Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Temat: uchylanie szyby przy otwieraniu drzwi

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał supabache Zobacz post
    Stanlizak, co do roku pewnie masz rację. Informację o rozpoczęciu montażu tego systemu od początku rocznika 2002r. znalazłem na Alfaowner.

Czy do montażu systemu wystarczy podmienienie modułu BSI oraz 2 sztuki podnośników szyb?
    Podnośniki prawie pasują (trzeba wywiercić dodatkowy otwór w poszyciu na górną prowadnicę - nowa jest krótsza), moje drzwi 2001 miały otwory w blasze pod regulację krańcówki jeśli ich brak to trzeba wyciąć (na rysunkach w instrukcji serwisowej dotyczącej regulacji up/down ten otwór widać no i trzeba sprawdzić czy w wiązkach przewodów do drzwi jest przewód do krańcówki lewa strona ( pin 15 złącza drzwi) kolor zielono/czarny i moduł BSI wtyczka B pin 12, prawa strona (pin 15 złącza drzwi) kolor niebiesko/czerwony ten sam przewód wtyczki A pin 7 modułu BSI. Radzę spojrzeć na schemat elektryczny podnośników szyb z wersji po FL 2003.
    Ostatnio edytowane przez stanlizak ; 08-01-2015 o 13:01

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR GTV 2,0TS, AR GTV Spider 2,0TS

Domyślnie

koledzy,
    wczytuję się w ten wątek, bo od pewnego czasu jazdę moją GTV "umila" mi nieznośny szum dochodzący głównie z lewych drzwi, chociaż prawe nie są od niego wolne. Wcześniej szumiało, ale przy prędkościach powyżej 120, teraz jest on już słyszalny przy 60 i czuć wpadające do kabiny powietrze. szczerze mówiąc nie pamiętam, czy wcześniej szyby domykały mi się po zamknięciu drzwi, chociaż dla mnie jest to warunek konieczny, żeby drzwi / szyba bez ramki były szczelne, zakładam więc, że taki mechanizm działał. czy któryś z kolegów byłby tak uprzejmy i zrobił mi dobre jakościowo i przestrzennie zdjęcie tego modułu BSI, żebym mógł go zlokalizować i sprawdzić jego stan techniczny? a może macie jakieś inne wytłumaczenie takiej sytuacji? dzięki za wszystkie wnoszące coś do sprawy podpowiedzi...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar maras37
    Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

Raczej poszukał bym tematu o regulacji szyby w twoim przypadku ,jeżeli uszczelkę masz w dobrym stanie dużo da się zrobić regulując szybę.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał maras37 Zobacz post
    Raczej poszukał bym tematu o regulacji szyby w twoim przypadku ,jeżeli uszczelkę masz w dobrym stanie dużo da się zrobić regulując szybę.
    ciekawy trop, chociaż zastanawiające, co mogło spowodować obniżenie się szyby w mechanizmie podnoszenia

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

Szyba wcale nie musiała się obniżyć, po prostu obecna pora roku jest zabójcza dla uszczelek. Zwłaszcza jeśli nie ma się mechanizmu obniżającego i podnoszącego szyby.

Jaki masz rocznik?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał supabache Zobacz post
    Szyba wcale nie musiała się obniżyć, po prostu obecna pora roku jest zabójcza dla uszczelek. Zwłaszcza jeśli nie ma się mechanizmu obniżającego i podnoszącego szyby.

Jaki masz rocznik?
    2000. i nie jest to pierwsza zima tego samochodu w PL. a to co opisałem stało się praktycznie z dnia na dzień. Nawet spokojnie cygara w samochodzie nie mogę zapalić bo mi dym po całej budzie roznosi

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał MG-Fan Zobacz post
    2000. i nie jest to pierwsza zima tego samochodu w PL. a to co opisałem stało się praktycznie z dnia na dzień. Nawet spokojnie cygara w samochodzie nie mogę zapalić bo mi dym po całej budzie roznosi
    Kolego, pisałem wcześniej - uchylanie szyb (up-down) było montowane fabrycznie dopiero od 08/2001.
    W twoim przypadku trzeba przeprowadzić regulację szyby (opis dokładny w instrukcji serwisowej).

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał stanlizak Zobacz post
    Kolego, pisałem wcześniej - uchylanie szyb (up-down) było montowane fabrycznie dopiero od 08/2001.
    W twoim przypadku trzeba przeprowadzić regulację szyby (opis dokładny w instrukcji serwisowej).
    dziękuję wszystkim za cenne rady. i kończąc-chętnie przygarnę tekst takiej instrukcji po polsku gdyby ktoś dysponował i zechciał się podzielić będę zobowiązany

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto

Domyślnie

Po polsku brak.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto