Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Temat: Korozja podwozia

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Panowie przymierzam się do konserwacji profili zamkniętych, możecie jakoś poinstruować jak najlepiej się do tego zabrać? Chciałbym wstrzyknąć wosku gdzie się tylko da. Myślę zrobić maskę, klapę, progi(tylko od dołu jest dojście?), drzwi(wystarczy dołem czy trzeba sciągać tapicerke?), słupki boczne (ale jak dojść?), pomyślałem jeszcze ściągnąć tapicerkę w bagażniku i dostać się do przestrzeni wnęk blaszanych po obu stronach. Jak wygląda sprawa profili za zderzakiem tylnym(coś tam jest takiego bo nigdy nie ściągałem ani nie trafiłem w necie na takie zdjęcie?) Fajnie by było ściągnąć przednie błotniki i dostać się do konstrukcji ale tutaj waham się czy da radę te błotniki ściągnąć jakoś "bezszkodowo". Dodatkowo myślę aby wstrzyknąć jeszcze we wszystkie profile w podwoziu na tyle na ile będę mógł sięgnąć dłuższym wężykiem.
    Na co jeszcze zwrócić uwagę, macie jakieś pomysły?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Zęba zrobić porządnie trzeba odkręcić kilka plastików itp zeby miec dobre dojście.

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

No tak, tylko chodzi mi o to jak to robiliście u siebie,(AR 159) boczków drzwi chyba nie będę demontował, wydaje mi się że wystarczy ściągnąć tę uszczelkę dolną która jest zamocowana za pomocą spinek plastikowych i tymi otworami od tych spinek dojście będzie wystarczające można by jeszcze ściągnąć uszczelkę przy ograniczniku otwierania drzwi.(swoją drogą którędy woda tam spływa gdy wleci podczas sporych deszczów?) Ale to tylko temat drzwi. Maska i klapa to pikuś można zdemontować wszystko by mieć dojście.Myślę, że pas tylni (za zderzakiem) też można zakonserwować długim wężykiem podchodząc od strony bagażnika po demontażu tego plastiku. Gdzie można zdobyć jakieś zdjęcia poglądowe jak wygląda konstrukcja alfy 159?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    Maska i klapa to pikuś można zdemontować wszystko by mieć dojście.
    Jak chcesz zakonserwować maskę?
    Na razie korozja w 159 jest spotykana przede wszystkim właśnie na masce i na tylnej klapie. Załączam zdjęcie maski znalezionej u blacharza, zdjętej z niemalowanej 159 z pierwszego rocznika produkcji (2005). Maska zgniła od środka zagięcia. Nie mam zdjęcia drugiej strony, ale doskonale to było widać – jak szła korozja, od strony widocznej na zewnątrz samochodu korozja niewidoczna, po podniesieniu maski widoczne lekkie "spuchnięcie".

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20140907_143257.jpg
Wyświetleń:	742
Rozmiar:	81.6 KB
ID:	161321

Mnie to trochę zmroziło i postanowiłem w wakacje porządnie oczyścić podwozie i zobaczyć co tam widać u mnie. Zardzewiała maska czy drzwi łatwo wymienić. A zgnitej podłużnicy już nie.

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

W profile zamierzam wlac noxudol 750, dedykowany do takich celów, odnośnie maski to bardzo prosto zdejmuję wygłuszenie i właśnie zaleję to miejsce które właśnie pokazałeś, tyle, że od środka, to tam woda zaczęła drążyć Ci maskę (możliwe, że woda się tam skrapla później zlatuję w te złączania blach tam przez jakiś czas sobie siedzi aż do wyparowania ale między czasie robi szkody podobnie może drążyć progi. O ile tak jak wspomniałeś drzwi czy maskę można zmienić to np progi czy błotniki tylne bez cięcia nie więc chciałbym tam podejść jakimś dłuższym wężykiem z odpowiednią końcówką rozpraszającą ten preparat we wszystkie kierunki.
    Błotniki też zamierzam robić od środka, całe wnęki, ranty itd tylko na razie jeszcze nie wiem czym, na razie ogólnie z tego co wyczytałem to podkład epoksyd, podkład akryl, konserwacja tyle że nie wiem jeszcze czym.
    U mnie podłoga wydaje się być ok, owszem sanki czy takie elementy odkręcane jak tylne wachacze mają gdzie nigdzie rdzę ale jako sama konstrukcja auta wygląda raczej dobrze. Najgorzej jest tu zauważyłęm niedawno, poraz pierwszy sciągłem te wygłuszenie nadkoli z tyłu, więc umyłem doczyściłem i zapóściłem preparatem reagującym z rdzą

Dodano po 3 minutes:

tutaj jeszcze niedoschnięte. Na to pójdzie masa na zgrzewy spawy jeszcze i dopiero ta konserwacja co pisałem wcześniej.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2015-03-18-4363.jpg
Wyświetleń:	991
Rozmiar:	100.5 KB
ID:	161324  
    Ostatnio edytowane przez Luck ; 24-03-2015 o 20:11 Powód: Dodano

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

I co Jahu dopiero będziesz w te wakacje to sprawdzał czy to już zrobiłeś w tamtym roku?

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Panowie odetkałem dzisiaj wszystkie zatyczki w progu i wszystko wydaje się ok jeśli chodzi o zabezpieczenie antykorozyjne co cieszy tylko za drugą zatyczką od tyłu był piasek(w progu, luźny, drobnoziarnisty, suchy), próg lewy i prawy. Czy możecie sprawdzić czy u Was jest podobnie? Zastanawiające to jest. W każdym razie wysprzątałem to odkurzaczem z radukcją średnicy węża i przedmuchałem kompresorem cały próg.