Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    ja to się dziwię że kupujący auto nie sprawdzają go nigdzie, bo szkoda paru zł, tylko na oko i przejażdżka. Ja bez sprawdzenia w ASO (lub w jakimkolwiek warsztacie albo przynajmniej na stacji kontroli pojazdów) auta już nigdy nie kupię. A później w Turbo Kamerze ludzie lamentują, że kupili złom którym nie da się jeździć - ale jak to mówią - chytry traci dwa razy
    1 alfe jak kupowałem sprawdziłem samwtopy nie było ,a sporo tansza była niz ten rocznik,busa kupowałem tez sam,ravke tez sam),gt tez sam i fajna sztuka-a miałem go sprawdzic ale wkoncu uznałem niema sensu i to nie zeskopstwa tak jakos)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

No to gratuluje szczęścia i dobrego oka. Ja kupiłem Megankę to zaraz padło sprzęgło, zaczęła ruda z niej wychodzić i ogólnie miała chyba z +200000km więcej niż na liczniku, a przy kupowaniu Corolli jakbym nie sprawdził to pierwsza miała przeorany bok, z toną szpachli i dziabniętą tylną geometrią, a kolejna miała wszystkie drzwi i dach od innego autka.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Jak się ktoś zna to sam sprawdzi. Jak się ktoś zna mniej lub w ogóle to powinien zainwestować parę zł.

A prawda i tak jest okrutna- jeśli ma się zepsuć to się zepsuje choćby nie wiem kto sprawdzał
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post

A prawda i tak jest okrutna- jeśli ma się zepsuć to się zepsuje choćby nie wiem kto sprawdzał

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Rowerzysta Avatar hoyraq
    Mieszka w
    WN
    Auto
    159 SW TI

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Niekoniecznie. To co teraz napiszę to tylko zasłyszany myk, ale ponoć handlarze cofali liczniki, jeździli 2-3 razy na jakieś drobnostki do ASO, żeby wpisać do systemu cofnięty licznik.
    Potem delikwent pytał w ASO o ostatni zarejestrowany przebieg i podawali mu zaniżoną wartość.
    Potwierdzam, z tym że dotyczy to raczej droższych fur zjeżdżających na kołach do PL; jeszcze przed granicą PL zdjęcie przebiegu + wizyta w ASO na standardową wymianę oleju (1) + jeszcze tego samego dnia wymiana żarówki (2); są dwa wpisy z nowym przebiegiem z niemieckiego ASO i dalej do PL

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    No to gratuluje szczęścia i dobrego oka. Ja kupiłem Megankę to zaraz padło sprzęgło, zaczęła ruda z niej wychodzić i ogólnie miała chyba z +200000km więcej niż na liczniku, a przy kupowaniu Corolli jakbym nie sprawdził to pierwsza miała przeorany bok, z toną szpachli i dziabniętą tylną geometrią, a kolejna miała wszystkie drzwi i dach od innego autka.
    ze 156 szczescie miałem,prywatna osoba sprzedawała bo słyszał ze do alfy gazu sie gazu nie zakłada )),potem kupił 156 w dislu,a ja z gazem),a gt jak szukałem to ponad 21 widziałem),a propo sprawdzania siostrze szukałem mazdy -sprawdziłem ją na servisie,fajnie ładnie i kupilismy ,zatydzien łapa sprzegła czy jakos tak padła.Do silnika itak nikt z serwisu nie zagląda

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał hoyraq Zobacz post
    Potwierdzam, z tym że dotyczy to raczej droższych fur zjeżdżających na kołach do PL; jeszcze przed granicą PL zdjęcie przebiegu + wizyta w ASO na standardową wymianę oleju (1) + jeszcze tego samego dnia wymiana żarówki (2); są dwa wpisy z nowym przebiegiem z niemieckiego ASO i dalej do PL
    ciekawy myk, ale przecież w systemie jest cala historia serwisowa, a nie tylko ostatnie 2 -3 przeglądy.
    do tego, powiedzmy, ze samochod miał 320 tys na ostatnim przeglądzie, który robil Niemiec, a po pol roku polski handlarz przyjezdza nim do ASO i ma nagle 180 tys. Niemiecki serwis się tym nie zainteresuje?
    Ostatnio edytowane przez Gary ; 04-02-2015 o 22:31 Powód: zdublowana treść posta

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał Gary Zobacz post
    ciekawy myk, ale przecież w systemie jest cala historia serwisowa, a nie tylko ostatnie 2 -3 przeglądy.
    do tego, powiedzmy, ze samochod miał 320 tys na ostatnim przeglądzie, który robil Niemiec, a po pol roku polski handlarz przyjezdza nim do ASO i ma nagle 180 tys. Niemiecki serwis się tym nie zainteresuje?
    Taki numer może przejść z VAGiem, który ma centralną bazę a auto po okresie gwarancji nie było tam serwisowane. Wtedy się zdejmuje przebieg i jedzie na przysłowiową wymiane zarówki.
    Handlarze też nie są głupi i nie robią aż tak oczywistych wałków. A jeżeli się okaże ze przebieg w systemie jest inny niż aktualnie to przecież ASO delikatnie zwróci uwagę ze jest "database integrty error"

W alfie to nie przejdzie dlatego ze serwisy sa leniwe i przeważnie nie wpisują rzeczy które się dzieją z autem poza przeglądami/usterkami zgłoszonymi w okresie gwarancyjnym lub tez płaconymi przez fiata w ramach akcji serwisowych/przywoławczych.

Ale jest chyba parametr w FES który pokazuje ile razy był przeprogramowany komputer czy jakos tak. Niech ktoś mądrzejszy się dokładniej wypowie

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Ale jest chyba parametr w FES który pokazuje ile razy był przeprogramowany komputer czy jakos tak. Niech ktoś mądrzejszy się dokładniej wypowie
    To niemiarodajne z dwóch powodów:

1. Często auta z problemem szarpania miały przeprogramowany komputer w ASO.
    2. Wyrzucenie EGR/DPF i chiptuning to też inkrementacja tego licznika.

Już lepiej szukać licznika wymian oleju, ale ten też przecież da się zmienić. I też niemiarodajne, bo pasjonat będzie zmieniał olej co 15-20 kkm, a ignorant co 35 kkm.

Odnośnie sprawdzania auta w ASO i innych serwisach - widziałem 6-letnie auto sprawdzane dokładnie i dogłębnie przy kupnie, a po roku zaczęły wychodzić purchle na elementach z oryginalnym lakierem. I to nie była Mazda czy inna Honda, tylko auto powszechnie uznawane za raczej nierdzewiejące. Więc nie wierzyłbym ślepo w takie sprawdzanie...

Użytkownik Embrion
    Auto
    Bravo Sport

Question Alfa 159 3.2 V6 Q4 Grigio Titanio Warszawa, ktos widzial ?

Witam,

Czy ktoś z szanownych forumowiczów oglądał może poniższe auto ?

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-3-2...C33747719.html

Alfa 159 3.2 V6 Q4 Distinctive, Szary Tytan, 2007 w środku jasna skóra.
    Jestem nią zainteresowany, ale do Warszawy mam kawałek.

Ewentualnie opinie o komisie: V-12, Modlińska 157, 03-186 Warszawa

Pozdrawiam
    Marek