To jest wątek o 1.9 8v. Więc klap nie ma. A ciężkie opalanie to może być zupełnie inna kwestia (bo czasem sprawne 8v mają problemy z odplaniem z którym ludzie radzą sobie modyfikacją oprogramowania)
To jest wątek o 1.9 8v. Więc klap nie ma. A ciężkie opalanie to może być zupełnie inna kwestia (bo czasem sprawne 8v mają problemy z odplaniem z którym ludzie radzą sobie modyfikacją oprogramowania)
Na ciężkie odpalanie nie patrze. Nie doczytałem, że to 8v :]. Jak ubywa płyn i olej a nie ma wycieków to musisz sprawdzić gazy w płynie i ciśnienie w cylindrach. Niskie koszty, a wykluczając to najgorsze scenariusze (ja przy tych objawach + klepanie jak 1.9 tdi mam ciśnienie 24bar, winno być ~30. Może nagram swoje auto ku przestrodze. Jak ciężko odpala tylko jak jest zimno to świece żarowe lub moduł. 1.9 jtdm to jeden z tych pancernych silników. Bo jakim cudem diesel nie mając ciśnienia odpala bez większych problemów przy -15?
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców"
Miałem podobną sytuację, ubywało oleju, na zimno ciężko odpalał, po sprawdzeniu kompresji miałem wynik:
22,5
23
22,5
22
15
Poszedł jeden pierścień ale jednego nie było sensu wymieniać więc się skończyło na remoncie silnika, wymianie kpl pierścieni, regenracji głowicy...
Nie twierdze że w Twoim przypadku będzie tak samo, jednak skoro ubywa ci tyle oleju to sprawdź kompresje.
Może być też uszczelka pod głowicą ale wtedy miałbyś masło pod korkiem oleju albo olej w płynie chłodniczym.....
Raz pokazało mało oleju teraz.pokazuje w połowie ale nie mam jak sprawdzić bo auto u mechanika. Wtryski ponoć tracą ciśnienie a jeden ma wartość 1,60. Jutro jeszcze świece sprawdzi. Czujnik temperatury wymieniony.
Jest jeszcze błąd B1001. Świeca poduszki i nie wiem co może on oznaczać.
Nie wzoruj się tylko na wskazaniach komputera w sprawie oleju, czasem trzeba wziąć bagnet i flanelkę w ręce. Wtryski najlepiej dać do sprawdzenia na stole, może tylko końcówki trzeba wymienić i wyczyścić resztę. Niech Ci od razu sprawdzi ciśnienie na cylindrach.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców"
Maciej69, właśnie mam już diagnostykę:
1) Lejący jeden wtrysk, czeka je serwis BOSCH
2) Wyrąbany dwumas. (Zastanawiam się nad trwałym/litym) czy lepiej ori?
3) Sterownik poduszek padł.
lejący wtrysk co ma do ubywającego oleju ????kilka tematów widziałem ze ktos nie polecał stałego koła
Napisałem co dało się znaleźć do tej pory.
No na dwumasie jeszcze trochę pojeżdżę, ale pomału będzie do zmiany.
Jutro jeszcze sprawdzanie oleju.
Jest odświeżamy, wieczorem powinienem wiedzieć![]()