Szukałem 17-stek stalowych o wymiarach wymaganych przez producenta auta i nie znalazłem. Chciałem porównać cenę do alu. Poza tym to ładne auto i jakoś tak stalówki mnie rażą. Choć na pewno lepiej dla zawieszenia i ogólnego komfortu.
Szukałem 17-stek stalowych o wymiarach wymaganych przez producenta auta i nie znalazłem. Chciałem porównać cenę do alu. Poza tym to ładne auto i jakoś tak stalówki mnie rażą. Choć na pewno lepiej dla zawieszenia i ogólnego komfortu.
felgi stalowe są produkowane tylko do 16 cali (dla 99% samochodów, są chyba 2,3 wyjątki)
Ojtam ojtam, są nawet większe stalówki, nawet 22.5". Tylko rozstaw śrub nam nie podejdzie.![]()
Felg 17 jest mnóstwo do naszych dziewczynek.
http://allegro.pl/felgi-stalowe-opel...834274849.html
Do tego śruby pływające i po sprawie
Do wyboru do koloru
Ostatnio edytowane przez dziadzia82 ; 25-11-2014 o 15:22
Chłoszczecie mnie swoimi postami. Za stalówki w jakiejkolwiek Alfie powinien być mandat 500 zł i 10 punktów. A za stalowe felgi w Julce QV konfiskata samochodu![]()
Giulietta 1.4 MA / AR 147 JTDM 16V
Ja zostaję na alu, w Polsce zima trwa tyle, że to nie jest kwestia przemęczenia się 2 tygodnie, tylko pół roku jak źle pójdzie... Lans musi być.
Btw, nie widze jak stal (w tym samym rozmiarze co alu) jest lepsza dla zawieszenia/komfortu/whatever. Felga stalowa jest cięższa niż alu, więc jeśli już, to jest gorsza (bo większa masa nieresorowana).
Idąc tym tropem wystarczy, że zgadza się szerokość i ilość śrub - pozostałe parametry można załatwić wszelkiej maści adapterami, śrubami, dystansami. O ile przy felgach aluminiowych tego typu rozwiązania mają sens - to chyba nikt nie kupuje felg stalowych, które mają być rozwiązaniem ekonomicznym żeby rzeźbić przy ich doborze i montażu i dopłacać za zestaw montażowy. Lepiej chyba kupić wtedy jakieś zwykłe alu (z TUV) które pod każdym względem będzie lepsze od stalówki. Takie jest przynajmniej moje zdanie
Myślę, że znajdą się i stalowe felgi ponad 30 calowe (maszyny w kamieniołomach) ale chyba nie o to nam chodzi![]()
Pisząc o komforcie stalówek miałem na myśli to, że wygodniej się jeździ na 16" aniżeli na 17". Bo tylko 16" stalówki do Julki widziałem.
Kupiłem felgi 17" alu, te z postu z 03.11.br. Dzisiaj się przemogłem i pojechałem założyć. Nie cierpię tego wkładania kól do auta, wyciągania, zwłaszcza w tak małym aucie jak JulkaA jak wrzucam 18" koła na stojak to czuję, że się starzeję... Ale do rzeczy. Felgi są ok. Autko prezentuje się niczego sobie. A komfort jazdy w porównaniu do 18" to prawie szok
![]()
Odświeżam wątek jako, że mam zapytanie dotyczące opon. Czy praktykuje się obecnie zmiany opon tył-przód, przód-tył podczas zmiany opon na nowy sezon? Zastanawiam, czy zamieniać opony letnie, które po trzech latach mają odpowiednio 5-5.5 mm tył, 4-3.9 mm przód, czy też od razu wymienić komplet opon na nowe. Co wiąże się z wydatkiem, mowa bowiem o 18". Rocznie robię około 15.000 km i nie jestem pewien, czy oblecę kolejny letni sezon na tych oponach. Jakie macie zdanie na ten temat?