Problem w tym że to tylko moje domysły. Otwarcie przyznaję w tym temacie żę nie jeździłem TBI więc nie wiem o co "halo", natomiast jeśli na pięciu posiadaczy wypowiadających się na forum, jeden jest super zadowolony a reszta marudzi, coś w tym musi być. Kolejnym minusem TBI jest bezpośredni wtrysk benzyny i gromadzący się w związku z tym nagar w silniku. O tym nikt nie mówi bo tych jednostek jest stosunkowo niewiele, większość z małymi przebiegami. Kiedy przebiegi zrobią się większe problemy będą bardziej widoczne.
Czy faktycznie jakiś użytkownik TBi marudzi na forum ?
Wiadomo że do wtrysku bezpośredniego warto używać paliwa premium co pozwala ograniczyć potencjalne osadzanie nagaru na zaworach.
Według mnie w TBi trudno uzyskać spalanie poniżej 10l/100km i to trochę bije po kieszeni, ale komu szkoda zawsze ma alternatywę w postaci JTD'ka
małe przebiegi? te auta mają już niektóre blisko 6 lat, ciężko mowić o malych przebiegach...
to są po prostu bardzo dobre silniki, nie oszczędne, ale dynamiczne i mocne.
nie słychać o dużych awariach tych jednostek
przez 6 lat można spoko machnąć 150 tys przebiegu więc argument "małe przebiegi" nie bardzo jest zasadny.
a co do osiągów: pórównajmy masę aut z silnikiem MPI i TBi oraz momenty obrotowe. Jak do tego dodamy róznice w mocy, wychodzi nam, że to dwa różne światy.
wybierz disel dużo mocniejsze auto jest
Co do nagaru.
Separator oleju to wydatek ok 200zł. Montaż - 15 minut. I koniec z nagarem.
Było => poszukaj oil catch tank.
A wybrać najlepiej bezyne i diesla i spokoj![]()