Strona 25 z 88 PierwszyPierwszy ... 15161718192021222324252627282930313233343575 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 879

Temat: łożyska / skrzynia m32

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 16v sedan

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaLorenzo Zobacz post
    Pukanie jeszcze nie wyeliminowane Auto u mechanika i czekam na "wyrok".
    U mnie też półoś miała być OK (lewa-krótka) a okazało się, że był luz. W aucie "wydaje się", że jest w porządku a dopiero po rozebraniu okazuje się, że jest luz. W moim przypadku wymiana na nową nie przyniosła spodziewanych efektów. Jest lepiej, ale to nie to. Czekam jeszcze na wymianę 2 dolnych poduszek, bo te nie były w najlepszym stanie (łupnięcie/puknięcie było porządne przy ruszaniu z 1ku albo cofaniu).
    Być może rozbierzemy jeszcze dłuższą półoś aby mieć pewność, że jest w porządku.
    Wyeliminowanie tego luzu nie jest niestety takie proste, niektórzy ostatecznie wymienili skrzynię na inną używaną, ale w moim przypadku nie wiem czy to by pomogło.
    Poniżej info z zaprzyjaźnionego forum na temat luzów, dla potwierdzenia ile może być możliwości

Luz - pomiędzy depnięciem i odjęciem gazu - to przypadłość dotycząca wszystkich samochodów po większym przebiegu.
    Na ten luz składa się wiele przyczyn, idąc po kolei od silnika do koła, są to:
    - luz obwodowy koła dwumasowego (może być b. duży),
    - luz na wielowpuście wałka sprzęgłowego i tarczy sprzęgła (mały),
    - luz miedzyzębny w skrzyni (mały),
    - luz na przekładni głównej pomiędy kołem atakującym i talerzowym (mały),
    - luz na mechaniźmie różnicowym (może być duży),
    - luz na wieloklinie obydwóch półosi (średni, ale grozi awarią),
    - luz przegubów wewnętrznych półosi (kiedy jest duży, to słychać),
    - luz przegubu na podporze,
    - luz przegubów przy zwrotnicach.
    Poszczególne drobne luzy oczywiście sumują się i w efekcie możemy otrzymać niezły efekt.

Udało się rozwiązać problem?

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał AlfaLorenzo Zobacz post
    Pukanie jeszcze nie wyeliminowane Auto u mechanika i czekam na "wyrok".
    U mnie też półoś miała być OK (lewa-krótka) a okazało się, że był luz. W aucie "wydaje się", że jest w porządku a dopiero po rozebraniu okazuje się, że jest luz. W moim przypadku wymiana na nową nie przyniosła spodziewanych efektów. Jest lepiej, ale to nie to. Czekam jeszcze na wymianę 2 dolnych poduszek, bo te nie były w najlepszym stanie (łupnięcie/puknięcie było porządne przy ruszaniu z 1ku albo cofaniu).
    Być może rozbierzemy jeszcze dłuższą półoś aby mieć pewność, że jest w porządku.
    Wyeliminowanie tego luzu nie jest niestety takie proste, niektórzy ostatecznie wymienili skrzynię na inną używaną, ale w moim przypadku nie wiem czy to by pomogło.
    Poniżej info z zaprzyjaźnionego forum na temat luzów, dla potwierdzenia ile może być możliwości

Luz - pomiędzy depnięciem i odjęciem gazu - to przypadłość dotycząca wszystkich samochodów po większym przebiegu.
    Na ten luz składa się wiele przyczyn, idąc po kolei od silnika do koła, są to:
    - luz obwodowy koła dwumasowego (może być b. duży),
    - luz na wielowpuście wałka sprzęgłowego i tarczy sprzęgła (mały),
    - luz miedzyzębny w skrzyni (mały),
    - luz na przekładni głównej pomiędy kołem atakującym i talerzowym (mały),
    - luz na mechaniźmie różnicowym (może być duży),
    - luz na wieloklinie obydwóch półosi (średni, ale grozi awarią),
    - luz przegubów wewnętrznych półosi (kiedy jest duży, to słychać),
    - luz przegubu na podporze,
    - luz przegubów przy zwrotnicach.
    Poszczególne drobne luzy oczywiście sumują się i w efekcie możemy otrzymać niezły efekt.

Ostatnio edytowane przez Misiek86 ; 26-03-2015 o 11:45 Powód: Dodano

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Misiek86 Zobacz post

Dodano po 2 minutes:

Czekam na wizytę i wymianę dyfra na mój pierwotny (już w wyregulowanym luzem na satelitach)
    Przekaże jakie będą wyniki.

Auto

Domyślnie

Zaryzykowałbym remont skrzyni, ale nie jestem przekonany czy rozwiąże to problem. Przecież owe stuki występują również w 2.4 a skrzynia inna. Może problem rzeczywiście leży w kielichach i krzyżakach. Tyle, że kręcąc ręką koło wydaje się, że luz jest na skrzyni, a nie na półosi. Ale wiadomo siła ręki to żadne obciążenie dla przegubu. Luz półosi wychodzącej z dyfra to ok 5mm mierzone na obwodzie osi. Nie wiem ile powinno być.
    Ostatnio edytowane przez Misiek86 ; 03-04-2015 o 12:43

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    może GT

Domyślnie

ja mam stuki a robiłem skrzynie u wypowiadającego się tutaj BelferMJZ i on nie zauważył nic co mogłoby powodować te stuki, wg mnie opłaca się remontować jeżeli sam robisz i po kilka razy będziesz rozbierał i skłądał aż znajdziesz przyczynę lol a jak nie to lepiej się przyzwyczaj albo sprzedaj samochód

a 2.4 nie mają stuków z powodu tylnego dyfra ?
    Ostatnio edytowane przez Alabaster ; 03-04-2015 o 16:17

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Witajcie, u mnie skrzynia wyremontowana juz jakiś czas temu, 8 łożysk wymienione. Jakieś 2 tyg temu wymieniałem sprzęgło i ostatnio pojawił się u mnie dziwny dźwięk terkotania. Słychać go od strony kierowcy. Pojawia się powyżej 80kmh i jest taki sam niezależnie czy bieg jest wrzucony czy nie, powyżej 110kmh juz go nie słychać pewnie jest zagluszony. Jest niezależny od obciążenia, dodając gaz jest taki sam. Niezależny od wciśnięcia sprzęgła i taki sam podczas skręcania. Hamulce tez nie mają na niego wpływu. Macie może jakieś podejrzenia? Może mało oleju w skrzyni po wymianie sprzęgła?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Alabaster Zobacz post
    ja mam stuki a robiłem skrzynie u wypowiadającego się tutaj BelferMJZ i on nie zauważył nic co mogłoby powodować te stuki, wg mnie opłaca się remontować jeżeli sam robisz i po kilka razy będziesz rozbierał i skłądał aż znajdziesz przyczynę lol a jak nie to lepiej się przyzwyczaj albo sprzedaj samochód

a 2.4 nie mają stuków z powodu tylnego dyfra ?
    A może po prostu problem stuków nie leży w skrzyni? Przeguby zew/wew wymieniałeś?

Użytkownik Rowerzysta Avatar hubert.janowski
    Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm+chip 160 KM350Nm disactive 2008r.

Domyślnie

a może po prostu jest duży luz na wielowypuście tarczy sprzęgłowej...poza tym remontując tę skrzynię biegów wymiana 8 łożysk nie pomaga to nie remont skrzyni to tylko wymiana łożysk, które i tak potem szumią. Jedynym rozwiązanie m jest skrzynia z wbijanym inaczej wstecznym z bravo. gdzie skrzynia nie jest oplowska.
    Ostatnio edytowane przez hubert.janowski ; 09-04-2015 o 15:51

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    sucha beskidzka
    Auto
    alfa romeo 159 sportwagon, 1.9jtdm 150KM, 2008r

Domyślnie

jestem po wymianie łożysk w m32. zapłaciłem 1300zł (6 łożysk Timken). przejechałem 7 tys km i wszystko gra. na priv mogę podać namiary na mechanika który mi to robił. okolice Suchej Beskidzkiej, Wadowic, Żywca.
    dla zainteresowanych podaję oznaczenia i wymiary łożysk:

NP259742 / NP378917 - 25x51.3x13 - około 90zł/szt - M32 do roku 2008 średnica 25mm

lub

NP030522 / NP378917 - 27x51.4x13.2 - około 45zł/szt. - M32 po roku 2008 średnica 27mm

5 x łożyska wałków

NP238750 / NP929800 - 45x88x13/18 2 szt. 45x88x13/18 - około 160zł/szt. (łożyska w przedniej obudowie skrzyni)
    NP854792 / NP430273 - 25x55x14/9.8 2 szt. 25x55x14 - około 60zł/szt. (łożyska w tylnej pokrywie skrzyni)
    NP797735 / NP430273 - 28x55.5x14/9.6 1 szt. 28x55.5x14/9.6 - około 70zł/szt. (łożysko w tylnej pokrywie skrzyni)

ewentualnie jesli ktoś chce jeszcze wymieniać łożyska mechanizmu różnicowego to
    2 x łożysko mechanizmu różnicowego
    NP537150/Y32008 - 41x68x19 - 2 szt. około 210zł/szt.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170 + LPG

Domyślnie

ja tez z ciekawosci sledze temat i dziwne ze sie jeszcze odwazny ktory zmienil by skrzynie nie trafil

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał hubert.janowski Zobacz post
    a może po prostu jest duży luz na wielowypuście tarczy sprzęgłowej...poza tym remontując tę skrzynię biegów wymiana 8 łożysk nie pomaga to nie remont skrzyni to tylko wymiana łożysk, które i tak potem szumią. Jedynym rozwiązanie m jest skrzynia z wbijanym inaczej wstecznym z bravo. gdzie skrzynia nie jest oplowska.
    Mowa o czymś takim https://www.youtube.com/watch?v=h95re_GFIko ?
    Jest jeszcze taki luz https://www.youtube.com/watch?v=a1H8HfYC2fY, tylko jakie objawy są podczas jazdy ?

Ja mam puknięcie przy operowaniu samym sprzęgłem, podczas wciskania i odpuszczania gazu takiego puknięcia nie ma. Dlatego zastanawiam się czy problem nie jest w samym sprzęgle a nie mechanizmie różnicowym.