Wczoraj zrobiłem sobie trase, w tym miasto 15%, jazda płynna, oczywiście w dzień czyli przy ruchu umiarkowanym i wyszło mi takie coś, może nic wielkiego ale to 2.4 z automatem !
![]()
3tys km po niemieckich autostradach na paliwie premium i 6,6l wyszlo .nie jechalem jak emeryt![]()
Ja już nie patrzę na to bo nie ma sensu...pali tyle ile pali ilzamulanie silnika jazda 110 mnie męczy po prostu...zobaczymy jak będzie po chipie i po usunięciu dpf. Dla porównania moje drugie auto 357 km i 690 nm w dieslu i automacie pali tyle samo :p
A mi komputer wyświetla przy jeździe w mieście ok 8.8l/100km, a i tak za 100zł robię 200km, czyli spala jakieś 10l/100km, zalewam zawsze lepszą rope.
Trudno, że tyle łyka ale jazda jest przyjemna i jestem zadowolony..... jak zapomnę o paliwie hehe
ostatnio na odcinku 300km w cyklu mieszanym srednia spalania wyszla mi 7,8l/100km zaznacze ze smigam automatem 1,9 jtdm, i nie jechalem krokiem defiladowym
To nawet nie sprawdziłeś na ile przekłamuje Ci komputer ? Bo z tego co podajesz, to rożnica wskazań sięga ponad 1l/100kma IMO to dużo za dużo.
U mnie jeśli chodzi o spalanie w trasie, to przkłamanie jeśli jest, to max 0,1l/100km. W mieście, szczególnie w korkach, to przekłamanie wzrasta to 0,3l/100km. Oczywiście komputer zaniża o te wartości co podałem.
Tankowanie po 778km, połowa trasa, połowa Poznań.
Wskazanie wg komputera 7,0, dystrybutor 6,8. Pierwszy raz komputer mi zawyżył spalanie!
1.9 jtdm 16v, 215/55r16
Trasa Kraków-Obretauern (Austria) i powrót (około 1700km) 4 osoby na pokładzie + box na dachu spalanie wg. komputera 6.2 a rzeczywiste 6.5
Prędkości z którymi jechałem to raczej okolice 130 km/h chyba że przepisy pozwalały na więcej.
1.9 JTDm 16V