http://www2.oponeo.pl/artykul/czy-po...e-wezsze-opony
Proszę bardzo
mam z poprzedniego auta fajne gumy - goodyear ultra grip o rozmiarze 195/55/15 - dadzą radę? Jeździ ktoś na tym rozmiarze?
Ja zakupiłem Pirelli Sottozero 2 w dość dobrej cenie. Po pierwszych opadach śniegu jestem bardzo zadowolony, zobaczymy co dalej.
Rozmiar 205/55R16
Witam wszystkich,
Niedawno stalam się szczęśliwa posiadaczka 147 1.6 TS.
Potrzebuje pomocy w wyborze opon zimowych, gdyż jestem totalna laiczką w tym temacie..
Na moich letnich oponach jest oznaczenie 215/45R17.
Chciałabym ubrać zimowe ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrac. Czy po prostu szukać opon zimowych z takim właśnie oznaczeniem? oponeo, moze allegro? Wyczytalam gdzies, ze można kupić felgi stalowe 15 i szukać takich opon gdyż wtedy będzie taniej. Nie ukrywam, ze nie chciałabym wydać dużo na jakieś hiper super opony zimowe, gdyż jezdze niewiele, a u mechanika powiedzieli, ze letnie sa w nienajlepszym stanie i wymagają niedługo zmiany, takze wolalabym zainwestować wlasnie w letnie.
Mam nadzieje, ze byłam w miarę zrozumiala i ktoś będzie mógł mi pomoc![]()
Ja mam letnie takie jak ty
zimowe zakupiłem felgi używane za 300zł z przesyłką 15" oraz nowe opony dębica frigo II, czy jakoś tak. chwalę sobie 4 rok i są jak nowe - w zime robię z 4tyś km.
Zimowe opony podobno potwierdzone testami lepiej sprawują się "wąskie", może nie wyglądają tak efektownie jak letnie 17" (wyglądają fatalnie) ale pamiętaj że najważniejsze jest bezpieczeństwo. a opona to jedyne miejsce gdzie samochód jest połączony z drogą i może zapewnić nam odpowiednią przyczepność.
Ja na zimę mam unirojale 15' fajnie się na nich śmiga cena adekwatna do jakości. Założyłem je na felgi stalowe, wyglądają może nie ładnie ale zimą nie ma to dla mnie znaczenia, felga alu i tak będzie cały czas w błocie pośniegowym więc dużej różnicy nie widzę. Dobrze jest mieć zimą małą felgę opona lepiej to znosi, jest taniej i bardziej komfortowo. Aha i pare groszy w kieszeni kiedy trzeba przełożyć same koła a nie opony na felgi zakładać co sezon.
Ja na zimę również mam Uniroyal MS Plus 77 w rozmiarze 185/60R15 i jeśli chodzi o jazdę po śniegu i błocie pośniegowym czy mokrej nawierzchni to są super, natomiast po suchym asfalcie są dość głośne, ale ogólnie jestem z nich bardzo zadowolony, oczywiście założone na felgach stalowych.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Mysle, ze zrobie tak jak piszecie - felgi 15 i do tego oponki, tylko gdzie mogę zakupić takie uzywane felgi i skąd będę wiedzieć, ze będą pasować do mojego auta? Znajdę na allegro? Jakby ktoś mogl dac przykład to bylabym bardzo wdzięczna.
W dziale bazar/czesci ktos sprzedaje kpl z oponami za 500zl
Ale jak chcesz miec nowe pewne oponki to juz trzeba poszukac golych stalowek i dokupic oponki
Aha - na allegro tez tego sporo
Poszukaj w swojej okolicy , moze cos sie znajdzie i bez wysylek bedzie
Ma byc rozstaw 5x98 i otwor 58,1 ( podawany zwykle jako 58 )
Wklepiesz ze ma byc do 156/147 i bedzie ok