Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: pada silnik gdzie kupić ?

Użytkownik Embrion Avatar petrek10
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Alfa Romeo 147 TS

Exclamation pada silnik gdzie kupić ?

Witam moja jednostka podupada na zdrowiu i potrzebuje małej reanimacji i chciałbym kupić nowy motor tylko problem w tym gdzie tu się rozglądać żeby się nie naciąć.

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Najlepiej naprawić swoją.. wtedy na pewno się nie natniesz..

Bo wiesz Twoja diagnoza jest słaba.. silnik podupada to wymiana.. skoro jeździ to nie jest z nim aż tak źle..

Więc może rozwiń co dokładnie mu dolega..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Alfa Romeo 147 TS

Domyślnie

Silnik po wymianie uszczelki pod klawiaturą ,wymienione świece ,silnik ogólnie glośno chodzi raz w miesiącu wlewam bańkę oleju bo bardzo szybko gdzieś ucieka ostatnio wywalił wąż od chlodnicy poszła woda niczym z kranu kupiłem kilka miesięcy temu ten samochód i włożyłem już ponad 4 tysiące mam dość już tych kolejnych wydatków bo jak coś naprawie to znowu coś innego wywali

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Aż się prosi żeby spytać za ile kupiłeś tego rodzynka..

Ogółem 4 tysie na start to żaden wydatek.. tzw. pakiet startowy.. więc tego w ogóle nie powinieneś liczyć bo z pewnością wiedziałeś że stanu igła nie kupujesz..

Pozostaje znaleźć PORZĄDNEGO mechanika który uczciwie Ci powie co tu jest do zrobienia jeszcze.. czy to w silniku, czy zawieszeniu itp.. będziesz wiedział ile realnie jeszcze musisz włożyć żeby mieć spokój na jakiś czas..

Jak bierze tyle oleju to albo pierścienie na tłokach, albo dziura w misce i leje pod auto.. albo zawory.. ale skoro była wymieniana uszczelka pod głowicą to rozumiem że głowicą też się zająłeś a nie tylko zdjąłeś i wsadziłeś tak samo zużytą..

Nie łam się i do roboty
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Użytkownik Rowerzysta Avatar BellaMia
    Mieszka w
    POMORSKIE
    Auto
    Alfa Romeo MITO 1.4 TB MA 135 KM TCT + LPG, Rosso

Domyślnie

Cytat Napisał petrek10 Zobacz post
    Witam moja jednostka podupada na zdrowiu i potrzebuje małej reanimacji i chciałbym kupić nowy motor tylko problem w tym gdzie tu się rozglądać żeby się nie naciąć.
    Znam jednego człowieka w pomorskim, który ma silniki całkiem dobre z małymi przebiegami, napisz jaki potrzebujesz, konkretnie.
    Zapytam go i napisze wtedy sam już będziesz finalizował temat. Bo tak najlepiej

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

czy aby głowica nie jest uszkodzona?? nie masz oleju w płynie albo we wydechu?? trzeba podjechać nasłuchać i zobaczyć bo tak to wróżenie z fusów... pisałeś do mnie z pytaniem o mechanika... jeśli okaże się że silnik do remontu to kolega remontuje silniki również... ale bądźmy optymistami ile km miesięcznie robisz i ile tego oleju wlewasz?

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Trzeba było od razu po zdjęciu głowicy zrobić jej remont.

Kupując drugi silnik nie wiesz co kupisz lub na jak długo starczy. Najlepiej remontuj to co masz. A te 4 tys. zł to na co wydałeś? Albo masz słabego mechanika albo coś z eksploatacją auta jest nie tak.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mat147
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto

Domyślnie

Tak czytam i czytam ale kolega chyba nigdzie nie wspominał że wymieniał uszczelke pod głowicą a pod klawiaturą a to chyba pokrywa zaworów jeśli się nie mylę, ale fakt możesz mieć walniętą uszczelke pod głowicą skoro tyle bierze oleju, przeciekający uzczelniacz wału no albo pierscienie. A na silniku nie widzisz wycieków albo pod autem plamy? Niebieski dym z wydechu?

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Alfa Romeo 147 TS

Domyślnie

niebieskiego dymu nie ma z wydechu dym jest biały,fakt jest taki że pod glowicą nie była wymieniana uszczelka bo mechanik którego mi ktoś polecił nie zadzwonił i nie powiedział że też by trzeba było to zrobić miał dojść do tego gdzie leci i naprawić usterkę skasowal mnie za te naprawy i powiedział żebym wlał doctor oil jeszcze i bedzie ok ale z czasem i tak gdzieś uciekało tak samo jak wcześniej więc pewnie odwalił bubel skasował i tyle,olej kapie na pokrywę od kolektora i alternator.

RoBeRt 147 Ile może kosztować remont takiego silnika??

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

robota chyba 500zł to min kumpel bierze w zależności od silnika... plus części... jutro się go spytam... uszczelka pod głowice ok 100zł pierścienie ???, panewki główne chyba ok 200-300złno mysle ze kolo 1000zł trzeba by liczyć minimum planowanie głowicy 60-80zł i tak liosta bedzie rosła wiec nie wiem czy 1000 starczy bo jeszcze szlif wału... bardziej realna kwota to 1500 mysle ale dowiem sie jeszcze