Na allegro przecież są po 20 k, więc 27-28 to już mega drogonawet za wersję z welurem
![]()
Da się kupić taniej...Ale fakt to większe ryzyko znacznie...ryzyk fizyk...Albo kasa, albo kot w worku...mam nadzieję, że ja miałem szczęście i nie ma więcej wad niż te które znałem i usuwam sukcesywnie..:-)
Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV
Witajcie. pytanko takie , jestem przed kupnem 159 i gość chce mi wystawic fakture na auto, bo niby sam je kupił z faktura, tylko mówił że napisze na mniejszą kwote 15tyś auto 26k, nie będzie z tego jakis problemu z rejestracją? a drugie, ja nie mam firmy to chyba faktura bedzie imienna , czy juz nie musze płacic tego podatku w skarbowym? Co potrzeba do rejestracji później , wystarczy tylko ta faktura bo juz umowy raczej nie będzie kupna.pozdr
Fakturę VAT może wystawić tylko ktoś kto ma zgłoszoną działalność gospodarczą i kupił samochód na swoją firmę po czym wprowadził go na stan firmy i korzystał z pewnych ulg jakie to daje.
Mógł też wprowadzić wcześniej posiadane auto w środki trwałe firmy i teraz sprzedaje na fakturę - choć to dla sprzedawcy nie opłacalne bo musi zapłacić 23 % VAT-u.
Sprzedając auto kupione na fakturę może sprzedać na umowę kupna ( jeżeli ma firmę jednoosobową )lub fakturę i niezależnie od formy sprzedaży musi zapłacić podatek - czym niższa cena na fakturze tym niższe podatki : VAT i dochodowy.
Dla Ciebie zaniżona kwota na umowie bądź fakturze w stosunku do tego ile faktycznie płacisz to ryzyko : do faktur raczej US się nie czepia ale w razie ( odpukać ) chęci zwrotu auta bądź innych sporów ze sprzedającym obowiązuje Cię kwota na papierze.
Warto wtedy utargować coś z ceny.
To że nie masz firmy nie przeszkadza - po prostu nie odliczysz VAT-u i nie masz kosztów, ale nie musisz płacić podatku od czynności cywilno-prawnych ( 2 % ) i na podstawie faktury rejestrujesz furę.
Panowie co sądzicie o tym egzemplarzu ?
http://allegro.pl/show_item.php?item=4956517164
Szczerze mówiąc to poszperałem i niestety nie znalazłem opinii na jego temat![]()