Temat: Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

Użytkownik Rowerzysta Avatar qooba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    było 159 SW 1.9 JTDm 16V, jest skoda, będzie Giulia :)

Domyślnie

u mnie jedyna modyfikacja to częściowe zaślepienie EGR, DPF mam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Cytat Napisał tom993 Zobacz post
    Kolego starałem się trzymać tyle ile się dało i był to wyjazd w którym auto jechało cały czas po autostradzie. Włącz tempomat i przejedź całą trasę go nie puszczając (190 km/h). Przejedź tak 500km skoro jesteś taki obiektywny. Inna sprawa, że chwiliowe pokazuje wtedy koło 10-10,5l. Sam brednie piszesz. Pisze wyraźnie - to jest największe średnie zużycie z całego zbiornika jaki mi się udało uzyskać. Z normalnej eksploatacji poza miastem i nie z toru wyścigowego. Toczy się to też reszty komentujących. Jak widać 5 z groszem nie udało mi się uzyskać przez 3 lata. Po mieście zbiornika nie zrobiłem. EOT jak dla mnie. Jak chcesz to możesz spalić i 20 czy 30. Jedź na IV biegu 4k rpm.
    PS. A co do priusa to obejrzyj sobie topgear jak Jeremy pałował na torze priusa i porządne auto. I które mniej spaliło.
    Ten odcinek oglądałem i bardzo mi się wynik testu podobał Co do reszty to się zgadzam z twoją wypowiedzią i nie chciałbym być uważany za czepialskiego ale wydaje mi się, że lepiej podawać średnią prędkość z trasy. Bo większość wpisów o spalaniu brzmi w stylu "ciąłem 160-180km/h po autostradzie i spaliłem 6l/100km". Jak dla mnie to informacja jak z tabloidu. No ale chciałbym zakończyć to co rozpocząłem. Sorki jeśli namieszałem. Ale żeby nie być gołosłowny. Właśnie wróciłem z trasy W-wa-Kraków-W-a (wczoraj i dziś). Dystans 309km (drzwi-drzwi). Wczoraj średnia prędkość 78km/h, spalanie 7,2l/100km (wg komputera), dzisiaj średnia 72km/h i spalanie 7,5l/100km (przez korek w W-wie). Porównując ten wynik z majowym, kiedy robiłem tą trasę, spalanie spadło o 1l dzięki naprawieniu wtrysków. Poza tym mam i DPF i EGR na pokładzie. Pzdr.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    alfa 159

Domyślnie

Jestem po naprawie która zbiegła się z wymianą kół na 18" 225/40 michelin pilot psort 3, usunięcie dpf, i padnięciem turbo podczas chipa...

Spalanie rzeczywiste w trasie przy spokojnej jeździe ok 5,7l/100km (2-3 osoby dorosłe, dziecko, trochę gratów w bagażniku), natomiast martwi mnie miasto przy obecnych mrozach. Bardzo krótkie dystanse 2-3km do pracy, do sklepu auto stoi odpalane znowu dłużej stoi odpalane itd. spalanie 11-12l/100km... czy to nie jest ciut za dużo?

alfa 159 sedan 1,9 jtdm 120km olej castrol 10w40 przez pomyłke wlany :/
    koła 18" RH plus dystanse 20mm RH przykręcane do piasty, opony michelin pilot sport 3 225/40
    miasto bełchatów
    lekki problem z tylnym zaciskiem - nie odbijał do końca i leciutko trzymał ostatnio jak sprawdzałem (do wymiany/regeneracji)

chyba wszystko co ma wpływ podałem...
    Ostatnio edytowane przez olej7777 ; 16-12-2014 o 14:32

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

No to jeszcze jakbyś napisał jaki masz silnik to byłoby spoko
    Informacja o budzie też by się przydała
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta Avatar Qbek
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM 170HP, DPF EGR out

Domyślnie

U mnie w mieście Bełchatów spalanie 9-10l. Też jestem świeżo po wywaleniu DPF+EGR off+chip. Z tego co widzę, to spalanie w trasie spadło, a mieście jeszcze nie sprawdzałem. Tak z ciekawości, gdzie robiłeś chipa u nas ?
    Pzdr

Auto
    alfa 159

Domyślnie

Chipa puki co nie zrobiłem bo zdechło turbo więc został w stanie bez chipa... Fajnie że ktoś z bełka też jest na forum do tego aktywny

mój face jak coś https://www.facebook.com/olej7777

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

Ja w zeszłym tygodniu zrobiłem trase gniezno-wrocław-kraków-warszawa-płock-gniezno i wyszło mi 1150 km przy średniej 77km/h a spalanie 6,8 l/100km a według dystrybutora 6,85l/100km. Auto 1,9jtdm 150km na pełnej serii z automatem, opony zima 225/55r16 z lekko załadowanym bagażnikiem a na autostradach prędkość 140-150km/h.
    Po tej trasie wysiadłem z alfy z mega uśmiechem i muszę Wam powiedzieć że mógłbym ją jeździć cały czas
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Świeżak Avatar flash1pl
    Mieszka w
    Bedzin-Grodziec
    Auto
    159 1.9 JTDM

Domyślnie

Po tej trasie wysiadłem z alfy z mega uśmiechem i muszę Wam powiedzieć że mógłbym ją jeździć cały czas [/QUOTE]

i oto właśnie nam chyba chodzi, cieszyć się z naszych ukochanych samochodzików
    p.s. prawie 100% miasto, do pracy ok 30 km w dwie strony, wg kompa spalanie 9,2. najważniejsze że jezdzi a nie trzeba pchać

Mieszka w
    Pomorze
    Auto
    Do niedawna - AR 156 SW 2002 1,9 JTD Aktualnie - AR 159 SW Ti 2010 1,9 JTDm

Domyślnie

tak z ciekawosci...
    czytam te posty, zaskakuje mnie to spalania w jtdmkach.. u mnie niestety nie jest tak optymistycznie

Jezdze od kilku miesiecy 159tką z 2010r chip do 185KM bez dpf i egr, sportwagon, Q-tronic, lato 18tki zima 17tki
    Nie ma szans zeby na trasie zejsc ponizej 7l nawet na mniejszych kolach i spokojnej jezdzie
    W miescie 9-11l... a wiekszosc czasu jezdze sam

Wszystko OK, wiadomo duze kola i automat, tak to sobie tlumacze

Chyba ze macie inne odczucia i doswiadczenie w tym temacie to z checia poslucham, moze cos tu jednak nie gra... :p

z dodatkowych rzeczy: termostat pracuje idealnie, a na remapie majster wspominal ze wtryski wytrzymaja jeszcze gora 100tysi, sa juz ustawione z 4%wyprzedzeniem

Poooozdro

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

arni ja się przejmowałem jak na początku jeździłem tylko po mieście bardzo krótkie trasy to wychodziło mi 13,5 l/100km a jak zacząłem jeździć troszke dłużesz trasy to wyszło mi poniżej 7 i stwierdziłem że nasze samochody nie lubią miasta bo są ciężkie i ciężko je ruszyć z miejsca a w trasie to jest tak że mają mały współczynnik Cx i dlatego na 6 biegu palą prawie nic czyli poniżej 6 litrów. Tak to sobie tłumacze.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.