Strona 1 z 11 12345678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Temat: Alfa Romeo 159 1.9 150 KM czy Honda accord VII 2.0 155 KM co polecacie?

Użytkownik Embrion
    Auto
    szukam ;)

Question Alfa Romeo 159 1.9 150 KM czy Honda accord VII 2.0 155 KM co polecacie?

Witajcie jak w temacie, mam na kupno około 20000 zl na auto, jakie polecacie? aktualnie myślę nad AF 159 1.9 150 koników w dieslu albo accord VII 2.0 155 koników w benzynie z gazem, jak z awaryjnością w Alfie czy będzie gorzej niż w Accordach? jak z cenami części w Alfach? czy są może posiadacze obydwóch aut?

a może macie jakieś inne propozycje? i tak żeby nie było więcej niż 150-160 KM bo nie mam prywatnej stacji paliw...

oraz do pojemności 2.0 żeby nie miec nie wiadomo jak wielkich opłat...

rodzinki nie mam jakiejś wielkiej z którą bym się poruszał tym autem... jestem ja i może jakieś koleżanki

nooo i chyba tyle

Użytkownik Rowerzysta Avatar Competizione
    Mieszka w
    Wołczyn
    Auto
    166 2.4 jtd 10v

Domyślnie

159 z 1,9 JTDm nie jeździ- masa auta ogromna ( za słaby slnik do tej budy- ale to moje zdanie).

Accord VII gen.- samochód generalnie bezawaryjny- Vtec zajebista konstrukcja i nie trzeba wariatora wymieniać co tydzień tak jak to ma się w Twin Sparku. Accorda jak będziesz deptał ostro to również nie musisz się martwić o panewki czy o to że korba wyleci bokiem. Pod względem trwałości silnik 2.0 Vtec Honda można przyrównać do V6 Busso z Alfy- choć uważam, że V6 Alfy jest trwalsze. Miałem Accorda w rodzinie co prawda VI gen i przez 4 lata nic się nie działo poważnego poza cewką i piastą lewego koła. Tak to tylko LPG lane było i rozrząd wymieniany.

No i kolejna zaleta Accorda jest taka że on będzie w cenie stał bo to Honda a 159 za 2, 3 lata za 8 tys. sprzedasz bo w tej chwili już pełno handlarskich rzeźb stoi- zaczynają się od 14 000 tys. zł.

Teraz kolej na Alfę

Wg. mojej opinii wnętrze Alfy o niebo lepsze niż w Accordzie- mam na myśli wygląd bo co do trwałości to bym nie szalał.
    Jeśli chodzi o prowadzenie to podejrzewam, że będziesz zachwycony 159, aczkolwiek Accord VII prowadzi się też fajnie.
    Linia 159 jest rewelacyjna- samochód wygląda i to bardzo. Moim zdaniem to jeden z najładniejszych samochodów segmentu D jak nie najładniejszy

Generalnie nie ma się czym zachwycać jeśli chodzi o silniki w 159 bo wszystkie silniki to gówno poza 1750 Tbi i 2.0 JTDm 1.9 JTDm. Jak chcesz jakiegoś JTS'a bo rozmyślisz się z diesla to lepiej kup Accorda. Jeśli chodzi o cześci to podobny poziom cenowy.

Generalnie zastanów się ile chcesz pojeździć i ile pokonywać kilometrów. Poza tym ciężko jest porównać samochód japoński do włoskiego. Spotkasz się tu z opinią, że jak chcesz 159 to musisz mieć koło 30 tys. zł. Nie prawda- nic bardziej głupszego nie słyszałem. Ceny są jakie są i patrz na wartość rynkową obejrzyj dobrze samochód i wtedy sobie odpowiedz na pytanie na co Cię bardziej stać.
    Ostatnio edytowane przez Competizione ; 03-12-2014 o 09:17 Powód: dodano

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Londyn
    Auto
    .

Domyślnie

Zacznijmy od tego, że 159 za 20k to ryzykowna inwestycja - Accord zresztą też. Abstrachując od tego wszystkiego - ja miałem do wydania 30k, szukałem długo 159, wkońcu poszedłem oglądać Mito QV - i już nie wysiadłem. Jakoś w 159 nie czuć ducha Alfy, co było czuć w 156, GT, itp. Problemem 159 jest też brak dobrego silnika - 1.9 za słaby, 2.4 za ciężki, benzyny - żart. Potem doszło 1.75 Tbi i 2.0 jtdm i to już są ciekawe propozycje...ale dobre egzemplarze to już 50k. A 50k za 159 - troszkę sporo. Wszak do Vectra C, a konkurencja lat 2010-2011 trochę już uciekła.

Mieszka w
    Wołczyn
    Auto
    166 2.4 jtd 10v

Domyślnie

Cytat Napisał srekal34 Zobacz post
    Zacznijmy od tego, że 159 za 20k to ryzykowna inwestycja - Accord zresztą też.
    Co prawda to prawda- jednak Accord w tych pieniądzach mniej ryzykowny

Jakoś w 159 nie czuć ducha Alfy, co było czuć w 156, GT, itp.
    Zgadzam się. Czuć ducha Opla i GM 159 to ładniejszy Opel

Problemem 159 jest też brak dobrego silnika - 1.9 za słaby, 2.4 za ciężki, benzyny - żart. Potem doszło 1.75 Tbi i 2.0 jtdm i to już są ciekawe propozycje...ale dobre egzemplarze to już 50k
    Zapomniałeś dodać, że 2.4 pomimo fajnej mocy 200 CV lub 210 CV jest też problematyczny. Największym żartem jest 3.2 JTS- chyba na prima aprilis to zaprojektowali 50 k PLN za 159 to bardzo dużo- pomimo rocznika 2010 uważam że nie warto.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Londyn
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał Competizione Zobacz post
    Zapomniałeś dodać, że 2.4 pomimo fajnej mocy 200 CV lub 210 CV jest też problematyczny. Największym żartem jest 3.2 JTS- chyba na prima aprilis to zaprojektowali 50 k PLN za 159 to bardzo dużo- pomimo rocznika 2010 uważam że nie warto.
    Problem w tym, że oba fajne silniki na tyle mniej więcej się cenią - zgadzam się że to przesada, bo jest wiele ciekawszych juz aut w tych pieniądzach: C5, W204, E90 czy nawet Insignia są autami(poza wyglądem) niestety lepszymi.

Mieszka w
    Wołczyn
    Auto
    166 2.4 jtd 10v

Domyślnie

Problem w tym, że oba fajne silniki na tyle mniej więcej się cenią - zgadzam się że to przesada, bo jest wiele ciekawszych juz aut w tych pieniądzach: C5, W204, E90 czy nawet Insignia są autami(poza wyglądem) niestety lepszymi.
    No dokładnie. Z tym że C-klasa czy 3 to już trzeba mieć na naprawy sporo kasiurki bo tam byle pierdoła tysiące kosztuje. Cytryna jak to cytryna no a Insignia to takie nowsze 159

Autorze tekstu. Nie myślałeś nad SAAB'em 9-3 ? To też Opel tylko tyle że troche inaczej wyglądający i nietypowy. Uważam, że to samochód odznaczający się jakimś charakterem.
    Ostatnio edytowane przez Competizione ; 03-12-2014 o 12:10

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

20 tys za 159.... absolutnie odradzam... kupisz szrota.
    PS. slyszałem, ze zle oceniany silnik JTS to także jednostka, zwana TBi, tyle ze zmodernizowana... czy to prawda? Jesli tak, to modernizacja dała radę, nikt na silniki TBi nie narzeka.
    Ale poniżej 30 tys auta z TBi nie kupisz.

Użytkownik Embrion
    Auto
    szukam ;)

Domyślnie ;)

dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Cytat Napisał Competizione Zobacz post
    No dokładnie. Z tym że C-klasa czy 3 to już trzeba mieć na naprawy sporo kasiurki bo tam byle pierdoła tysiące kosztuje. Cytryna jak to cytryna no a Insignia to takie nowsze 159

Autorze tekstu. Nie myślałeś nad SAAB'em 9-3 ? To też Opel tylko tyle że troche inaczej wyglądający i nietypowy. Uważam, że to samochód odznaczający się jakimś charakterem.

a co do Saaba 9-3 taaak myślałem oglądałem jeździłem
    ładny fajny ale skrzypiało strasznie w środku i zawiecha się tłukła...
    i cooo jeszcze do Saaba to już tego nie produkują iiii iii części do tego? gdzie dostać? wiem silnik Fiat, zawiecha opel... ale jak coś innego jakiś inny podzespół padnie to co wtedy?
    dużo się słyszy że proponuje się właśnie oto te samochody (Saab'y) ale nie słyszy się żeby ktoś jednak się zdecydował i to jest 2 rzecz później sprzedać to to była by porażka teraz jak teraz jeszcze dało by rade ale za 3-4 lata? kto to kupi? tylko osoba która będzie nastawiona na to auto i żadnego innego nie będzie brała pod uwagę... dla tego nie jednak się nie zdecyduje na Saaba żadnego ani 9-3 ani 9-5 chociaż te 1.9 150 kucyków w tej budzie już szło

a patrzyłem też za A3 1.9 105 KM ale to jest mało w 5 drzwiowej tej 8p - od 2004 r i dzieżko dorwać w takiej kwocie a 2.0 140 to już awaryjne tak samo a4 b7 ciężko w tym hajsie coś dostać...

skoda superb I 1.9 130 KM duża buda i jednak przereklamowane toż to be 5 po licie z innymi światłami nooo i troszeczkę szersza...

mazda 3 w sedanie 2.0 150 benzynka... fajna, ładna, ale zawsze jest jakieś ale... gniją strasznie i nawet te po fejs liftingu byłem oglądać ostatnio w krakowie właśnie taką mazdę 2008 rok i już pognite nadkola, wlew paliwa też już z rudą iii jednak też zrezygnowałem

a więc jednak chyba zostanę przy poszukiwaniu accorda

dziękuję Wam wszystkim że napisaliście mi jak to wygląda z tą 159 bo jak czytałem na forum to nie wyczytałem że jednak nie polecają wiadomo było pisane o jakiś awariach ale nie aż tak bardzo a teraz już wiem że jednak szkoda w to inwestować aczkolwiek... śliczna jest i to mi się właśnie w niej podobało jest przepiękna

a więc wszystkim kto ba 159 gratuluje że odważyli się na takie auto wiem że to nie szło do końca to kupno rozumem tylko sercem, ja przez chwile właśnie też tak miałem dla tego napisałem żeby się upewnić żebym się ogarnął a accord też niczemu sobie jest z zewnątrz w środku obiega faktycznie stylistyką od 159 ale nie można mieć wszystkiego

pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Londyn
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał michal91 Zobacz post
    dziękuję wszystkim za odpowiedzi

dziękuję Wam wszystkim że napisaliście mi jak to wygląda z tą 159 bo jak czytałem na forum to nie wyczytałem że jednak nie polecają wiadomo było pisane o jakiś awariach ale nie aż tak bardzo a teraz już wiem że jednak szkoda w to inwestować aczkolwiek... śliczna jest i to mi się właśnie w niej podobało jest przepiękna

a więc wszystkim kto ba 159 gratuluje że odważyli się na takie auto wiem że to nie szło do końca to kupno rozumem tylko sercem, ja przez chwile właśnie też tak miałem dla tego napisałem żeby się upewnić żebym się ogarnął a accord też niczemu sobie jest z zewnątrz w środku obiega faktycznie stylistyką od 159 ale nie można mieć wszystkiego

pozdrawiam
    Nikt nie napisał, że 159 to awarjn ut

Dodano po 2 minutes:

Nikt nie napisał, że 159 to awaryjne auto - ma swoje bolączki jak każde, ale bez przesady - nie odbiega raczej od konkurencji w tym względzie. Sęk w tym, że w normalnych pieniądzach (30k) są tylko klekoczące 1.9 i nieudane benzyny. Nie wiem kto też nagadał, ze JTS i TBi to podobne silniki. JTS to padła od Holdena a TBi to autorska konstrukcja. 159 to fajne auto, ale te dobre wersje są za drogie w porównaniu do tego co oferują. Zakup 159 nie jest ryzykiem, ale czy jest to zakup rozsądny to już nie mi oceniać.
    Ostatnio edytowane przez srekal34 ; 03-12-2014 o 18:51 Powód: Dodano

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

podoba ci 159 to kupwoałbym 159 niz accorda-to tak koło 50lat jesli masz)