Witam.
Jestem nowy na forum, ale przeglądam je od dłuższego czasu i postanowiłem do Was napisać z moim
problemem z samochodem.
Nie jest to Alfa 166, ale uznałem że tutaj temat będzie pasować ponieważ
chodzi mi o Lancie Kappe silnik 3.0 v6 24v . Mój problem polega na tym, że samochód nagle stracił
swoją moc. Słabo wkręca się na obroty, (odcina zapłon przy 5.5tys.) szarpie, podczas normalnego
przyspieszania, jak i na benzynie jak i na gazie (niestety póki co siedzi tam blos).
Samochód jest bez życia. Po podłączeniu pod komputer wyskakuje błąd P0325 czujnika spalania stukowego na pierwszym cylindrze. Świece i cewki sprawdzone, kompresja tak samo. Po skasowaniu błędu, ładnie się wkręca do 7tys. ale po jakiejś minucie, nawet nie znowu jest to samo. Dodam, że wszystko w bardzo dobrym stanie, zero nagaru na świecach, przerwy odpowiednie, iskra też. Prędzej miałem problem z pedałem przyspieszenia, a mianowicie co jakiś czas silnik wkręcał się na obroty po opóźnieniu i przyspieszał tylko równomiernie i zgaszenie i odpalenie pomagało na jakiś czas, aż w końcu zaczynało się to coraz częściej, aż przestało i samochód stracił moc .
Czy to może być z tym związany problem, że przez ten potencjometr komputer co chwile wchodzi w tryb awaryjny? Czy może wina przepływomierza albo
jakiegoś innego czujnika bądź też rozrządu? Bo jakby był problem z paliwem, czy sondą lambda to na
gazie jako że to jest prymitywna instalacja nie powinien sprawiać problemów.
Szukałem podobnych problemów, ale nikt nie opisywał aby mu przez czujnik stukowego odcinało niżej zapłon oraz po usunięciu błędu na komputerze problem znikał.
Dodam, że przed chwilą dostałem telefon od mechanika i udało się usunąć błąd czujnika spalania stukowego ( przerwany przewód) ale samochód nadal zachowuje się tak samo. Czy to może być wina, że przez jakiś czas aby dojechać do mechanika jechałem, prawie że na przelotowym wydechu i samochód rwał jak dziki, założyłem tłumik komorowy i nagle to nastąpiło. Po zdjęciu tłumika, nadal to samo, a nawet prędzej odcinał zapłon bo już przy 4.8tys. Nie pozostanie chyba nic tylko jak sprawdzić rozrząd i zawory, co o tym myślicie, czy ktoś już miał podobny przypadek?.
Pozdrawiam![]()