dzięki za schemat.
---------- Post dodany o godzinie 21:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:01 ----------
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytania,jeżeli naprawię Alfę to poinformuję forumowiczów,pozdrawiam.
dzięki za schemat.
---------- Post dodany o godzinie 21:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:01 ----------
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytania,jeżeli naprawię Alfę to poinformuję forumowiczów,pozdrawiam.
Witam podobne objawy miał mój dziadek w uno, powymieniali mu filtry, świece i jeszcze parę rzeczy i dalej było to samo, nierówna praca i brak mocy. Przyszedł szef mechaników i odkrył tajemnicęokazało się ,że pasek rozrządu przeskoczył o jeden ząbek, poprawili i jak ręką odjął. Może to samo jest u Ciebie. Pozdrawiam
W uno mogło tak być bo tam był silnik bezkolizyjny ale w V6 z tego co wiem ten numer nie przejdzie
Ja stawiam na pompe paliwa, chyba się kończy i za małe ciśnienie daje stąd brak mocy ... albo gdzieś jest przebicie na kablach u mnie tak było, nie chciał jechć na wyższych obrotach od 3500/4000 strasznie go muliło, przejrzałem kable i okazało się że na jednym jest przebicie ... teraz już wszystko działa jak należy ;-)
Ostatnio edytowane przez DARO-RT ; 09-03-2009 o 22:42
sprawdzałem pasek rozrządu ręką jest naciągnięty bardzo dobrze(tak jak piszesz może i przeskoczył?-nie wiem),
Nie wiem od czego jutro zacząć sprawdzać po kolei?może od filtra paliwa(nie mam nowego ale może go przedmuchać),
-filtr powietrza mam nowy,przepływomierz rozebrać?
-forumowicz napisał żeby zobaczyć silnik krokowy ale nie gaśnie mi silnik i nie wiem czy za niego się brać?
Kiedyś miałem podobny problem w tej samej Alfie ale wtedy wąż od przepływomierza pękł i zasysał powietrze z zewnątrz i silnik nie ciągnął,teraz to samo ale węże mam powymieniane.
Ostatnio edytowane przez raf ; 09-03-2009 o 22:34
tylko i wyłącznie wymiana na nowy
możesz zdjąć plastikową klapkę i przy odpalonym zobaczyć jak sie zachowuje... czy się zacina itp.. czy się zacina możesz sprawdzić ruszając tą klapką co w nim jest nie rozbierając go.
najlepiej zaczynać od rzeczy najprostrzych
---------- Post dodany o godzinie 22:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:38 ----------
aha - jedź podłączyć belle pod komputer !!
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
jeszcze dodam,że filtr paliwa nie wymieniałem odkąd kupiłem Alfę czyli od 4 lat(nie wiem też kiedy poprzedni właściciel wymieniał filtr),mam wrażenie jakby coś było zapchane i nie dostawał odpowiedniej dawki paliwa?auto zapala od razu,silnik nie faluje na wolnych obrotach(ale chodzi jak diesel i kiwa się bo chyba nie pali na wszystkie cylindry albo za mało paliwa dostaje?)
Ostatnio edytowane przez raf ; 09-03-2009 o 22:50
W jednym poście piszesz, ze na wolnych obrotach nie chodzi na wszystkie cylindry
Potem piszesz że chodzi dobrzena wolnych obrotach chodzi normalnie(obroty nie falują natomiast silnik trochę się buja jakby może za mało paliwa podawał i cylindry nie wszystkie paliły?)
A potem znów piszesz że nie pali na wszystkiePrzy dodawaniu gazu żadnego przerywania nie ma,na wolnych obrotach chodzi mi normalnie
Zdecyduj się wkońcu.chodzi jak diesel i kiwa się bo chyba nie pali na wszystkie cylindry albo za mało paliwa dostaje?
Jezeli nie chodziłby na wszytskie cylindry to by go rzucało, po dodaniu gazu byłyby słyszalne i wyczuwalne szarpanie, przerywanie -
jak przyłozysz rękę do rury wydechowej to poczujesz wyraźne uderzenia z wydechu. Jeżeli są mocne to znaczy ze nie chodzi na wszystkie, jeżeli słabsze i bardzo częste to wypadające zapłony.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
sprostuję:
-po odpaleniu auta chodzi nierówno-(przy dodawaniu gazu bardzo słabo przyspiesza-przy małej prędkości jak wrzucam coraz wyższy bieg to nieraz szarpie i w ogóle nie ciągnie,muszę jezdzić na wysokich obrotach),bez dokładania ręki do rury słychać uderzenia z rury.
Wniosek:
Nie chodzi na wszystkie cylindry, zapłony też mogą wypadać.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM