Wibracje przy przyspieszaniu - przegub wew/półoś

danyielek

Nowy
Auto
147 1.9JTDm 150KM 2005
Sprawa wygląda tak: podczas przyspieszania (tylko w przedziale prędkościowym 60-70/75) auto wpada w wibracje, wydaje mi się że są to boczne wibracje (wibruje na boki). Dzieje się to tylko podczas przyspieszania, poniżej 60 nie ma wibracji a powyżej 70 paru, wibracje ustają. Przy dużych prędkościach wibracji nie ma. W zawieszeniu luzów nie ma. Wymieniłem wahacz lewy górny i prawy dolny a reszta jest ok. Z tego co wyczytałem to jest to prawdopodobnie przegub wewnętrzny, czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć czy to na pewno to i czy muszę kupować cała półoś żeby pozbyć się problemu ?

Może się okazać, że jedynie krzyżak w przegubie wew. wymaga wymiany. Jeżeli pojawiło się to niedawno, to pewnie kielich jeszcze ma się nienajgorzej - chociaż reguły nie ma. Nowy krzyżak + osłona i sytuacja powinna zostać opanowana.

Jeszcze kwestia diagnozy która strona stwarza problem.

Dzieje się już tak jakiś czas i samochód kupiłem już z taką "usterką" więc możliwe ze i kielich jest wyrobiony a w takiej sytuacji zostaje chyba tylko półoś cała ?

Często spotykam się z wyrobionym kielichem a sprawnym krzyżakiem.Kielich można zweryfikować sprawdzając poowierzchnie na których pracuje krzyżak.Mozna wymienić pojedyńcze elementy ale wskazane jest wymienić komplet:krzyżak,zabierak i osłonę gumową.Pozdrawiam

Dzieje się już tak jakiś czas i samochód kupiłem już z taką "usterką" więc możliwe ze i kielich jest wyrobiony a w takiej sytuacji zostaje chyba tylko półoś cała ?

"Cała półoś" to dość szerokie pojęcie :)
Generalnie ze strony półosi jest potrzbny sam krzyzak wiec nie ma sensu płacić za pręt jeśli frez jest w porzadku.
No i do kompletu drugi wspopracujcy element czyli kielich (oczywiscie jesli jest on konieczny - czasem nie jest ...)

Pytanie jeszcze z której strony ? Słyszałem że najczęściej lewa strona pada

Witam, również mam problem z lewą półosią, mianowicie podczas jazdy wypada z dyferencjału... Spotkaliście się z czymś takim? Wymieniać samą półoś czy od razu rozglądać się za skrzynią?

Miałem podobny problem jeszcze go nie ogarnołem bo półoś przestała wypadać lecz puszcza nieco oleju przez simering. Podobno prowodem wypadania jest uszkodzony dyfer i on sam może być wymieniony.

Amortyzatory
Powrót