Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Rozbieram drzwi bo coś mi tam trzeszczy...

monter
    Gość

Domyślnie Rozbieram drzwi bo coś mi tam trzeszczy...

Panowie, poradźcie jak rozebrać drzwi od strony kierowcy...
    Wykręciłem kilka śrub, ale trzyma się to chyba wszystko na zatrzaskach. Boję się to pourywać...
    Pobrałem kiedyś instrukcję serwisową do AR145, ale nie mogę tam odnaleźć takiego dokumentu, na którym były by zaznaczone miejsca tych zatrzasków. Może ktoś podrzucić jakiś rysunek albo info...?

A problem jest taki, ze w tych drzwiach albo coś się urwało, albo poluzowało, bo na każdym wyboju, nierówności trzeszczą jakieś plastiki czy coś w środku, szału można dostać...

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Może starczy je fest skręcic. Może też trzeszczec przy połączeniu drzwi z kokpitem(tam gdzie wejście powietrza do drzwi)
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Śruby powinny być pod maskownicą głośnika tweetera, potem 4 w głośnikach w podłokietniku 2 i jedna w ozdobie pod klamką. Reszta to plastikowe grzybki, tu nic nie wymyślisz trzeba po prostu szarpnąć, one według producenta są jednorazowe według mnie 2-razowe :-), ale jak wyciągniesz boczek to popatrz na nie jak będą miały całe piórka to spokojnie możesz je zostawić a jak nie to kupisz po 1 zł nowe. Kupisz je w sklepach z elementami do aut. Ja polecam te z ASO pomimo że są podobne to oryginalne są lepsze lepiej trzymają jak je pomierzyłem to oryginały są lekko szersze i bardziej sztywne, co skutkuje ich częstym wyłamaniem.
    Co do trzeszczenia to sprawdź prowadnice szyb, mocowanie zamka. kostkę od połączeń, dokręć podłokietnik i te dolne kieszenie. Boczek lubi też trzaskać na styku z gumami prowadnicy górnej szyb.

monter
    Gość

Domyślnie

Generalnie wystarczy ze troszeczkę nagrzeje się samochód i trzaski dochodzą spod łokietnika.

No już wytrzymać nie mogę...
    Czyli jakby coś, to te zatrzaski dokupi się w motoryzacyjnym? Wobec tego jak zrobi się trochę lepsza pogoda spróbuję to rozebrać.

A jakie macie rady i sposoby an trzeszczące inne plastiki? Deska rozdzielcza itd...
    Bez rozebrania chyba się nie obejdzie, ale co dalej? miejsca styku obkleić taśmą z "meszkiem"? Na czym polega sztuczka?

Dzięki.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Dobra rada ale z wyczuciem trzeszczało mi coś przed pasażerem w środku deski, 2 miesiące jeździłem i kiedyś jadać z Lbn do Radomia na nierównym odcinku nie wytrzymałem, zjechałem na pobocze siadłem na fotelu pasażera i z całej pary przywaliłem z kopa w deskę. Oczywiście nie pomyślałem że może się coś odkształcić, ale nie stało się nic a deska od 2 lat jest cicha, czasami brutalne metody pomagają.
    Ja stosowałem czarne nalepki filcowe żeby oddzielić plastik od gumy bo tam najczęściej skrzypi,a natomiast w boczki, pod schowek w słupki wsadziłem maty wygłuszające jest i ciszej i elementy nie są luźne.