Strona 5 z 21 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 203

Temat: Jak Wam się sprawuje skrzynia Q-Tronic?

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Przy włączonym D mam dziwne dosyć głośne buczenie , tyrkotanie. Czy to wina poduszki czy raczej coś z automatem? Jak dam na luz jest ok, albo jak dodam delikatnie gazu również ustaje. Ogólnie automat pracuje bajecznie
    Ostatnio edytowane przez marcinq24 ; 06-12-2014 o 17:07

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Nie wiem czy stan elementów zawieszania/mocowania skrzyni ma wpływ na to czy coś w niej buczy. U siebie żadnego buczenia nie zaobserwowalem.
    Zmieniałeś olej w skrzyni, czy stosujesz się do zaleceń Fiata i nie zmieniasz?

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 jtdm

Domyślnie

Buczy podczas jazdy czy postoju? Jak pod zas jazdy to sprawdz luz przegubu przy skrzyni.Ja wlasnie oddaje auto do naprawy tego..Poza tym skrzynia super.Szybka i nie ma dwumasy.Kolega w superbie za naprawe dwumasy zaplacil 3tys zł wiec to,ze tu jej nie ma to duży plus!! jedyne co siada to sterownik hydrauliczny, regeneracja 1500zl a nowy 3tys.Pozdrawiam!!

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Sterownik nowy z wymianą + olej to 2900.

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Olej wymieniony w skrzyni.
    Buczenie ustało, pisałem że tylko na luzie występywało tyrkotanie. Chyba coś luźnego tam jest

Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Dziś czekając pod Ikeą na żonę, z nudów zaczołęm szperać w ECU za pomocą Multiecuscan i znalazłem ciekawą rzecz, mianowicie parametr : Torque limit i po odczytaniu zwrócił wartość 510Nm. Ciekawe jaką ma wartość ten prametr w 3.2 V6 ? Bo jeśli mniej, to znaczyłoby że moja teoria o bezpiecznych 500Nm przy 2.4 JTDm jest być może trafna.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

mam pytanie chipował ktoś swojego Q-tronica w 2.4 ? Jak sprawuje sie skrzynia? ile km przejechane ? zastanawiam sie nad programem na przyszłość, czy to ma sens, bo gdzieś czytałem że te skrzynie są do 440nm podobno - z tymże mi już w serii pokazało 430nm…

Ogólnie skrzynia fajna, ladnie zmienia i redukuje biegi, fajnie działa w opcji z łopatkami przy kierze, jestem zadwowolony, bo to naturalny wybór po manualu, do miasta świetna sprawa.
    Wydaje sie szybka (choc ze skrzyniami 2 sprzeglowyi oczywiscie nie ma co konkurowac), ale do sprawnego poruszania sie jest naprawde ok - rozleniwia i po przesiadce na manual jakos dziwnie sie jedzie
    Olej mimo innych zaleceń aso oczywiście wymieniłem dynamicznie zaraz po kupnie.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 03-02-2015 o 09:05

Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Rozmawiałem jakiś czas temu z Cinkiem i mówił, że skrzynia znosi spokojnie 460Nm. Zdecydowaliśmy żeby u mnie zrobić 480Nm, z tym że ja chcę uzyskać >260KM, więc najpierw muszę wprowadzić kilka zmian mechanicznych, a co za tym idzie wydać grubszą kasę. Jednak na razie w planach mam nowe opony na lato (a to ponad 2,5k pln ), wiec modyfikacje i strojenie silnika musiałem odłożyć na później.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Od 2 tygodni jestem użytkownikiem 159 SW 1.9 ze skrzynią Q-Tronic. Auto ma przebieg 236tys. km i wydaje mi się, że skrzyni należy się wymiana sterownika. Objawy jakie u mnie występują to:
    -ślizganie na 2. i 3. biegu - na dwójce ślizga dopiero na solidnie rozgrzanym oleju. Na trójce już od zimnego mam wrażenie, że strasznie szybko ją załącza a potem jest uślizg i dopiero dopina bieg do końca
    -na rozgrzanym oleju czuć delikatne szarpnięcie przy wrzucaniu R. Przy przełączaniu na D jest aksamitnie bez żadnych szarpnięć
    -ze 2 razy przez te 2 tygodnie mi się zdarzyło, gdy olej się porządnie nagrzał, że przy przerzucaniu z 2 na 3 wysprzęgliła i dopiero wbiła trójkę z lekkim uderzeniem
    -na pozostałych biegach jest ok, zmienia biegi płynnie i bez żadnych szarpnięć czy uślizgów

Wydaje mi się, że są to typowe objawy uszkodzonego sterownika. Czy miał ktoś podobne zachowanie w swojej skrzyni? Gdzie w Warszawie najlepiej wymienić sterownik? Myślę raczej o nowym, żeby posłużył kolejne 200tyś. km, bo z regenerowanymi to różnie bywa.

Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

wrażenie ślizgania na 2 i 3 to normalne, bo lockup załącza się dopiero przy ~50 km/h, więc jeśli masz zapięty 3 bieg i jadąc 40km/h dodasz gazu, to będzie wrażenie ślizgającego sprzęgła.