Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Jakie opony do mojej Alfy?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    alfa

Domyślnie Jakie opony do mojej Alfy?

Od niecałego tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy Romeo 147 1.6. Zastanawiam się, jakie opony całoroczne najlepiej kupić. Możecie mi podpowiedzieć? Wymiary to 205/55R16

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar bucho144
    Mieszka w
    Złotoryja
    Auto
    Alfa Romeo 147 Black Line 2007

Domyślnie

całoroczne to tylko wtedy gdy mieście jeździsz, a drogowcy robią to co do nich należy zimą. nawet jeśli będziesz kupował całoroczne lepiej nie oszczędzać. Tez się przez chwile zastanawiałem nad całorocznymi- letnie w tym samym rozmiarze mam na ostatni sezon, jednak darowałem sobie, czasem 1-2m przy hamowaniu czy zachownie na szybszym zakrecie w deszczu to róznica między drobną stłuczką a poważną kolizją

Czasem dobrze jest poszukać używek dużo jest marek premium ale rzadko się trafiają opony nowsze niż 2 letnie i z bieżnikiem 6-7mm , a latem porozglądać się za zimówkami, wiem że nie takiej odpowiedzi pewnie oczekiwałeś ale radzę zastanów się i policz ile by wyszło, zakładam ze nie masz drugiego kompletu felg/kół

ZBANOWANY Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Zgadzam się - całoroczne głównie na miasto. Byłem ostatnio w Warszawie przez kilka dni - to tam niektóre ulice są aż białe od soli drogowej. Nie oszczędzają tam na tym.

Czy warto kupować używki? Mimo wszystko chyba bym się na to nie zdecydował. Kwestia bezpieczeństwa. Markowe opony całoroczne będą Ci się przyzwoicie zachowywały zarówno na letniej jak i na zmrożonej nawierzchni. Obecnie dobre ceny na opony zimowe klasy premium mają na motointegrator. Tam masz też opcję zamówienia z dostawą do warsztatu partnerskiego - jest więc opcja montażu przy odbiorze.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147

Domyślnie

całoroczne to już mało kto produkuje, one nie są bezpieczne. Przy ówczesnych cenach zimówek wziął bym dębice na zimę i na lato dunlopy np. rt lub bluresponse.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał dekster Zobacz post
    całoroczne to już mało kto produkuje, one nie są bezpieczne.
    A ile kompletów takich opon zjeździłeś? Czy tylko powtarzasz kolejną obiegową opinię zasłyszaną u szwagra?

Mało kto produkuje? Hmm dziwne, bo w swojej ofercie mają takie opony Vredestein, Nokian, Kleber, Uniroyal, Toyo, Goodyear, Bridgestone, Pirelli...
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 29-01-2015 o 08:11

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pneumat
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał dekster Zobacz post
    całoroczne to już mało kto produkuje, one nie są bezpieczne. Przy ówczesnych cenach zimówek wziął bym dębice na zimę i na lato dunlopy np. rt lub bluresponse.
    Era opon całorocznych się nie kończy, a rozwija - owszem nie są to opony dla każdego, a raczej dla użytkowania w warunkach miejskich lub dla osób które mogą odpuścić wyjazd w razie dużych śniegów. Z testów wynika że są lepsze od zimówek na suchej i mokrej nawierzchni, a znacznie gorsze na śniegu, natomiast biją wtedy letnie.
    Wiadomo że coś uniwersalnego to produkt średni w każdej kategorii.