Strona 28 z 74 PierwszyPierwszy ... 181920212223242526272829303132333435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 737

Temat: Demontaż, naprawa podrapanej konsoli, zdjęcia oklein

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Nikos Zobacz post
    Ja mam prążkowane alu srebrne z takim jakby przebłyskiem błękitu (wszystko zależy od oświetlenia),a konsole pod navi zdobyłem niestety prążkowane w kolorze jakby lekko złotym i nie chciałbym wszystkiego oklejać tylko mieć oryginał srebełko , rozmawiałem z dobrym lakiernikiem który stwierdził że nie ma problemu z pomalowaniem choć odcień delikatnie będzie się różnił.Mówił że na to alu musi zastosować drogi lakier argentum (chyba sikkensa) gdzie 100g kosztuje 100zł.
    Albo przeszlifować tak , że pozbyć się tych prążków albo delikatnie drobniutkim papierem tylko tyle aby odtłuścić i malować. Są również podkłady do aluminium i później już normalnie na jakiś kolor. Faktycznie jak teraz piszesz różnią się odcieniem to niezbyt musi to wyglądać. Sam to zrobisz i nie wiele Cię to wyniesie a oddać do lakiernika to i tak musisz się narobić aby to rozebrać to w sumie nie wiele wiecej popracujesz i sam pomalujesz

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał łuk4sz Zobacz post
    Z ciekawości pytam - ponowne wyszczotkowanie czy wyszlifowanie tego aluminium nie przywróciłoby jednolitej barwy?
    Nie to nic nie da. Po takim szlifowaniu i tak trzeba malować lub oklejać. Zostawić takie przeszlifowane aluminium to raczej nieciekawie będzie wyglądało, no chyba że ktoś tak lubi
    Ostatnio edytowane przez Arturek ; 16-02-2015 o 19:20 Powód: Dodano

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no faktycznie trzeba sie orobic zeby rozebrac panele jakies 30 min siedzenia ze srubokretem w lapie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar skipas
    Mieszka w
    Rawicz (okolice)/Grodzisk Wlkp
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V GRIGIO STROMBOLI 2007r/Peugeot 308 SW 1.6HDI 2010r

Domyślnie

A koledzy podpowiedzcie jak wyciągnąć poduszkę kierowcy w 159, chyba godzinę siedziałem ze śrubokrętami i tak zaczepy nie puściły macie jakieś inne rozwiązania?

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

Muszą puścić zaczepy.

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał skipas Zobacz post
    A koledzy podpowiedzcie jak wyciągnąć poduszkę kierowcy w 159, chyba godzinę siedziałem ze śrubokrętami i tak zaczepy nie puściły macie jakieś inne rozwiązania?
    Długi płaski śrubokręt, kierownica 90 stopni w lewo i od tyłu kierownicy, z dołu wkładasz śrubokręt, obracasz go. Zaczep odskakuje. Przekręcasz kierownicę 90 stopni w prawo i powtarzasz (będzie trudniej z drugim). 2 minuty roboty.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 18-02-2015 o 12:19

Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    no faktycznie trzeba sie orobic zeby rozebrac panele jakies 30 min siedzenia ze srubokretem w lapie
    Nawiewy szczypcami przez szmatkę , sam wkrętak nie wystarczy. Najgorsze są listewki na boczkach od drzwi. Trzeba ściągnąć boczki ponieważ listwy są zgrzane od wewnątrz, także trochę dłużej to potrwa jak 30 min.

Cytat Napisał skipas Zobacz post
    zaczepy nie puściły macie jakieś inne rozwiązania
    Tak jak napisał Kolega jahu ale dodałbym do tego aby wkretak był wygięty wówczas będzie Ci o wiele łatwiej. Oczewiście nie zapomnij o odłączeniu akumulatora. Jak odepniesz poduszkę a aku będzie podłączony wtedy wyskoczy Ci błąd , który ciężko się kasuje

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Arturek Zobacz post
    Nawiewy szczypcami przez szmatkę , sam wkrętak nie wystarczy. Najgorsze są listewki na boczkach od drzwi. Trzeba ściągnąć boczki ponieważ listwy są zgrzane od wewnątrz, także trochę dłużej to potrwa jak 30 min.

Tak jak napisał Kolega jahu ale dodałbym do tego aby wkretak był wygięty wówczas będzie Ci o wiele łatwiej. Oczewiście nie zapomnij o odłączeniu akumulatora. Jak odepniesz poduszkę a aku będzie podłączony wtedy wyskoczy Ci błąd , który ciężko się kasuje
    Któryś raz z kolei powtórzę, że nie trzeba ściągać boczków, żeby zdjąć małe listwy. Podważamy w cieple na całej długości i schodzą. Potem klej polimerowy ma te mocowania zgrzewane i po problemie.

Akumulatora nie trzeba odpinać przy demontażu poduszki. Wystarczy, że zapłon jest wyłączony przez całą tą operację.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Akumulatora nie trzeba odpinać przy demontażu poduszki. Wystarczy, że zapłon jest wyłączony przez całą tą operację.
    Ale kluczyk musisz mieć włożony aby kręcić kierą, jak to zrobisz jak kluczyk będzie wyciągnięty.

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    nie trzeba ściągać boczków, żeby zdjąć małe listwy. Podważamy w cieple na całej długości i schodzą. Potem klej polimerowy ma te mocowania zgrzewane i po problemie.
    Jak chcesz to zrobić porządnie to trzeba a jak po Januszowemu (dużo silikonu) to pewnie , że nie trzeba

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ale jak krecisz kiera to jeszcze nie odpinasz poduszki tylko zaczepy Ci puszczaja, pozniej mozesz juz wyjac kluczyk i odpiac AirBag. Zapomnialem o kombinerkach-sorry. Listewek ja nie sciagalem i nie kazdy to robi. Ja demontowalem kokpit z kierownica ok.30 minut u lakiernika zeby wiedzial jak pozniej to zlozyc do kupy.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar skipas
    Mieszka w
    Rawicz (okolice)/Grodzisk Wlkp
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V GRIGIO STROMBOLI 2007r/Peugeot 308 SW 1.6HDI 2010r

Domyślnie

Wszystko się udało, zrobiłem swój przyrząd i poduszka ładnie wyszła. Co do odłączania akumulatora Ja go wyłączałem z kluczykiem w stacyjce oraz wyłączonym zapłonem.