Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: pomoc przy zakupie Alfy 159

Użytkownik Embrion
    Auto
    159

Domyślnie pomoc przy zakupie Alfy 159

Witam serdecznie
    Od ponad miesiąca rozważam zakup Alfy Romeo 159. Można powiedzieć ze to moja pierwsza przygoda z dieslem.
    Chciałbym się doradzić was jaką wersje byście osobiście doradzali.
    miałem styczność juz z silnikiem 1.9 JTD w Stilo i byłem pod wrażeniem dynamiki tego silnika i osiągów. zresztą jak nie byś jak człowiek jeździłem 7 lat golfem 3. ogółem na auto mam do wydania 22 tys zł i ale nie mam wiedzy odnośnie tego auta i wersji silnikowych najlepiej pytać się kogoś kto ma na codzien i użytkuje Alfe

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

22 tysiące to zapomnij o alfie 159 i piszę to całkiem serio. Kupisz złoma albo ulepa i wydasz potem pięć albo siedem tysięcy minimum,żeby on jeździł.
    Całkiem serio też Ci doradzę: zanim zadasz tego typu pytanie, zadaj sobie trud przejrzenia forum. To nie boli i wymaga tylko trochę czasu. Bo na ten temat masz na forum mnóstwo wątków i wypowiedzi. Minimum wysiłku kolego i znajdziesz odpowiedzi.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Silniki JTD są bardzo fajne pod względem dynamiki, elastyczności, kultury pracy i spalania ale przede wszystkim są bardzo trwałe i bezawaryjne. Z JTDm masz do wyboru 1.9 120 KM, 1.9 150 KM i 2.4 200 KM. Alfa 159 to nie Stilo - jest dużo cięższa - ludzie na początku chwalą sobie nawet te 120 konne silniki ale po pewnym czasie mówią, że mało. Ja śmigam 150 konnym i też już by się chciało więcej - wiadomo "apetyt rośnie w miarę jeżdżenia" - Natomiast jet to chyba najlepsza alternatywa pod względem bezawaryjności, mocy, kosztów eksploatacji i spalania. Jest dużo wątków na temat silników - musisz poczytać.
    Jeżeli chodzi o kwotę 22 tyś zł.... to proszę nie rozśmieszaj mnie i innych właścicieli AR. Ja nie wątpię, że znajdą się takie oferty na internecie ale pomijając, że kupując auto świeżo importowane - musisz włożyć dużo więcej niż w krajowe bo na zachodzie nikt nie robi serwisu przed sprzedażą bo tam jest on 3-krotnie droższy to do tego za takie pieniądze na pewno nie kupisz auta "pewnego". Zachód to nie Św. Mikołaj i prezentów nie daje - jak ktoś sprzedaje dobre auto to i cena jest adekwatna.

Użytkownik Embrion
    Auto
    159

Domyślnie

witam ponownie
    Moze i 22 tyś. to mało i śmieszna kwota by kupić alfe ale to piękne auto i najbardziej sensowny wybór jeśli chodzi o auta. bo tak szczerze do 30 tys.. nie ma z czego wybierać a alfa wpada w oko jak żadne inne. po sprawdzeniu finansów będę miał ok 27 tys. na auto wiec może coś z tego wybiorę a szukam wer. 150 KM w kombi.

Miałbym jeszcze inną prośbe do was forumowiczów. chciałbym zamiescić post ale nie moge. prosiłbym o pomoc ponieważ moderator albo nie odpisuje albo ignoruje moje prośby

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

kup zadbaną 156 po lifcie, z 2005 roku, z mocnym silnikiem 150 KM.
    starczy czy spokojnie 15-17 tysięcy.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Peugeot 307

Domyślnie

Cześć,
    wymarzyłam sobie alfę 159, zawsze byłam w niej zakochana, ale też zawsze mnie zniechęcano do alf ze względu na ich czarny PR z awaryjnością. Zaczęłam czytać i dowiedziałam się, że marzenie jednak może się ziścić. Zasiadam więc do komputera z myślą, że mam 35 tysięcy na samochód i szukam wymarzonego egzemplarza.

Nie będę udawała, że się znam. Mam za sobą 8 lat z salonowym Peugeotem 307 1,6 w benzynie, który jest moim pierwszym samochodem i którego pora zmienić. Wymyśliłam (po przeczytaniu tu dość sporej liczby postów), że silnik 1.8 MPI mógłby być satysfakcjonujący dla osoby, która przerzuca się z czegoś mniejszego, a jest szansa, że auto z tym silnikiem byłoby ekonomiczne i w zakupie, i utrzymaniu. Na moje krótkie dystanse tez odradzano mi Diesla, więc skupiłam się na silnikach benzynowych.

Wchodzę zatem na oto moto, wpisuję parametry i wyskakuje mi ponad połowa ogłoszeń do 25 tys. Więc jak to? Mam na wszelki wypadek dorzucić 10 tys.? Czym się kierować przy wyborze ogłoszenia? A może szukać gdzie indziej?

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

silnik 1.8 MPI to krowa, za duże i ciężkie auto do tego silnika. Nie kupuj go. Ten samochód nie jedzie. Moment obrotowy 175 Nm, zapytaj kogoś, kto ma pojęcie o tym parametrze, to Ci powie.....
    A te ogłoszenia z otomoto to w 3/4 szroty z zachodu, ciągnięte na lawetach i liftowane w warsztatach, na "igły". Kupując takie auto, całkiem serio mówię, przygotuj się na wydatek 5 do 10 tysięcy, żeby ono normalnie i bezpiecznie jeździło potem. Zobacz na niemieckie portale moto, jakie są realne ceny aut sprzedawanych w Polsce za 20-25 tysięcy. One tam kosztują dwa, trzy razy więcej czasem i mają dwa razy większe przebiegi. Czary prawda?

Silniki do 159 to w benzynie wyłącznie 1.75 TBi, innych unikaj (silniki JTS to koszty i częste awarie), a z diesli to 1.9 150 KM i inne, mocniejsze.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

1.8 ma sens tylko w przypadku chęci montażu gazu. Chociaż z drugiej strony jest to jednostka prosta, sprawdzona (i przestarzała) oraz raczej tania w serwisowaniu (no może poza regulacją).
    JTS raczej nie polecamy, bo ryzyko wtopy spore.
    35 tysi jest na dolnej granicy zakupu 1750 (zostają jeszcze opłaty). Najbiedniejsze egzemplarze, lub z defektami (grad, Niklas) chodzą po jakieś 8kE.
    Opcje są trzy - odkładasz piątaka do kieszeni i kupujesz dobre JTD, piątaka dokładasz i bierzesz TBi, lub czekasz, aż TBi stanieją. Ewentualnie wchodzisz w 1.8, ale tu znalezienie bogatszej wersji będzie nieco trudniejsze.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T