Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 80

Temat: Zakup Alfy Roemo 159

Użytkownik Świeżak Avatar entuzjasta159
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    brava 1,9 jtd cf3 2001 @ Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 8v

Domyślnie

aż taki strasznego klekotu jak starych 1.9 TDI absolutnie nie ma. Alfa jest świetnie/bardzo dobrze wg mnie wyciszona więc naprawdę powodu do mdłości nie powinieneś mieć co do awaryjności to owszem, zdarzają się niespodzianki ale ja jezdze swoją 1,5 roku i tak niezawodnego auta się nie spodziewałem,a takie jest ps. muszę odpukać w niemalowane

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Potwierdzam , Alfa jest tak wyciszona że prawie nie słychać tego diesel'a. Mówisz że masz dziecko , oglądałeś/siedziałeś w 159 z tyłu ? Jeśli nie to znajdź jakiś egzemplarz niedaleko siebie i sprawdź czy aby na pewno miejsca będzie wystarczająco. Dla mnie to miejsca z tyłu jest bardzo mało , ale na szczęście nie potrzebuje auta rodzinnego.
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomasz159
    Mieszka w
    Polska Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo 159, 1.9 JTDm, 16V, 150km, 2008, Distinctive

Domyślnie

U mnie od nowości i nic nie wyłazi, ani się nie wywija.

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał infinity33 Zobacz post
    Jak pisałem wcześniej Mam Mazde Xedos 6 Też ciasny sedan ale jakoś przeżyłem Moja córeczka już ma 6 lat więc fotelik na tyle i już . Nawet kiedy była malutka i jechaliśmy na wakacje z wózkiem itd nie było tragedii nawet jeszcze zabralimsy jedną osobę z bagażami wiec jestem przyzwyczajony i mi tam wcale dużo miejsca nie potrzeba Najczęściej poruszam się sam a rodzinka tylko czasem . Obaw o wielkość nie mam wcale Obawy dotyczą awaryjności a Tu już Alfa Troszkę Blado wypada do Mojej Mazdy No ale trzeba być dobrej myśli i szukać cierpliwie dobrego egzemplarza . Nigdy nie miałem Diesla a klekot silnika przyprawia mnie o mdłości ... Więc chyba 2.4
    Z tą wielkością nie jest generalnie tak kolorowo. Miałem jakiś czas temu okazję wieźć 3-letnie dziecko z tył w foteliku. Przy moim wzroście 178 cm, dzieciak z tyłu cały czas kopał w moje siedzenie, bo brakowało mu miejsca na nogi.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Mazda Xeds 6

Domyślnie

Dlatego ja Fotelik wstawiam za siedzenie pasażera ( żony ) ona niech się ciśnie Ja muszę mieć wygodę ....

Auto
    AR'9 sw 190KM@380Nm

Domyślnie

Nie ma zbyt dużo miejsca ale uważam że dla dwójki dzieci jest w miarę ok. Dużo zależy od tego jaki masz fotelik, jeśli pochylana kołyska to jest kiepsko jak kolega napisał wyżej. Mam dwójkę dzieci, i mniejsze kopie fotel niemiłosiernie, ale właśnie dlatego że fotelki to "kołyska" czyli taki który możesz pochylać do przodu. Starsze ma normalny fotelik i nie ma problemu.

Auto
    Mazda Xeds 6

Domyślnie

Jak pisałem wcześniej . O miejsce się nie martwię ani troszeczkę Córka ma 6 lat jeszcze troszkę i fotelik wcale nie bezie potrzebny . O ból głowy przyprawie wybór jednostki i znalezienie dobrego egzemplarza w przystępnej cenie . Nie jeste też strasznie przeczulony na to czy auto miało jakieś małe przygody czy nie . Jeśli technicznie jest ok a coś było zmieniane malowane to Ja nie wiedzę w Tym problemu . Mazda była bita z przodu z tyłu z boku . Ktoś to ładnie poskładał ładnie spasował Nie mówię o spawaniu samochodu z 2 części ... 8 lat użytkowania i zero ZERO awarii .
    Jeśli jeszcze Ktoś ma jakieś uwagi odnośnie jednostek ( nie moc to już wiemy ) to chętnie posłucham użytkowników . Dla pewności modele od 2007 r nie maja problemów z kolektorem ? Czytałem ze od tego roku były zmieniane czy coś w ten deseń Dotyczy to wszystkich jednostek /

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

W poście #23 masz napisane co i jak z kolektorami.

Auto
    Mazda Xeds 6

Domyślnie

Wiec tak
    1.9 16V do 2006 jest wolny od wady urywających się klapek ( Czytałem ze Problem występował a po zmianach w 2007 wcale całkowicie nie ustał )
    1.9 16 V od 2007 Klapy mogą się urwać ale jest mniej podatny na rozszczelnienia
    1.9 8 V nie ma klap nie ma co się urwać i rozszczelnić Bo brak łożyskowanie klap - Tak mam to rozumieć ?

Tak mi wychodzi z przeczytanych opinii nie tylko tu na forum ale ogólnie w sieci ze jednostką mniej awaryjna jest 8V ( troszke za słaba ale do przemieszczenia wystarczy )
    16 V jest bardziej Podatny ale można przeprowadzić zabiegi Typu usunięcie klap egr itd i tez nie powinno być tak strasznie.
    2.4 Podobnie ale spalanie może zabić przeciętnego zjadacza chleba
    Chyba mam już jakiś obraz .Chyba

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Inny Twój problem to 10 tys/rok. Przy takim przebiegu diesel jest średnim wyborem, niestety tutaj nie bardzo jest alternatywa. Ja swego czasu jak przerabiałem kupno alfy to z diesli brałem pod uwagę 1.9 8v i 2.0 170KM jako sprawiające najmniej problemów. Też mało jezdze. Udało się z benzyną, ale miałem wyższy budżet na ten cel.