10 lat to już za dużo jak dla mnie,ale z max 2010r to ok[emoji1]
10 lat to już za dużo jak dla mnie,ale z max 2010r to ok[emoji1]
Dla mnie żadna różnica czy 2005r czy 2010r -tak używka i taka skoro mają tyle samo bieżnika to jeździły tyle samo
![]()
SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !
Guma się starzeje i 10 lat to już max. Nawet jeśli wogóle nie była jezdżona.
O ile dobrze wiem, to wulkanizator powinien odmówić montażu opony, która ma 10 i więcej lat bez względu na to czy jest nowa, czy używana.
Pozdrawiam.
- Rafał
No dokładnie . Guma parcieje i spęka ci . Potem możesz mieć Ice nieprzyjemności przy dużych prędkościach . Ostatnio oglądałem opone z prawie 7mm bieżnikiem a między bieżnikiem była spękana ,że strach ją pompować do 2,5 atm. Kwestia też jak opony są przechowywane . Jak widze niektóre składy opon gdzie opony letnie leżą nawrzucane na kupę pod gołym niebem i pod śniegiem to omijam takowe składy szerokim łukiem .
Dodano po 6 minutes:
Widziałem na 159 - dobrze leży . Za taką cenę i to 5 szt. felg to bym się nie zastanawiał : http://olx.pl/oferta/audi-5x112-8-x-...tml#a9433a1284
Ostatnio edytowane przez Nazar ; 03-02-2015 o 21:14 Powód: Dodano
Ciesze się panowie ze macie takie podejście do oponw Niemczech opona jak ma 10lat musi przejść dodatkowy przegląd. Jeśli nie jest spękana może jeździć dalej. Ja kiedyś też w to wierzyłem że guma się starzeje itd (może i się starzeje ) Ale jak zobaczyłem kilka razy prawie nowe Continental czy Michelin spękane tak że do ręki było strach wziąść a miały po 2-4lata to zmieniłem zdanie na takie ze kiedyś dbali o to by opona wytrzymała jak najdłużej
a w tej chwili jest na odwrót . Ale też jestem zdanie ze opony 10letnie powinny być wyrzucane. A je z chęcią je założę do swojego auta
nie dublujmy już tego tematu
![]()
I pamiętajcie! 10letnie opony nawet jak mają ładny bieżnik w śmieci!! Albo piszcie do mnie podam adres do wysyłki i pokryje koszta
Dodano po 2 minutes:
Jak bym odmówił klientowi to by powiedział tego Ale pojeba... i rozgadał by po wsi ze czubek jestem. W mieście można sobie pozwolić Ale nie w małym miejscowościach . .
Dodano po 2 minutes:
I kiedyś rozmawiałem z przedstawicielem. jeśli opona jeździ miesiąc to tak jak by rok leżała... kiedyś pisałem już o tym...
Ostatnio edytowane przez IamICEman ; 03-02-2015 o 21:40 Powód: Dodano
SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !
Czyli po roku ma 12 lat. I jak tu nie wierzyć, że Einstein miał rację.
Wysłane z S3