Ja zalałem fuchs i jak na razie jestem zadowolony, biegi wchodzą jak by lepiej.
Ja zalałem fuchs i jak na razie jestem zadowolony, biegi wchodzą jak by lepiej.
W każdym ASO można kupić litrowe opakowanie tuteli.
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V 163KM | 345Nm
Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155km
Temat mojej Franczeski:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...gon_goora.html
Ostatnio kupowalem Tutele 75w85 1l w Intercarsie. Koszt chyba coś koło 56zł/1l. Po wymianie oleju mam wrażenie, że lepiej wchodzą biegi, a w szczególności dwójka- teraz nie haczy![]()
Byłem wczoraj w ASO i poprosiłem o dedykowany olej do mojej skrzyni biegów (mam 2.4 200km) i dostałem Tutele 75w85. Teraz gdy zacząłem przeglądać forum widze ze do 2.4 powinno iść raczej TUTELA ZC 75 SYNTH (czyli 75w80)
Olej moge jeszcze zwrocic wiec prosze o info![]()
Tutela car matryx kupowałem ostatnio w aso za 43zł/l
No i śmieszna sprawa wyszła. Autko ma 250k km (2.4 jtdm) zrobione wiec stwierdziłem, że wymienie olej w skrzyni. Szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi jaki olej idzie do skrzyni F40.
Opini zasięgnąłem w dwóch warsztatach specjalizujących się w Alfach - jedni doradzali volvoline 75w80 MTF, a drudzy olej 75w90 (nie pytałem o producenta). Natomiast w ASO uzyskałem informacje, że według ich katalogu powinien iść Tutela 75w85 matryx - zdecydowałem się na własnie ten, więc jak widać rozpiętość dość duża ale każdy ma swoje zdanie a to porównanie zamieszczam czysto informacyjnie
Śmieszna rzecz wyszła jednak podczas zmiany oleju, okazało się, że spuszczone zostało 2.9 l oleju , biorac pod uwage ze zostaje jakies 200 ml oznacza to ze bylo go ponad 3 litry czyli za duzo Oo. Olej uzupelniono w ilosci 2.3 l i...zmiana w pracy skrzyni jest dość duża (nie mam za bardzo porównania). Biegi w końcu chodzą lekko i przyjemnie, nie haczą, różnica była odczuwalna natychmiast po zmianie olejuniech zostanie dla potomnych
![]()
wg elearn masz 2,8 litra Tutela Car Matryx SAE 75W-85 API GL-4, po zlaniu zostaje wg elearn 0,2l w skrzyni.