Przy włączonym D mam dziwne dosyć głośne buczenie , tyrkotanie. Czy to wina poduszki czy raczej coś z automatem? Jak dam na luz jest ok, albo jak dodam delikatnie gazu również ustaje. Ogólnie automat pracuje bajecznie![]()
Przy włączonym D mam dziwne dosyć głośne buczenie , tyrkotanie. Czy to wina poduszki czy raczej coś z automatem? Jak dam na luz jest ok, albo jak dodam delikatnie gazu również ustaje. Ogólnie automat pracuje bajecznie![]()
Ostatnio edytowane przez marcinq24 ; 06-12-2014 o 17:07
Nie wiem czy stan elementów zawieszania/mocowania skrzyni ma wpływ na to czy coś w niej buczy. U siebie żadnego buczenia nie zaobserwowalem.
Zmieniałeś olej w skrzyni, czy stosujesz się do zaleceń Fiata i nie zmieniasz?
Buczy podczas jazdy czy postoju? Jak pod zas jazdy to sprawdz luz przegubu przy skrzyni.Ja wlasnie oddaje auto do naprawy tego..Poza tym skrzynia super.Szybka i nie ma dwumasy.Kolega w superbie za naprawe dwumasy zaplacil 3tys zł wiec to,ze tu jej nie ma to duży plus!! jedyne co siada to sterownik hydrauliczny, regeneracja 1500zl a nowy 3tys.Pozdrawiam!!
Sterownik nowy z wymianą + olej to 2900.
Olej wymieniony w skrzyni.
Buczenie ustało, pisałem że tylko na luzie występywało tyrkotanie. Chyba coś luźnego tam jest
Dziś czekając pod Ikeą na żonę, z nudów zaczołęm szperać w ECU za pomocą Multiecuscan i znalazłem ciekawą rzecz, mianowicie parametr : Torque limit i po odczytaniu zwrócił wartość 510Nm. Ciekawe jaką ma wartość ten prametr w 3.2 V6 ? Bo jeśli mniej, to znaczyłoby że moja teoria o bezpiecznych 500Nm przy 2.4 JTDm jest być może trafna.
mam pytanie chipował ktoś swojego Q-tronica w 2.4 ? Jak sprawuje sie skrzynia? ile km przejechane ? zastanawiam sie nad programem na przyszłość, czy to ma sens, bo gdzieś czytałem że te skrzynie są do 440nm podobno - z tymże mi już w serii pokazało 430nm…
Ogólnie skrzynia fajna, ladnie zmienia i redukuje biegi, fajnie działa w opcji z łopatkami przy kierze, jestem zadwowolony, bo to naturalny wybór po manualu, do miasta świetna sprawa.
Wydaje sie szybka (choc ze skrzyniami 2 sprzeglowyi oczywiscie nie ma co konkurowac), ale do sprawnego poruszania sie jest naprawde ok - rozleniwia i po przesiadce na manual jakos dziwnie sie jedzie
Olej mimo innych zaleceń aso oczywiście wymieniłem dynamicznie zaraz po kupnie.
Ostatnio edytowane przez szewi ; 03-02-2015 o 09:05
Rozmawiałem jakiś czas temu z Cinkiem i mówił, że skrzynia znosi spokojnie 460Nm. Zdecydowaliśmy żeby u mnie zrobić 480Nm, z tym że ja chcę uzyskać >260KM, więc najpierw muszę wprowadzić kilka zmian mechanicznych, a co za tym idzie wydać grubszą kasę. Jednak na razie w planach mam nowe opony na lato (a to ponad 2,5k pln ), wiec modyfikacje i strojenie silnika musiałem odłożyć na później.
Od 2 tygodni jestem użytkownikiem 159 SW 1.9 ze skrzynią Q-Tronic. Auto ma przebieg 236tys. km i wydaje mi się, że skrzyni należy się wymiana sterownika. Objawy jakie u mnie występują to:
-ślizganie na 2. i 3. biegu - na dwójce ślizga dopiero na solidnie rozgrzanym oleju. Na trójce już od zimnego mam wrażenie, że strasznie szybko ją załącza a potem jest uślizg i dopiero dopina bieg do końca
-na rozgrzanym oleju czuć delikatne szarpnięcie przy wrzucaniu R. Przy przełączaniu na D jest aksamitnie bez żadnych szarpnięć
-ze 2 razy przez te 2 tygodnie mi się zdarzyło, gdy olej się porządnie nagrzał, że przy przerzucaniu z 2 na 3 wysprzęgliła i dopiero wbiła trójkę z lekkim uderzeniem
-na pozostałych biegach jest ok, zmienia biegi płynnie i bez żadnych szarpnięć czy uślizgów
Wydaje mi się, że są to typowe objawy uszkodzonego sterownika. Czy miał ktoś podobne zachowanie w swojej skrzyni? Gdzie w Warszawie najlepiej wymienić sterownik? Myślę raczej o nowym, żeby posłużył kolejne 200tyś. km, bo z regenerowanymi to różnie bywa.