Alfa 147 1.9Jtd pytania

rozekk

Nowy
Auto
brak
Witam Forumowicze !

Jestem Michał i mam kilka pytań do Was.

Nie dawno sprzedałem swoje BMW e46 i poszukuje coś nowego. Jak na razie moim faworytem jest Alfa 147 1,9Jtd 150km. Mógłby mi ktoś przybliżyć coś o tym aucie ? Wady, zalety co się psuje w tym silniku i czy warto ogólnie to kupić najlepiej po 2007r. Jak to ogólnie "chodzi" i jak jest z tym zawieszeniem.

Za pomoc z góry dziękuje.

Ogólnie na forum znajdziesz wszystko o co pytasz, ale coś od siebie dodam. Zalety to dobre wyciszenie (pewnie podobnie jak w BMW) duża moc 1,9 16V i bardzo często bogate wyposażenie. Silnik JTD jest praktycznie bezawaryjny. Tylko bieżące wymiany i jeździsz i się nie martwisz. Minusem i zarazem plusem jest wielowahaczowe zawieszenie, dzięki któremu samochód prowadzi się rewelacyjnie ale czym więcej elementów to niestety więcej do naprawy. Na szczęście części w miarę tanie i wszystko poskręcane na standardowe śruby więc przy odrobinie zmysłu majsterkowicza wszystko da się zrobić samemu.
Czy warto? Ja żałuję tylko że kupiłem wersję 115km a nie 140 a poza tym jest bosko! Jak bym miał wybierać jeszcze raz to bym dłużej szukał mocniejszej wersji 147.

Alfę kupuje się sercem, a nie rozumem ;)
Resztę w kilka sekund wypluje wujek Google lub tutejsza szukajka.
Jak w każdym aucie - jak dbasz - tak masz.
Jak kupisz zaniedbane serwisowo auto (niezależnie jakiej marki) to będziesz częstym gościem w serwisie.
Oprócz tego Alfa, jak każde urządzenie mechaniczne, może popsuć się w wyniku czasu lub "polaczkowatego cwaniactwa" pt. jeździ, to po co robić. ;)
Jeśli szukasz auta, gdzie tylko lejesz, to kup coś innego. TU trzeba dbać.
Sam musisz być pewny czego chcesz: Włoszki, która jest piękna, przyciąga oko, świetnie się w niej czujesz ( ;) ), ale potrafi pokazać zadziorny charakterek, czy może Niemki (niektórym się podobają :confused: ), jakich wiele na ulicy, która obiad ugotuje, piwo poda, ale z tą "iskrą" to już gorzej.

;)

Dzięki za informacje, ale dołożyłem trochę więcej gotówki i zakupiłem VW Golf V

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót