Witam ponownie, tym razem mam pytanie odnośnie wskazań prędkościomierza do użytkowników modelu 147.
Uświadomiłem sobie sprawę z jego występowania podczas zwykłej jazdy autostradowej, ponieważ jadąc sobie lewym pasem ruchu z prędkością licznikową 170-180 km/h praktycznie każdy na lewym pasie "uprzejmie" mnie z niego wyprasza, a kolejna rzecz to jest to, że tej prędkości nie da się odczuć, zauważyć jej względem mijania chociażby elementów nieruchomych jak podstawy wiaduktów, drzew czy nawet będących w ruchu innych samochodów itp.
Poza 147 jeżdżę też innymi samochodami, nie zdarza się to zbyt często aby jadąc 170 km/h każdy chciał jechać szybciej. Ogólnie z doświadczenia wiem że lewy pas "obowiązuje" jazda z prędkością właśnie około 160-180 km/h poza wyjątkami. Z tego też względu zauważyłem iż tylko jeżdżąc 147 zawsze jestem poganiany.
Wziąłem więc w rękę GPS bo to chyba na dziś najdokładniejszy pomiar prędkości, ale nie jeden a trzy (klasyczna nawigacja, mój telefon z nawigacją i brat z telefonem z nawigacją). Jak się okazuje do uzyskania prędkości 100 km/h wyniki GPS +/- pokrywają się z licznikiem. Po przekroczeniu stówy zaczyna przekłamywać. Kiedy jadę 120 licznikowo, GPS-y informują że jadę 110, kiedy jadę 140 licznikowo GPS-y wskazują 120, kiedy jadę 160 licznikowo GPS-y wskazują 140, a kiedy jadę licznikowo 200 bo więcej nie da się już GPS-y pokazują 180.
Jak widać licznik ciula mnie zawsze o 20 km/h, i nawet zmiana kół na inne rozmiarowo, oczywiście z zachowaniem przeliczenia cali felgi i profilem opony licznik zawsze zaniża o 20 km/h.
Czy to jest normalne w tym modelu? Czy może powinienem się przyjrzeć czujnikowi prędkości?
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.