Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Embrion
    Auto
    VW golf 4

Domyślnie

Po raz kolejny się podpinam pod temat

http://rent-car.otomoto.pl/alfa-rome...C32437730.html

http://rent-car.otomoto.pl/alfa-rome...C35727317.html

Oba z Częstochowy, oba z komisu Rent-car. Ma ktoś jakieś opinie na temat tegoż komisu? Czy usługa sprawdzenia stanu przed zakupem w salonie AR jest na tyle dokładna, że da radę wykluczyć poważniejsze usterki/wady/wydatki w przyszłości? Ktoś miał jakiś kontakt z salonem AR Sobczyk w Częstochowie?
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

Wszystkie auto z komisu są 100% bezwypadkowe :/ jak widzę takie ogłoszenia to mnie trzęsie. Na coś musiały do Polski przyjechać. Albo na przebieg albo po wypadku-kolizji.

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Embrion
    Auto
    VW golf 4

Domyślnie

@IamICEman
    Pewnie masz rację, stąd moje pytanie - czy wizyta w salonie AR oraz ogólne sprawdzenie stanu samochodu (grubość lakieru, sprawdzenie vin, oględziny zawieszenia, podwozia) będą wystarczające, żeby wykluczyć potężnego dzwona albo 2w1. Zbliżający się zakup samochodu będzie moim pierwszym, więc staram się do tego podejść z głową. Lepiej wydać na usługę 300-400 zł, niż później żałować. Dlatego pytam bardziej doświadczonych Kolegów o radę
    Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał dejon Zobacz post
    Zrobić logi...korekty sprawdzić wtryskow..bo najczęściej blaszki klap uszkadzaja cylinder.tlok i turbine.
    Nie jest to prawda ja korekty miałem nie najgorsze i miałem 3 urwanie klapy. Mało tego wirnik w turbinie był mocno zdewastowany. Auto się zbieralo i na ciepłym dobrze palilo. Ja jak bym miał teraz kupować -9 i widziałbym plastikowy kolektor to bez zdejmowania bym nie podchodził

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

Cytat Napisał heluszek Zobacz post
    @IamICEman
    Pewnie masz rację, stąd moje pytanie - czy wizyta w salonie AR oraz ogólne sprawdzenie stanu samochodu (grubość lakieru, sprawdzenie vin, oględziny zawieszenia, podwozia) będą wystarczające, żeby wykluczyć potężnego dzwona albo 2w1. Zbliżający się zakup samochodu będzie moim pierwszym, więc staram się do tego podejść z głową. Lepiej wydać na usługę 300-400 zł, niż później żałować. Dlatego pytam bardziej doświadczonych Kolegów o radę
    Pozdrawiam
    No zgadzam się z tobą. Tylko te wszystkie duże komisy mają takie znajomości w aso ze wystawią mu papier jaki chcę. Ale życzę powodzenia i oby się udało kupić fajny egzemplarz.

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

@IamICEman
    Pozdrawiam
    Każda taka wizyta ma sens. Jednakże pewne wady pojawia się przy dziennym użytkowaniu. Proponuję ustalić ze sprzedającym aby silnik nie był odpalany. Najlepiej rano do komisu kiedy nie będą mieli okazji. Odpalić i posłuchać rozgrzać przejechać się na 4 biegu obroty 1800 i gaz w podłogę, komputer sprawdzić. To tak na początku dalej to oględziny ogólne. Mówię o przypadku gdy szukamy auta od 2005 do powiedzmy 2008 gdzie przebieg 200 tys niemalże jest gwarantowany. W tych ramach czasowych, pomimo sprawdzenia w aso nikt nie zapewni czy zaraz wahacz nie będzie skrzypial, czy wtryskiwacze nie poleca, czy koło masowe sprzęgło nie odmówi posłuszeństwa lub pół os zacznie stukac albo łożyska w skrzyni zaczną wyć po miesiącu użytkowania. Z jts to jeszcze wyczytać można problemy z lancuchem. Powyższe tematy są drogie i wracają często na forum odświeżanie przez nowych użytkowników. Zaczynając jestem posiadaczem auta od x miesięcy i...

Chłodna głowa i zaplecze na naprawy pozostawi uśmiech na twarzy. Niestety ale auta z Niemiec to albo zużyte albo po przygodzie. Na okazję bym nie liczył

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Romeo Avatar lukash
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v 2006/AR 156 FL 1.9 JTD 8v 2003

Domyślnie

Po raz kolejny się podpinam pod temat

http://rent-car.otomoto.pl/alfa-rome...C32437730.html

http://rent-car.otomoto.pl/alfa-rome...C35727317.html

Oba z Częstochowy, oba z komisu Rent-car. Ma ktoś jakieś opinie na temat tegoż komisu? Czy usługa sprawdzenia stanu przed zakupem w salonie AR jest na tyle dokładna, że da radę wykluczyć poważniejsze usterki/wady/wydatki w przyszłości? Ktoś miał jakiś kontakt z salonem AR Sobczyk w Częstochowie?
    Pozdrawiam
    Ten sportwagon to stoi już u nich co najmniej pół roku, a nawet i chyba dłużej, a z tego co zauważyłem to dobre 9 sprzedają się raczej szybko.

Jest:
    - Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r

Była:
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r

Użytkownik Romeo Avatar dejon
    Mieszka w
    Warszawa/Bielsk Podlaski
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2,4JTD...wkoncu jest 159 SW 1,9JTD 16V 150KM

Domyślnie

Oczywiście olo ze 100%sie nie da wykluczyć tego..ale przynajmniej najważniejsze parametry na początek aby sie dowiedzieć co w trawie piszczy...i fakt plastikowy kolektor to trzeba uważać ale rozbierać przed zakupemto myślę ciężko by było...po kupnie jak wszystko oki to jak najszybciej rozrząd i klapy sprawdzićja myślałem ze mnie to nie dotyczya jednak poszlyale to długa historia

Użytkownik Embrion
    Auto
    VW golf 4

Domyślnie

Jeszcze pytanie dotyczące vin rozkodowanego za pomocą forumowicza - jeśli w zapisie nie ma mowy o żadnych naprawach ani przeglądach, to oznacza to, że auto nigdy (nawet na przeglądach gwarancyjnych) nie było w ASO? Czy jest inna możliwość braku wpisów po rozkodowaniu vin?
    Pozdrawiam