po wyłączeniu egr przebieg mocy jest płynniejszy. Zanim to ustrojstwo usunąłem, odczuwalny był przeskok mocy po zamknięciu.
po wyłączeniu egr przebieg mocy jest płynniejszy. Zanim to ustrojstwo usunąłem, odczuwalny był przeskok mocy po zamknięciu.
Przygotowując się do modyfikacji softu, zgodnie z sugestiami Cinka, zdemontowałem kolektor ssący, aby pozbyć się klap wirowych. Teraz pytanie, skąd dorwać takie śruby, aby nie bawić się w spawanie kolektora, tylko zaślepić otwory, w taki sposób jak poniżej ?
![]()
nie wiem skąd wziąć takie śruby , u swój kolektor oddałem do zaspawania , otwory po ośkach klap były wytarte i przypominały owale , na foto kolektor po zaspawaniu jeszcze przed splanowaniem
Kolek4.jpg
Ja nie chciałem spawać kolektora. Więc dziś został umyty, otwory nagwintowane, śruby znalazłem, wkręciłem, kolektor zamontowany. A wszystko przy okazji wymiany rozrządu.
Auto sprawia wrażenie żwawszego. Ładnie ciągnie od dołu, ale zapewne to zasługa wyczyszczonego kolektora, o czym wspominał mi Cinek. Mianowicie że przy "zabitym" kolektorze auto nie trzyma nawet serii. Ja mocno nie miałem zawalonego kolektora, ale jednak różnica w zachowaniu auta jest jakby ktoś dołożył trochę KM i Nm![]()
Kilka ciekawych informacji o usunięciu klap wirowych i koło 5 min. jest mowa na temat dlaczego warto wyprogramować i zaślepić EGR przy usunięciu klap wirowych.
https://www.youtube.com/watch?v=stMdx2pZrFA
Orientuje sie ktoś czy w alfie 156crosswagon 1.9 jtd 16v 150 koni 2004 rok są klapy wirowe?
Wedlug eper nr silnika to 937A5000
M28| 1910 JTD F3 16v 150BHP 4x4
Ostatnio edytowane przez mati91lbn ; 13-01-2015 o 07:42
937A5000 CF3 nie posiada klap wirowych. Ale chyba warto dla pewności zajrzeć pod maske?