Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: 159 sedan, benzyna, min. 160KM, skóra

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    HC 2.0

Domyślnie 159 sedan, benzyna, min. 160KM, skóra

Witam,

poszukuję 159, w grę wchodzi tylko sedan i jedynie benzyna, minimum 160KM czyli:
    - 1.75 TBI,
    -
    1.9 JTS,
    -
    2.2 JTS,
    -
    3.2 JTS.
    Fajnie jakby miała skórzane fotele oraz czujniki parkowania przód i tył.

Co powiecie o tym ogłoszeniu?:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-3-2...C35804001.html

Pytanie przy okazji - nigdy nie miałem silnika z turbo, jakoś nie wyobrażam sobie konieczności czekania na "ostygnięcie" turbiny po dojechaniu na miejsce - długo trwa taka operacja? Długo trzeba czekać?

Z góry dziękuję za opinie i pozdrawiam!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Arbeldes
    Mieszka w
    Rawicz
    Auto
    147 '07 FL 1.9 150KM/ 159 TI 2.0 JTDM Berlina

Domyślnie

Z tym ostudzeniem turbiny to bez przesady po jakiejś trasie z konkretnym pałowaniem gdybyś od razu zamierzał gasić silnik to fakt trzeba 1-2min odczekać a nie od razu gasić auto, ale najczęściej i tak przelatuje się potem przez miasto/czeka na światłach/parkuje i wtedy turbina zdąży już złapać oddech.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    BMW 730d `04

Domyślnie

Witaj Kolego

Z tych silniczków najbardziej udany wydaje się pierwszy z wymienionych przez Ciebie, niestety najdroższy i najrzadziej dostępny na rynku, no chyba, że buchniesz radiowóz W Tbi możesz wsadzić turbo timer za 100 zł który nie pozwoli zgasić silnika przez zadany czas po wyjęciu kluczyka, możesz pozamykać autko a automat zgasi motor gdy będziesz na progu domu. JTSy mają średnio trwały łańcuchowy napęd rozrządu, kosztowny w zakupie i nie każdy mechanik ogarnia temat. Dodatkowo 3.2 pali niemało, równie miło będzie się jeździło 2,4jtd po chipie ze względu na duży moment od samego dołu, no chyba, że naprawdę robisz niewiele km rocznie i uwielbiasz dźwięk 6 garów. Gazu jak wiesz do JTSa nie wsadzisz tanio bo to bezpośredni wtrysk.
    Co do auta z ogłoszenia to jak masz niedaleko jedź z miernikiem, latarką i mechanikiem, jak dalej niż 50km to do handlarza bym się nie pchał. Samochód po opłatach w tych pieniążkach musiał mieć jakieś poważne wady przed ściągnięciem, może mechaniczne, może blacharskie, tego sprzedawca i tak ne powie. Zapisz numer VIN, wrzuć na forum w odpowiednim wątku a kolega rozszyfruje dla Ciebie przynajmniej częściowo zagadkę tego auta, będziesz mógł oszacować realny przebieg po pierwszych latach gdy autko jeździło do ASO.

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Wydaje mi się że fotele przód w tym z ogłoszenia są z wersji po 2009r. Ale mogę się mylić. Moim zdaniem był inny wzór przeszyć na fotelach do 2009r.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    BMW 730d `04

Domyślnie

Lift był w 2008 roku i fotele wyglądają na pierwszy rzut oka na oryginalne, chyba że mówisz o jakiś niedostrzegalnych prze zemnie detalach typu krój czy grubość nici? Dla mnie wyglądają tak jak w tej http://nl.ww3.autoscout24.be/classif...569?asrc=st|as dostrzegasz jakieś różnice?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156 2.4JTD CF3

Domyślnie

Ze stwierdzeniem "bezproblemowy silnik V6" to bym się nie zgodził. Bezproblemowe to były Busso, a te jak najbardziej są problemowe.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    HC 2.0

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Odnośnie samochodu z ogłoszenia… ZAR93900007224578:
    Elektryka działa prawidłowo, nie działa czujnik i/lub wskaźnik temperatury oleju, najprawdopodobniej sterownik automatu do wymiany i świeci się check engine (chyba rozrząd...).

Szukam 159 1.75 TBI, 3.2 JTS bez świecącej lampki informującej, że silnik jest pod maską... koniecznie sedan, na JTDM nie mogę sobie pozwolić :/ - codziennie dwa razy trasa w mieście (Kraków) nieprzekraczająca 10 km w jedną stronę..
    Ostatnio edytowane przez Sznit ; 08-04-2015 o 08:55

Użytkownik Ogier Avatar dewos
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    147 JTDm 2006r

Domyślnie

To ze wsiadziesz do autka i ikonka nie bedzie sie swiecic nie znaczy ze wszystko jest ok. Z zycia wziete ojciec kupowal chevy-ego i tez nie swiecilo kilka ikonek ktore powinny sie zaswiecac wyszlo na to ze jakis magik cos wstawil w srodek pod cos podpial (wg mnie poduszke ) i ladnie swiecilo i gaslo nawet. Jak masz mozliwosc jedz z kompem mechanikiem i jak bedzie ok wtedy sprawdzaj. Lepiej wydac te kilka zl wiecej na sprawdzenie niz pchac do domu "cudenko" za ktorym niemiec do granicy gonil
    Ostatnio edytowane przez dewos ; 08-04-2015 o 06:43

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

myślę, że możesz sobie pozwolić na JTDm - a będzie Ci znacznie łatwiej kupić traktorka - kaskę zaoszczędzoną na benzynie i zakupie będziesz mógł wydać na obsługę diesla. Ja tak właśnie mam, autko robi w jedną stronę 10km, na razie oprócz częstego wypalania DPF-u nie mam z nią problemów (aczkolwiek jestem świeżo po zakupie). Też myślałem o TBi, ale znikoma liczba ofert na rynku i spalanie mnie zniechęciły

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    HC 2.0

Domyślnie

Dzisiaj kolega mi to samo powiedział…. zaczynam brać pod uwagę 2,0 lub 2,4 JTDM.
    Z wymagań na 100% pozostaje sedan, czujniki parkowania tył, na dalszy plan schodzą czujniki parkowania przód i skóra.

Dzięki!
    Ostatnio edytowane przez Sznit ; 12-04-2015 o 21:27