Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Awaryjne 147 ?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1,9 JTDM 150KM 2005r. 5d.

Domyślnie Awaryjne 147 ?

oto artykuł mówiący o najbardziej awaryjnych autach. i napis NIE KUPUJ?
    http://www.fakt.pl/wydarzenia/najbar...ia,530441.html
    ciekawy jestem co wy na to ?
    ja swoją alfe mam od 2 miesięcy i jestem mega zadowolony - aczkolwiek na początku trochę mnie kosztowało ( rozrząd oleje filtry wachacze dół oraz termostat) ale 150km w 1,9jtd daje rade

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Żadna nowość. 147 pojawia się w każdym raporcie DEKRY na ten temat. Ja mam swoją prawie 3 lata i fakt, trochę mnie już kosztowała. Czasem z konieczności, czasem z przypadku ale większość rzeczy i tak typowo eksploatacyjnych. Zresztą nikt nie mówił że będzie tanio, to nie golf.
    A wracając do raportu to można go o 4 litery rozbić bo każde auto jest inne. Jeden trafi na idealny egzemplarz i jak będzie szanował to będzie tylko lał i jeździł, a inny trafi na powypadkowy złom i będzie się psuć raz w tygodniu. Nie ma reguły. A że o nasze włoszki trzeba dbać to oczywiste

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Świeżak Avatar gruber007
    Mieszka w
    SCI
    Auto
    147FL 1.6 Blu Montecarlo

Domyślnie

ja jeżdżę drugą 147, łącznie już 5 lat i nigdy jeszcze mnie nie zawiodła, a pierwszą sprzedawałem z 278tkm na liczniku i TS'em pod maską, a aktualna znowu ma TS'a i od lipca 2014 oprócz wymiany rozrządu i oleju+filtr nie musiałem w Nią zainwestować złamanego grosza i pali i jeździe gdzie i kiedy chcę.
    była: 147 1.6 TS Eco Blu Inca
    jest: 147FL 1.6 TS 120PS Blu Montecarlo

Użytkownik Świeżak Avatar fleszu2
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki/Siennica
    Auto
    147 1,9 JTD 16V

Domyślnie

Każda niemiecka gazeta napisze że tylko NIEMIECKIE się nie psują. Ja mam swoją 18 iesięcy przejeżdzam nią średnio 3000km miesięcznie (w lato więcej), nie zawiodła mnie, nie kosztuje więcej w utrzymaniu niż WIEŚWAGEN, normalne eksploatacyjne koszty.

Użytkownik Ogier Avatar dewos
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    147 JTDm 2006r

Domyślnie

Ja swoją jeżdżę od listopada 2012 i jakoś bardzo mocno awaryjnie nie jest a mam porównanie do 2x seat kumpel/brejdak aveo ojca punto 2 panny. Oprócz rzeczy które normalnie trzeba wymieniać i które mogą być bolączką na naszych drogach znaczy ogółem zawieszenie.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1.9 jtd 115

Domyślnie

W sumie to mam skodę fabie i alfę cenie alfe za wykonanie i jak masz kanał to można ją tanio naprawić psuje się jak inne samochody ale dzięki forum i programom można ją tanio naprawić części nie są powalająco drogie ok 30 zł droższe od fabi ale komfort jazdy jest lepszy raczej w tym rankingu z tych samochodów co miałem widziałbym ford cougar części drogie i trzeba kombinować w sumie to nie 20 letnia fiesta że się naprawi jednym śrubokrętem ale zwykły komplet narzędzi i da się wszystko zrobić bez problemów mam akurat jtd 5 rok bez awari prócz plastików i zawieszenia ale to jak się zrobi porządnie to na długo starcza

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

swoja mam od roku, troche juz wlozylem ale frajda z jazdy jak dla mnie jest o wiele lepsza niz w bmw 3.0tdi, czy audi 2.0tdi. Kto nie kupil najwiecej narzeka

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Looney
    Mieszka w
    Katowice, Imielin
    Auto
    AR 147 '03 Distinctive, 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

Jak się dba tak się ma i nie ważne czy to auto francuskie czy na "f" czy Alfa. Miałem Fordzika to wiadomo wszyscy Ford goowno wort, a miał nabite 400tys i silnik żyleta, jedynie naprawy związane ze zużyciem elementów i blacha. W Alfie to samo mam TS 160tys i nic większego się za mojej kadencji nie wydarzyło aczkolwiek pierwszy właściciel przeżył urwany rozrząd przed 60tyś. padnięty alternator. Także ja już dawno temu wyleczyłem się z czytania takich bredni. Jedynie dziwne niespotykane rozwiązania zastosowane w autach mogą sprawiać problemy reszta to te same części tych samych producentów w każdym samochodzie.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar bucho144
    Mieszka w
    Złotoryja
    Auto
    Alfa Romeo 147 Black Line 2007

Domyślnie

Swoja 147 mam juz 5 miesiac, poza dolewaniem plynu do spryskiwaczy, sprawdzaniem stanu oleju itd, wymianie koncowki tlumika, elastycznego polaczenia silnik wydech, przyklejeniu lusterka wewnetrznego czyli w zasadzie nic w niej nie robilem oprocz kontroli wlacznie z mierzeniem grubosci tarcz. W tym miesiacu lub na poczatku przyszlego przebije 200tys km, co do ceny czesci to niewiem czy golfy sa tansze w naprawie raczej tylko te slabe 1.4 1.6 bez bajerow podnoszacych moc. A zapomnialbym wymienilem wycieraczki przednie na boscha i tylna jakas chinska

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

Swoją mam od grudnia, z rzeczy eksploatacyjnych wymieniałem wahacze górne, hamulce tył, płyny i filtry. Z lekko nadprogramowych termostat, czujnik położenia wału, wodzik szyby i ostatnio puściła blacha nad rurą. Poza tym, jak to mechanik stwierdził, zdrowa sztuka, mimo prawie 12 lat i 175kkm. Tak więc IMO te opinie są przesadzone. O alfe poprostu trzeba dbać, było to już nie raz pisane... Podstawa to dobry mechanik który zna się na alfie.