Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Wymiana gumowej harmonijki pompy sprzęgła

Użytkownik Rowerzysta Avatar mikadz1
    Auto
    alfa romeo gtv 2.0ts ; dodge grand caravan 3.3l

Domyślnie Wymiana gumowej harmonijki pompy sprzęgła

czy ktoś może wymieniał samą "gumkę-harmonijkę" znajdujaca sie przy pompie sprzegła? właśnie tam jest dziurka przez którą wycieka mi płyn hamulcowy trochę bez sensu wymieniać cała pompkę...proszę o poradę i ewent. gdzie kupić ,może ktoś to sam naprawiał?

kac_zor
    Gość

Domyślnie

gumka- harmonijka ??
    chodzi ci o ta osłonę gumowa która jest na wierzchu pompki ??
    jeśli przez nią wylewa ci się płyn to znaczy że do wymiany uszczelka na tłoku w pompie lub cała pompka , można kupić zestaw naprawczy lub nowa .

Użytkownik Rowerzysta Avatar mikadz1
    Auto
    alfa romeo gtv 2.0ts ; dodge grand caravan 3.3l

Domyślnie

Cytat Napisał kac_zor Zobacz post
    gumka- harmonijka ??
    chodzi ci o ta osłonę gumowa która jest na wierzchu pompki ??
    jeśli przez nią wylewa ci się płyn to znaczy że do wymiany uszczelka na tłoku w pompie lub cała pompka , można kupić zestaw naprawczy lub nowa .

tak właśnie to się chyba nazywa uszczelka tłoczka...jak prowizorycznie zakleiłem to wsystko jest ok. także pompka działa.spotkałes sie może z kimś kto wie gdzie takie cudo można kupić myśle o tej uszczelce ,ja znależc nie mogę

Slepecci
    Gość

Domyślnie

Panowie, wczoraj wymieniałem Bajer robota, zestaw naprawczy kosztuje 15 zeta, składa się na to ta "harmonijka" i dwie uszczelki tłoczka. Wymiana jest banalna, więcej trwa polerowanie wnętrza pompki. Aha, i wymieniamy CAŁOŚĆ!! nie robimy fuszerki!!

Popuszczamy obejmę od rury dolotu, odkręcamy trzy śrubki przy filtrze powietrza, zdejmujemy dwie blaszki i wyciągamy rurę... Trochę ciężko bo dolna cześć rury jest pod zbiorniczkiem płynu chłodniczego...Ja go odkręciłem przez co poluzowałem i wyszło - pamiętajmy o wtyczce przepływomierza!! Jest na rurze przy filtrze od tyłu Teraz mamy widoczną pompkę, zaciskamy wąż doprowadzający płyn do niej szczypcami, następnie odkręcamy rurkę i w końcu dwiema śrubkami (13) odkręcamy samą pompkę.

Ściągamy śrubokrętem metalową objemkę która trzyma "harmonijkę" po tym wyjmiemy sworzeń ściągając kapturek na końcu pompki. wszystko czyścimy w nitro a potem papierem sciernym, ja to robiłem 800 a potem 2000. Kolejna sprawa to wyjecie tłoczka (za tłoczkiem jest sprężyna), ja użyłem kompresora, owinąłem w szmatę i wyskoczył jak korek od szampana, wnętrze pompki myjemy nitro, następnie polerujemy papierem na gładko!!!! Nie omijamy niczego, bo ma to nam służyć latami zakładamy gumki na tłoczek, smarujemy wszystko WD40 albo innym smarowidłem i wkładamy sprężynę, tłoczek i sworzeń do środka zakładamy "harmonijkę" objemkę i łapami sprawdzamy czy szczelne - zatykamy wylot i ściskamy. I KONIEC, przykrecamy pokmpke na swoje miejsce, dokręcamy wężyk i odpowietrzamy tak jak hamulce (mi to trochę zajęło:/), zakładamy rure od filtra, skręcamy wszystko i śmigamy. Pozdro

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 Ts 1995r

Domyślnie

Witam mam pytanie czy mowa tu o pompie ktorej koniec montowany jest wprost do pedalu sprzegla?
    Bo u siebie mam chyba uszkodzona ta pompke ktora jest przykrecona do pedalu sprzegla, gdyz pedal przy delikatnym wcisnieciu sie zapada do samej podlogi, a jak wcisne go szybko to normalnie zalapuje, generalnie podejrzewam ta pompke gdyz kiedy reka ruszam pedalem sprzegla w gore i w dol to slychac jak by tłoczek w srodku przepuszczal i zaciagal plyn. Czy do tego tez dostane ze staw naprawczy?
    Ostatnio edytowane przez Speed223 ; 12-12-2014 o 20:54

Użytkownik Znawca Avatar maniek015
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Peugeot 508 SW 2.0 HDi 12' Active

Domyślnie

Jest zestaw, ale cała pompa to 80-100 zł więc bez sensu kupować zestawy naprawcze...
    Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
    Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była

Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
    Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
    Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest

Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest

Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Rozumiem w takim razie mogl bys mi powiedzieć co trzeba po kolei zrobic zeby ja wymontowac?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Torino
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    GT & Gtv

Domyślnie

Odkręcasz wszystkie widoczne śruby przy podłodze i pedale Wymiana jest prosta, a lepiej to zrobić póki jeszcze możemy zmieniać biegi i za wczasu pojechać do sklepu po nową pompkę.

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Aha dzieki za odpowiedz, czyli rozumiem ze jedyny wezyk ktory odlaczam to ten gumowy co widac go przy pedalach, i z tylu pompki juz nic wiecej nie ma?