Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159 SW 1,9 Q-tronic

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    WyposaRZenie.... bosz.....

Tutaj masz rozpiski z 2008 roku. Źrodło danych: forum alfaclub (ztcp).
    http://www.fotosik.pl/u/jahu1/album/1562965

Ale różne kraje i roczniki mogą mieć trochę inaczej pakiety konstruowane. Po 2010 to w ogóle wyglądało to inaczej.
    ...
    No nie załamuj sie, nie prosto odszukać takie informacje, pomogło, dzięki. Ale nadal to że wyposarzenie zależało od rynku to też wiem - dlatego szukam bardziej szczegółowych danych.

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał mickry Zobacz post
    a co sądzicie o tym egzepmlarzu?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C36258084.html
    ...
    VINu nie idzie sie doprosić. Nawet jakby ktoś był z Zamościa to pewnie usłyszy że "nie ma bo...". Traktuje ten egzemplarz jako ciekawostkę i będe śledził losy egzemplarza na tyle, na ile się da
    Ostatnio edytowane przez Sowizdrzal ; 23-03-2015 o 19:00 Powód: Dodano

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170 + LPG

Domyślnie

chyba nie pośledzisz bo ogłoszenia juz nie ma

Użytkownik Znawca Avatar duke75
    Mieszka w
    Kłaj/Kraków
    Auto
    AR Giulia Super; AR Tonale PHEV; Spider 916 3.0 V6, GTV 3.2 V6 "La Regina"

Domyślnie

Cytat Napisał .Andrzej. Zobacz post
    Omijaj tą firmę szerokim łukiem, kiedyś będąc w Krakowie podjechałem do nich z ciekawości. Mieli na placu kilkanaście sztuk 159. Stan tragiczny: kiepsko pomalowane, łuszczący się klarlak, zacieki, silniki po odpaleniu na zimno albo nie chciały zapalić, albo nierówno pracowały, cofane liczniki. Kilka telefonicznie sprawdziłem po VIN u znajomego w ASO i auta były z wypożyczalni, przez pierwszy rok robiły po 60.000km, a u nich taki 7 latek miał ~120.000 km. Na przednich błotnikach brak znaczków Giugiaro, ale twierdzą że auta nie malowane, pewnie znaczki zeszły przy myciu, LOL! Słowem szukają jeleni.

[PS]
    Ubawiłem się gdy, po podniesieniu maski zobaczyłem na filtrze paliwe napisane markerem 180.000 km, a na liczniku było wspomniane ~120.000km. Żenada. Gdy im powiedziałem że jak robią takie wałki to chociaż niech ten napis zmyją - stwierdzili "ale to nie my". Pewnie św. Mikołaj.
    Byłem tam kiedyś, chyba w lutym. Oglądałem i jeździłem białą TI i czerwoną " wersja bida" - obie na otomoto. TI była bardzo zużyta jak na 150 przebiegu ale może to kwestia pochodzenia z włoskiego rynku. Jeździła dobrze, bez zastrzeżeń i miała dziwną szparę między błotnikiem i zderzakiem przednim- coś tam było niehalo co mogłoby wskazywać na malarstwo.
    Wersja Bida była bardzo poprawna i miała mały przebieg. Nie wnikałem bo raczej nie dla mnie ale przejechałem się i była OK.
    Obsługiwała mnie miła i ładna dziewczyna, która mnie zaskoczyła poziomem wiedzy motoryzacyjnej.
    Ostatnio edytowane przez duke75 ; 24-03-2015 o 20:33

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozyi
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Auto
    AR 159 1.8 MPI + LPG sedan

Domyślnie

Melduje się żółtodziób . Rozważam zakup 159 i tak już jakiś czas szperam w necie. Budżet to jakieś 25-26k w porywach 27k. Mam w planach wybrać się oglądać taką sztukę: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C36272285.html , jakieś sugestie na podstawie ogłoszenia ? Rocznik, przebieg i cena wydają się mi na pograniczu realności, zwłaszcza że od handlarza, no ale gdzieś tam zawsze ten mały diabełek szepce z tyłu głowy, że gdzieś ''okazje'' muszą się trafiać . Jakiekolwiek wskazówki, spostrzeżenia mile widziane.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Cytat Napisał kozyi Zobacz post
    Melduje się żółtodziób . Rozważam zakup 159 i tak już jakiś czas szperam w necie. Budżet to jakieś 25-26k w porywach 27k. Mam w planach wybrać się oglądać taką sztukę: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C36272285.html , jakieś sugestie na podstawie ogłoszenia ? Rocznik, przebieg i cena wydają się mi na pograniczu realności, zwłaszcza że od handlarza, no ale gdzieś tam zawsze ten mały diabełek szepce z tyłu głowy, że gdzieś ''okazje'' muszą się trafiać . Jakiekolwiek wskazówki, spostrzeżenia mile widziane.
    Tj. Jeśli chodzi o rocznik to wygląda na przedlift z 2007 roku...

Auto
    AR 159 SW 1,9 Q-tronic

Domyślnie

Cytat Napisał mickry Zobacz post
    chyba nie pośledzisz bo ogłoszenia juz nie ma
    Może za 2 dni znowu będzie. Pewnie znowu ktoś prosił o podanie VINu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Jak chcesz kupic alfe a nie znasz sie na mechanice i blacharce to popros znajomego mechanika aby sie wybral z Toba na ogledziny.Patrzac po zdjeciach to jak wrozenie z fusow a jak czytam niektore wypowiedzi ekspertow ze tu szpara tam cos nie spasowane to kon by sie usmial.Przeciez kupujesz auto uzywane i jezeli taki pojazd mial w przeszlosci kolizje to go przeciez nie eliminujesz jezeli naprawa przebiegla zgodnie ze sztuka.Nowej 159 juz nie kupisz.A ekspertow na tego typu forach jest co nie miara.Podoba Ci sie jakas 159 to pakuj dupsko w auto i smigaj ogladac.Bedziesz za duzo czytal to nic nie kupisz.Pozdrawiam

Jak chcesz kupic alfe a nie znasz sie na mechanice i blacharce to popros znajomego mechanika aby sie wybral z Toba na ogledziny.Patrzac po zdjeciach to jak wrozenie z fusow a jak czytam niektore wypowiedzi ekspertow ze tu szpara tam cos nie spasowane to kon by sie usmial.Przeciez kupujesz auto uzywane i jezeli taki pojazd mial w przeszlosci kolizje to go przeciez nie eliminujesz jezeli naprawa przebiegla zgodnie ze sztuka.Nowej 159 juz nie kupisz.A ekspertow na tego typu forach jest co nie miara.Podoba Ci sie jakas 159 to pakuj dupsko w auto i smigaj ogladac.Bedziesz za duzo czytal to nic nie kupisz.Pozdrawiam

Auto
    AR 147 była, jest AR159SW 09r 120km

Domyślnie

Kozyi ta ALFA byłą sprzedawana w Polance Wielkiej chyba od osoby prywatnej, przynajmniej przebieg cena podobna i samochód jakby ten sam, więc może poszła do komisu

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 1.6 jtdm, 159 1.9 jtdm

Domyślnie

Kolego rok produkcji raczej będzie max 2007 bo w 2008 był już lift. W tej cenie przebieg też mało realny chyba że auto po konkretnym dzwonie albo z jakimś innym problemem. Na zachodzie za takie auto trzeba dać znacznie więcej wiec radzę pomyśleć jak to możliwe że w PL takie promocje. Cuda czy handlarze dokładają do interesu?

Dodano po 4 minutes:

Kokpit jest przed lift a licznik już po lift więc jakieś kombinacje widać na pierwszy rzut oka. Licznik jest wymieniony. Chyba że cała deska wymieniona z przedlifta? Bo z fabryki tak nie wyszło.
    Ostatnio edytowane przez tskr ; 25-03-2015 o 19:03 Powód: Dodano

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Jak dla mnie mogło tak wyjść z fabryki. Fabryka nie wyrzuci na śmietnik kilku tysięcy części dlatego, że od teraz jest troszkę inna.
    Ale jaką AR miało politykę dot. takich sytuacji- nie wiem. Na wszelki wypadek lepiej być czujnym i dobrze prześwietlić temat.

Kolejna rzecz... ile razy widziałem "auto z 2008 roku... co prawda wyprodukowane w 2007 ale pierwsza rejestracja 2008". W wiekszosci przypadkow nie ma to jakiegos wiekszego znaczenia, ale w przypadku przelomu w zwiazku z FL to się zaczyna robić niezła rozkmina
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond