Witam forumowiczów.
Od jakiś dwóch tygodni jestem posiadaczem mojej pierwszej alfy - 159 sw 1,9jtdm 16V q-tronic 2008r.
Po przesiadce z golfa IV 1,6 benzyna w manualu na razie delikatny szoczek![]()
Opiszę może te delikatne mankamenty do których na razie ciężko mi się przyzwyczaić.
Na początku miało być 2,4 200km, ale zdecydowałem się na 1,9 ze względu na niby niższe spalanie. I tu pierwszy szoczek. Komputer po 2 tygodniach jazdy do roboty (4 km przez miasto w 1 stronę) pokazuje 13l!!! (Golf w benzynie palił mi jakiej 10l., wiem że lżejszy - ale przecież to benzyna!) - Ciekawy jestem ile by palił 2,4 jtdm!
Drugi szoczek - klima dwustrefowa nie ma opcji (albo na razie nie umiem włączyć) sterowania temperatury w obu strefach z jednego pokrętła.
Trzeci szoczek - radio (media player) przy odtwarzaniu z pendrive nie potrafi przewijać utworów i nie działa sterowanie ani wyświetlanie na radiu (tylko na wyświetlaczu w liczniku i przyciski na kierownicy)
Czwarty szoczek - manetki kierunkowskazów, wycieraczek, tempomatu, pokrętła od klimy - strasznie dziadowski plastik - taki jakiś lekki i pusty (a reszta wnętrza jakość super)
Piąty szoczek - dzisiaj dopiero zauważyłem, ale kierownica nie jest na wprost siedziska!! - oś kierownicy jest przesunięta jakieś 5-10cm w lewo od osi fotela. (Jak to mnie wkur...)
No i troszę drażni mnie przełączanie q-tronica z 2 na 3 przy delikatnym przyspieszaniu - jakby na 2 razy przez jakiś półbieg - takie odczucie ślizgania.
Nie przeszkadzają Wam takie szczegóły? Musicie na prawdę kochać alfy
Ja na razie do tej miłości próbuje się przyzwyczaić
.