Przerabialem juz temat rozmiaru opon w mojej Alfie 156. Tez jezdze na 17, felgi mam z oryginalnym ET. Wiec jezdzilem na oponach: 225/45/17, ale to zbyt szerokie opony jesli chodzi o moc mojej Alfy (1.8 T.S.) oraz polskie drogi... Wiec zamienilem opony na 205/50/17, po pierwsze samochod wcale nie zyskal na mocy (zbyt duzy obwod kola), na komforcie niewiele, na wygladzie stracil sporo, a do tego podczas skretu (niemal maksymalnego) przednie kola ocieraly o nadkola, a dokladnie w przedniej czesci, czyli o nadkole przed kolem i dzialo sie tak najczesciej przy przechylach pojazdu, albo podczas hamowania, albo kiedy samochod mialem zaldadowany. Dodam, ze moja Alfa jest obnizona o jakies 35mm. Zmienilem wiec opony na 205/45/17 i jestem zadowolony. Dodatkowo rozmiar ten zdecydowanie lepiej miesci sie jako zamiennik w tabeli biorac pod uwage rozmiar i tolerancje odchylu od dedykowanego.
Poza tym samochod lepiej wyglada, szybciej sie rozpedza, super sie prowadzi. To jest to czego potrzebowalem i nie jestem jedyny na tym forum, ktory jezdzi na takim rozmiarze.
Zdecydowanie nie polecam Ci rozmiaru 235/45/17 - nie do silnika 1.8 i raczej nie na polskie drogi. Mozesz zdecydowac sie na 215/45/17 - to jest rozmiar zalecany przez producenta, ale ja jednak pozostane przy 205/45/17.
Tutaj masz link do swietnego kalkulatora opon, ktory poda Ci wszystkie istotne informacje.
Kalkulator - dobór rozmiaru opon
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze pomoglem w dylemacie

- Rafal