Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Temat: Problem z płynnym ruszeniem z 1-biegu jak i wstecznego alfa 2.4 JTD 20V Manual

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Masz zupełnie inne auto i silnik, z doświadczenia forumowego jest tak jak piszę. Nie wiem, czy jest ktoś co ma 250tyś przebiegu i ori dwumasę. Jakby auto jeździło tylko w trasie to i 500 tysi na dwumasie zrobi ale w mieście może nie wytrzymać 100 tysi.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Pawlus873
    Mieszka w
    Okolice Zamościa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150km

Domyślnie

Witam Panowie, wpadłem na pomysł aby troche przypalić sprzęgło no i powiem wam, że ten zabieg dużo pomógł nie do końca tak ok 20% tych drgań pozostało w 80% się polepszyło Nie wiem jeszcze jaki to ma związek, ale przy odpowietrzaniu sprzęgła, zapomniałem dokręcić korek od zbiorniczka płynu hamulcowego i jeźdiłem z odkręconym korkiem jakiś czas to też odczułem poprawę. Teraz nie wiem skąd ta okoliczność. Ogólnie jest znacząca poprwa, pojeżdże jescze i zaobserwuje czy już tak zostanie czy znów się pogorszy Może trzeba jeszcze sprzęgło dotrzeć heh

Użytkownik Alfa i Omega Avatar veet
    Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

Samo się nic nie naprawia... I to wiem z doświadczenia... daj znać ja objawy powrócą...

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ustroń
    Auto
    156 SW FL 1,9 JTD 115KM

Domyślnie

Jak przypalales?

Mieszka w
    Okolice Zamościa
    Auto

Domyślnie

Raz lekko przypaliłem na 4 biegu i jest w miare spoko Sprzęgło było nowe więc musiałbym długo palić żeby je spalić, na narzie nie będę nic wiecej przypalał bo jestem za granicą i nie chciałbym tu wymieniać sprzęgła bo nawet nie mam narzędzi tutaj.Jak narazie jestem zadowolony z efektu, Jesli się pogorszy to po powrocie wymieniam sprzęgło, jeśli nie to jeżdże dalej bo naprawdę dużo się poprawiło. Tylko jakie kupić sprzęgło? Luka, Sachsa czy valeo niby to orginalne co mam teraz zamontowane?

Mieszka w
    Okolice Zamościa
    Auto

Domyślnie

Panowie do dziś jest tak jak jak po poprawie, lekkie drgania pozostały, ale chyba już wiem co jest ich przyczyną, chyba jest dziurka w dolocie prawdopodobnie mam nieszczelny dolny dolot bo podczas przyśpieszania powyżej 2 tyś obr wydobywa się z pod maski świst/gwizd z okolic turbo, zaznaczam że turbo sprawne bo sprawdzane. Również odczułem że auto nie równo ciągnie, sprawa do zbadania pozdro

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ustroń
    Auto
    156 SW FL 1,9 JTD 115KM

Domyślnie

Temat nieszczelnego dolotu nie ma zwiazku z szarpaniem na polsprzegle. Dolot to masz mniej mocy i czarny dym, tymczasem nierownomierne doladowanie sprawdz jak ogarniesz dolot, moze sie overboost przycinac.

U mnie szarpanie sie mocno nasililo, chociaz tyle ze z tej belgii udalo sie bez wiekszych problemow wrocic... bo lekkie byly, jeszcze dobrze z brukseli nie wyjechalem a strzelil mi przewod miedzy turbem a ic, szczescie ze mialem trytytki i brozowa tasme klejaca... zaowijalem tasma, wpierdzielilem chyba 15 trytytek i dojechalem

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Pawlus - na 99.9% docisk lub tarcza walnięta.
    Moja Marea 2.4jtd od kiedy ją kupiłem szarpała przy ruszeniu.. Niekiedy objawiało się częściej niekiedy mniej zależało od dynamiki ruszania (wiadomo jak młodzi, raz po raz lubiłem sobie ruszyć z piskami) i o dziwo problem ustawał.

Mam kontakt z teraźniejszym właścicielem Marioli.. Cytuję Ci sms jakiego od niego otrzymałem :

"Jak spotkasz poprzedniego właściciela powiedz mu, że albo on, albo jego mechanicy są baranami... Mój mechanik jak ściągnął skrzynię płakał ze śmiechu po tym jak zobaczył, że tarcza sprzęgłowa jest na chama odwrotnie włożona"

Jak z nim rozmawiałem mówił, że tarcza jest nierówno ścięta, że tarcza łapa w ten sposób : /|

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Mieszka w
    Okolice Zamościa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał gheck Zobacz post
    Temat nieszczelnego dolotu nie ma zwiazku z szarpaniem na polsprzegle. Dolot to masz mniej mocy i czarny dym, tymczasem nierownomierne doladowanie sprawdz jak ogarniesz dolot, moze sie overboost przycinac.

U mnie szarpanie sie mocno nasililo, chociaz tyle ze z tej belgii udalo sie bez wiekszych problemow wrocic... bo lekkie byly, jeszcze dobrze z brukseli nie wyjechalem a strzelil mi przewod miedzy turbem a ic, szczescie ze mialem trytytki i brozowa tasme klejaca... zaowijalem tasma, wpierdzielilem chyba 15 trytytek i dojechalem
    no to niezłego pecha miałeś kolego. Dobrze, że ogranąłeś temat i wróciłeś bez problemu Ja 15 stycznia wracam i spróboje głębniej zdiagnozować moj problem a Ty jeśli się zabierzesz za swoją belle to daj znać jak wyglądał przebieg i diagnoza naprawy pozdro

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ustroń
    Auto
    156 SW FL 1,9 JTD 115KM

Domyślnie

W poniedzialek lub wtorek idzie do mechanika to sie dowiem co i jak...