Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Nagrzewanie się silnika, po wymianie termostatu!

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 Jts

Domyślnie Nagrzewanie się silnika, po wymianie termostatu!

Witam, otóż mam taki problem. oddałem moją Alfę do warsztatu na wymianę termostatu i zauważyłem po odebraniu samochodu takie rzeczy:
    silnik osiąga temperaturę 90 stopni po przejechaniu ponad 10 - 12 km (to normalne?) i wskazówka temperatury nagle spada do 70 stopni jadę kawałek 90 i znów 70 i tak w kółko dodam, że temperatura na zewnątrz to -2 stopnie.
    2 problem zauważyłem, że po odebraniu auta nie zaświeca mi się w żadnym wypadku kontrolka klimatyzacji, gdzie wcześniej jak miałem ustawione auto, to zawsze świeciła! Teraz nawet jak wcisnę przycisk też nie świeci!
    Czy mechanik mógł coś sknocić?
    Proszę o odpowiedź za co z góry dziękuję i pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Powinna się nagrzać szybciej, skoki temperatury są nie normalne, może źle odpowietrzona? Klimy nie włączysz poniżej określonej temp. na zewnątrz. Nie pamiętam ile ale coś koło kilku stopni w plusie, takie zabezpieczenie sprężarki.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Świeżak Avatar xrobcio
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTDm 16V 150HP

Domyślnie

Klima przy takiej temp moze sie nie zalaczac.

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Powinna się nagrzać szybciej, skoki temperatury są nie normalne,
    To zależy. W nowych autach, jest to tak zrobione, że wskazówka temperatury jak wskoczy na 90 stopni to tak stoi, natomiast w starszych wskazówka jest "mobilna" i pokazuje bardziej dokładniej temperaturę. Wiadome jest, że podczas jazdy wytwarzany jest pęd powietrza, co również chłodzi dodatkowo silnik. U mnie jest tak samo... Gdy jadę temperatura nigdy nie wzrasta do 90 stopni, tym bardziej gdy na dworze panuje taka temperatura jak teraz. Wystarczy się zatrzymać i moment wskazówka na desce rozdzielczej wskakuje na 90 stopni, a gdy zaczynam znowu jechać i przejadę kawałek pęd powietrza schłodzi silnik i wskazówka spada na około 75-80 stopni.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Po pierwsze, zapewne nie spada ci do 70 tylko do około 80 z kawałkiem, już dawno jest wyjaśnione na forum, że druga kreska to 80 st. a nie 70st. Jak masz założony nowy termostat vernet lub jakiś inny niż oryginalny to właśnie widać na wskaźniku moment otwarcia termostatu, auto nagrzewa się do około 90 st i w momencie otwarcia termostatu wskazówka opada na około 85st. i tak sobie stoi, jak zacznie się ochładzać płyn to znowu termostat zamknie się i temperatura wzrośnie do 90 i znowu lekko spadnie, jest to wina między innymi wyskalowania wskaźnika temperatury płynu w innym samochodzie nie zobaczysz tych 5 st. w alfie tak Ale najlepiej podpiąć komputer i na nim sprawdzić temperaturę wtedy wszystko będzie widać czarno na białym.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał pawel2910 Zobacz post
    Po pierwsze, zapewne nie spada ci do 70 tylko do około 80 z kawałkiem, już dawno jest wyjaśnione na forum, że druga kreska to 80 st. a nie 70st. Jak masz założony nowy termostat vernet lub jakiś inny niż oryginalny to właśnie widać na wskaźniku moment otwarcia termostatu, auto nagrzewa się do około 90 st i w momencie otwarcia termostatu wskazówka opada na około 85st. i tak sobie stoi, jak zacznie się ochładzać płyn to znowu termostat zamknie się i temperatura wzrośnie do 90 i znowu lekko spadnie, jest to wina między innymi wyskalowania wskaźnika temperatury płynu w innym samochodzie nie zobaczysz tych 5 st. w alfie tak Ale najlepiej podpiąć komputer i na nim sprawdzić temperaturę wtedy wszystko będzie widać czarno na białym.
    Dokładnie tak jest.Na vernecie tak się dzieje.Behr jest stabilniejszy otwarcie/zamknięcie jest prawie nie zauważalne.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Też mam Verneta i mam to samo.

Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 Jts

Domyślnie

Witam, dziękuję za odpowiedzi.
    Kupiłem termostat Verneta, tak mi doradzono w sklepie, a co do nagrzania silnika to też prawidłowo się nagrzewa? do pracy dojeżdżam 5-6 km i temperaturę mam trochę wyżej 50 stopni.

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Na moje prawidłowo... W lato trwałoby to szybciej, w zimę trochę dłużej. Niech jeszcze ktoś coś napisze na ten temat, jednak jak dla mnie to norma.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Trzeba zrobić logi komputerem. U mnie oryginał behr jak się nagrzeje to trzyma ciągle przy kresce (80*). W lecie 90*. Nagrzewanie się auta w zimie to 10 km i tak dobrze dla diesla
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::