Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Temat: Opony bieżnikowane lato - opinie

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

Cytat Napisał Porsz Zobacz post
    Wierze że tak mogło być, ba, nawet moge podać nazwy konkretnych firm które tak produkują nalewki, ale... Ja się już nagadałem w temacie, o produkcji zgodnie ze sztuką, o dbałości producenta i tak dalej... Już mi się nie chce
    Ze swojej strony zakończę to tak
    Ja nie neguję jakości robionych czy tam sprzedawanych przez ciebie bieżników, być może faktycznie jest tak jak piszesz, że jeżeli wszystko jest robione zgodnie ze sztuką to nie ma prawa pękać i powinno być zbliżonej jakości co normalna opona. Zdaję sobie sprawę że moje komentarze pod bieżnikami i podobne do moich, są krzywdzące dla ciebie - być może faktycznie robisz/robicie dobre opony bieżnikowane. Z tym że jak zauważyłeś jest wiele firm je produkujących które oszukują i oszczędzają czy to z chęci większego zysku czy z powodu wizji być albo nie na rynku. Zatem więc, taki użytkownik (np ja), średnio więdzący na co powinien zwrócić uwagę przy zakupie bieżnika, jakiej firmy się przestrzegać ze względu na stosowane praktyki produkcyjne, lepiej zrobi jak zakupi normalna oponę bo sie nadzieje. Tym bardzie że akurat w przypadku bieżnika, w 90% przypadków cena jest wyznacznikiem danego produktu.

Ty się znasz, wiesz na zwrócić uwagę przy zakupie, więc możesz być zadowolony z ich jakości bo wybierzesz najlepszy produkt dla siebie, a ja i inni nie znając tematu bieżników, sugerując się głównie ceną, na pewno trafimy na te gorszej jakości z przypadkami o których tutaj piszemy. Żeby więc się nie nadziać na minę, lepiej zrobimy kupując markowe opony.
    Ostatnio edytowane przez Marco21 ; 11-03-2015 o 17:55

Użytkownik Rowerzysta Avatar Porsz
    Auto
    147 JTDm 16v+

Domyślnie

Mam piękny epilog do tej historii

Podjeżdżam sobie przed chwilą na stację benzynową po piwko i wysiadając podbiega do mnie chłopaczek, czy mam klucz do kół do Alfy. Mówie że mam i co się stało, a on że wybuchła im opona w takiej samej Alfie, ale nie mają klucza i nie mają jak zmienić. Pożyczyłem klucz, poszedłem po piwerko no i podchodzę do nich po klucz i zobaczyć co się stało. Taki widok zastałem:

Opona to Goodyear Ultragrip 8. Patrząc na pozostałe koła dużo bieżnika, co ciekawe wybuchła prawa tylna opona. Na lewej tylnej kord też już był ewidentnie pęknięty.

Także tego... Jeśli życie Ci miłe to kupuj tylko nowe, markowe opony bo tylko one zagwarantują Ci bezpieczeństwo
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	11074636_10152838314908380_302361549_n.jpg
Wyświetleń:	268
Rozmiar:	86.7 KB
ID:	161102   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	11076003_10152838320288380_999910083_n.jpg
Wyświetleń:	264
Rozmiar:	38.7 KB
ID:	161103  

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

No i właśnie tak jak i ja wyżej pisałem tak jak i kolega wyżej, powodzenia w bieżnikach - jeśli różnica 300-400 zł na komplecie choćby najtańszych chińczyków ale nowych jest zbyt duża ....

Auto
    147 JTDm 16v+

Domyślnie

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    No i właśnie tak jak i ja wyżej pisałem tak jak i kolega wyżej, powodzenia w bieżnikach - jeśli różnica 300-400 zł na komplecie choćby najtańszych chińczyków ale nowych jest zbyt duża ....
    Panocku kochany, to co wrzuciłem to jest opona NOWA MARKOWA i to z segmentu premium (tzn. kiedyś była pewnie nowa, w sensie nie bieżnikowana).

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Porsz, pisałeś dość rzeczowo dotąd a tu taki przykład, na którym wiele nie można oprzeć, chłopak jak piszesz nawet klucza do kół nie miał, diabli wiedzą kiedy ciśnienie sprawdzał ostatnio, no i czy nie był kolejnym użytkownikiem tych good year'ów. Grubość bieżnika wiele nie mówi, sam miałem w zimówkach bardzo gruby jeszcze i kupowałem niedawno nowe zimówki, bo ciężko było jeździć - stara guma.

Auto
    147 JTDm 16v+

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Porsz, pisałeś dość rzeczowo dotąd a tu taki przykład, na którym wiele nie można oprzeć, chłopak jak piszesz nawet klucza do kół nie miał, diabli wiedzą kiedy ciśnienie sprawdzał ostatnio, no i czy nie był kolejnym użytkownikiem tych good year'ów. Grubość bieżnika wiele nie mówi, sam miałem w zimówkach bardzo gruby jeszcze i kupowałem niedawno nowe zimówki, bo ciężko było jeździć - stara guma.
    Masz Andrzeju rację, ale niestety to samo się tyczy opinii o nalewkach. Co chciałem wskazać, to że opony markowe i to premium też się psują.

Co do chłopaczka i jego opon. Na lewym tyle pod ręką i na oko było widać że kord jest pęknięty na całym obwodzie opony, więc za chwile z drugą wydarzyłoby mu się do samo. Ciśnienie było. Ostrzegłem ich delikatnie żeby uważali w dalszej drodze.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Zgadza się i też tu ( lub w podobnym wątku ) pisałem żeby do 1 worka wszystkich nalewek nie wrzucać, bo i te "Twojej" firmy i inne podobne chyba =- Profil - wiem, że w sporcie się sprawdzają, gdzie dostają w d. porządnie i jeżdżą w mocniejszych i bardziej obciążanych furach niż jakieś jtd czy inne tdi na drogach. I na pewno to co innego niż nalewki z czasów PRLu.

Auto
    147 JTDm 16v+

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Zgadza się i też tu ( lub w podobnym wątku ) pisałem żeby do 1 worka wszystkich nalewek nie wrzucać, bo i te "Twojej" firmy i inne podobne chyba =- Profil - wiem, że w sporcie się sprawdzają, gdzie dostają w d. porządnie i jeżdżą w mocniejszych i bardziej obciążanych furach niż jakieś jtd czy inne tdi na drogach. I na pewno to co innego niż nalewki z czasów PRLu.
    Dokładnie o to chodzi

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

Cytat Napisał Porsz Zobacz post

Opona to Goodyear Ultragrip 8. Patrząc na pozostałe koła dużo bieżnika, co ciekawe wybuchła prawa tylna opona. Na lewej tylnej kord też już był ewidentnie pęknięty.

Także tego... Jeśli życie Ci miłe to kupuj tylko nowe, markowe opony bo tylko one zagwarantują Ci bezpieczeństwo
    Rozumiem że to miała być ironia?
    Tylko że to nie była raczej nowa opona, nie wiesz co przeszła, w jakim stanie ją ktoś kupił i użytkował. Nie wiesz czy nie ścinało jej przez wywalone zawieszenie albo złą zbieżność, jednak na tej podstawie chcesz coś udowodnić. Ja podejrzewam że gość wiedział że te opony są gorsze i wstawił je na tył z myślą że nie będą tam mocno eksploatowane i jeszcze pojeździ trochę. Ewentualnie były mocno ścięte wcześniej i z braku kasy wstawił je do tyłu.

Zdjęcie za dużo nie pokazuje, ale nie widać na nim odważników, a te zdjęcia są z dwóch różnych perspektyw, być może były.

Zawsze powtarzam innym. Jak chcesz coś kupić tanie i dobre, to kupisz pierwsze tanie a potem kupisz dobre. Mnie nie stać na rzeczy tanie.

Auto
    147 JTDm 16v+

Domyślnie

Na tych samych podstawach mogę podważać każdy przypadek problemów z oponami bieżnikowanymi... A to się ma to stanu faktycznego tak samo jak te farmazony o oponach bieżnikowanych w ciężarówkach.