracy silnika na postoju, trochę wolnych obrotów i "przygazówki", do tego załączam logi robione programem AlfaOBD. Dodam,że nie ma błedów na kompie, ale jeżeli to wypadanie zapłonów, to mój M.1.5.5 i tak tego nie pokaże.
Co zrobiłem i sprawdziłem:
-Wymiana kompletu świec,
-Wymiana kabli,
-Przeływka wymieniona ok. 1 rok temu, ma zrobione ok.10tys. km, (bosch)
-Sonda tak samo jak MAF, (bosch)
-Przepustnica czyściutka, zawór wariatora i kanałki olejowe poczyszczone,
-Akumulator sprawdzany (stan bardzo dobry),
-Dolot szczelny....
Tak więc w kwestii zapłonu pozostają mi tylko cewki (są lekko popękane) ale nie widać żadnego iskrzenia itp. Parametr TRA mam zawszę na minusie, zmienia się różnie, ale zawsze ujemny. Można by się sugerować, że za bogata mieszanka, towarzyszy temu dość ostry zapach spalin, ale to akurat może z braku kata. Proszę o sprawdzenie logów i ewentualne podpowiedzi. Dodam jeszcze, że dzieje się tak bardzo często lecz nie zawsze.
Pozdrawiam