Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Alfa 156 1,9 JTD 105KM CZUJNIK POŁOŻENIA WAŁU oraz NAPINACZ DAYCO odradzam

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 JTD

Domyślnie Alfa 156 1,9 JTD 105KM CZUJNIK POŁOŻENIA WAŁU oraz NAPINACZ DAYCO odradzam

Witam wszystkich jak dotąd Alfa spisywała się bardzo dobrze nawet zawieszenie mi nie doskwiera tak jak ostatnie dwie usterki, a dlaczego mnie to irytuje ponieważ zdarzyły się drugi raz ;/ Mniej denerwująca usterka pierwsza czyli Napinacz paska alternatora w maju tego roku wymieniłem na firmy DAYCO byłem na wakacjach akurat taki był na stanie w sklepie kosztował około 120zł nie mineło pół roku rolka świszczy i hałasuje gorzej jak stara! Kur.......a!!! Dzisiaj kupiłem rolke jakiś zamiennik made in japan i wymieniałem samą rolkę zamiast cały napinacz, zapłaciłem 40zł. Zadowolony jadę po 20km auto zdechło( od kilku dni tak się działo jak ostygło jechało dalej) i jak to mówią pewnie "klasyka gatunku JTD" czyli CZUJNIK POŁŻENIA WAŁU nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt ze około rok temu zmieniłem ten czujnik na BOSCHa. Teraz moje pytanie czy wszystkie czujniki na alegro w przedziale cenowym 90-150zł to podróbki??? Nie wiem gdzie kupić taki czujnik żeby zapomnieć to tym żenującym problemie który potrafił unieruchomić silnik przy wyprzedzaniu. Alfa jest trzecim autem w rodzinie i przez te usterki jestem o krok od sprzedania jej lub też zepchnięcia do rowu i zostawieniu jej jeśli jeszcze raz zostane unieruchomiony na 30 minut bo jakiś kretyński inżynier tak zaprojektował auto nie słyszeli o trybie awaryjnym itp itd. w innych autach silnik pracuje bardzo nierówno ale pracuje po uszkodzenu tego czujnika!
    Jeśli macie sprawdzonego sprzedawce ktory nie zrujnuje mi kieszeni za ten czujnik to bardzo prosze o pomoc.
    Ostatnio edytowane przez challenger ; 02-12-2014 o 23:19

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał challenger Zobacz post
    w innych autach silnik pracuje bardzo nierówno ale pracuje po uszkodzenu tego czujnika!
    W jakim aucie tak się dzieje?
    Ten czujnik właśnie działa w ten sposób że unieruchamia silnik, nie może być inaczej. Fakt że uległ Ci uszkodzeniu to juz inna sprawa.
    W temacie nie wypowiem się gdyż w ciągu 5 lat i ponad 100 tys. km jeszcze (odpukać) nie wymieniałem.
    Natomiast jeśli chodzi o napinacz to także musiałem go dwukrotnie wymienić, jak również dwukrotnie wymieniałem koło pasowe, z tym że to drugie, Dayco działa już bardzo długo.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    159 1.9 Jtdm 16V

Domyślnie

Dayco Bosch z tymi częściami problemów nie zaobserwowałem, napinacz może się zużywać szybciej poprzez zużyte koło pasowe wału lub alternatora
    Miłośnik pizzy i samochodów włoskich

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał hagi Zobacz post
    W jakim aucie tak się dzieje?
    Faktycznie ten czujnik tak działa i unieruchamia silnik ;/ a czujnik położenia wałka rozrządu powoduje nierówną prace mój błąd.

Jakie są objawy zużytego koła pasowego wału lub alternatora?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar TO-masz
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS '98

Domyślnie

nawet delikatne bicie, wytarte rowki na kole o jakiś uszczerbieniach nie wspomnę

Użytkownik Maniak resoraków Avatar RAV1986
    Mieszka w
    Korczyna koło Krosna
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 136 KM 1999 r.

Domyślnie

Objawem zużytego koła pasowego może też być wibracja paska micro.